搜索
熱搜: 活動 交友 discuz

听日 NFP 点样玩?

金牌會員

听日香港时间8点半公布 Non farm Payroll,今日Tbond 一支2大点嘅reversal,好似已经有启示听日嘅employment figure 会好强,加上欧元反弹最多嘅时候有百几点,扫咗唔少上面嘅stop,虽然COT在record level,但又 restore 番啲 down side momentum,澳元加元英镑COT 都无乜特别,今日都无乜力反弹,出报告后美元要继续强嘅可能性甚大,听日白天亚洲时间趁Tbond 反弹short 少量Bond 玩下。

論壇元老

好誇張,0.5秒119.35彈上119.8跌落119邊。幸好我delete左張空單。你只能等一小時圖收,然後看看usdjpy有沒有破什麼technical位。散戶只能看定方向後才能入市,否則你就是看運氣,119.9放張entry short甘你就攢100點。

上吾到120大位

論壇元老

不一定的,數據好但有時美元上行無力反而觸發long盤take profit,數據差急插但跌吾穿某d位就反而價格上昇。所以turtle trader沒有錯,我們不需要看消息也不需要看數據,因為市場會反映出來。居然反映了,我們就慢了,看數據也是沒意義。

有個規律,有時公布那一刻的匯價方向都跟5分鐘前的5分鐘的蠟燭反方向。

論壇元老

SORRY,我剛剛發現你問嘎同我答嘎係兩樣野

論壇元老

C兄, 多多分享。

金牌會員

dollar/can 12400-12350 里个support 今日,最迟听日实穿,下面12010 take profit , 赢鸠梗!
欧元COT 在历史高峰,一旦升破上次高价11050,骨牌效应会打stop高400-500点,唔好信希腊退出欧元嘅古仔,啲speculative interest 已经则埋一边,宜家杀到埋身,空头死燃梗!

金牌會員

win 發表於 2015-4-3 20:46
不一定的,數據好但有時美元上行無力反而觸發long盤take profit,數據差急插但跌吾穿某d位就反而價格上昇。 ...

其实系可以出报告后先决定做边一边,只要事前心理准备做足。此乃 post event approach

論壇元老

jdo 發表於 2015-4-6 15:36
其实系可以出报告后先决定做边一边,只要事前心理准备做足。此乃 post event approach
...

我自己作為羊群其中一隻羊,問題是我不知道stop放咩位,而且我記得去年澳洲紙有次出利率協議,又係兩支5分鐘陰陽燭,殺沽盤殺long盤,3個幾小時過後才單邊突破,果次無記錯,GBPAUD最高去1.8450兩次,在小時圖上,然後有幾天的大陰燭。況且散戶都是人手,我們玩吾過人地trading system預設盤。更何況我自己用手機,操作肯定慢。就像上個星期,我本身有張short 119.45放前日high 120.35做stop,老實講90點要我在5分鐘有可能輸曬我真係吾願意。所以公佈消息前5分鐘取消左張單,最後執D人地食剩嘎食下就算。星期一開盤到現在我攢到有一百蚊美金,我已經好開心啦。現在119.8貌似是支持力,價格去到119.30.我等到接近119.5 或119.8再short,stop放120.35,星期三搏黑田條木嘴不再增加easing,然後星期三美國東岸時段下午3點博3月份minite有鴿派聲音出來。

金牌會員

哇!你点可以用手机trade currency,银纸多惊输唔嗮? 我平时系屋企都4架机,出去trip都带两架notebook,做cross rate 问题仲多仲复杂,system trading 梗系唔会叻过人脑,如果system trading 咁犀利我地啲independent trader早就输嗮,仲边殊有人玩啊?

論壇元老

現在119.8貌似是支持力

correction: it should be 118.8