搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 18v18v

〈最新蕭析〉一體兩面 屈穎妍與林慧詩

論壇元老

comfort 發表於 2015-5-20 18:19
抑鬱症通常都有以下主要的病徵。
1. 持久的情緒低落。
那種不開心的感覺是一天二十四小時都存在,而且揮之 ...

仲拗喎!  為你着想定害你呢?  若先生要賠償, 咪即是meme 無水, 你哋之福咩? 勸吓好過啦!

除大額賠償外, 道德上的虧欠, 咁嘅年紀又承受得起咩? 何必呢!

菩提本無樹,明鏡亦非台,本來無一物,何處惹塵埃。

金牌會員

林慧思今日出席數碼電台DBC的節目,她表示,至今仍未回到學校教書,正在看精神科醫生,當治療好情緒病後,就會回校重執教鞭。

自己承認有精神科病歷,今時今日又話要自殺,話你有情緒病,合情合理,誹條毛咩!
撞著啲Mr. 包抝頸,真係無符。

金牌會員

根據 (b) 項(有理可據),發布者 / 被告人需要證明,誹謗性字句或陳述的內容是真確的。有關字句的意思,必須是陪審團所理解的意思(即一般明白事理的人所理解到的意思),而被告人所要證明的事實內容,亦須能夠被陪審團理解得到。一般法律原則是,如某人覺得自己的品格被貶低,但其實此人根本沒有這種品格,他便不能獲得賠償。簡單來說,如果被告人所講的是真話,即使被投訴的字句屬誹謗性,原告人亦不會獲得賠償。

金牌會員

根據鄭大班案例,一個評論員只要証明到佢喺真心相信嘅話,即使講咗不是事實嘅嘢,也不構成誹謗罪。

論壇元老

comfort 發表於 2015-5-20 18:36
自己承認有精神科病歷,今時今日又話要自殺,話你有情緒病,合情合理,誹條毛咩!
撞著啲Mr. 包抝頸,真係 ...

咁有病歷, 咪唔可以發脾氣, 都幾慘噃!

咁無病歷, 可以話比你激到想去死啦呱!

論壇元老

comfort 發表於 2015-5-20 18:59
根據鄭大班案例,一個評論員只要証明到佢喺真心相信嘅話,即使講咗不是事實嘅嘢,也不構成誹謗罪。 ...

又係真話又係假話!  依家講緊人格咩, 唔係講緊疾病咩, 點apply 呀? 放下吧!

金牌會員

其實唔只情緒病要睇醫生,肺癆都要睇醫生架…

禁止訪問

金牌會員

咁有病歷, 咪唔可以發脾氣, 都幾慘噃!

這個當然啦!而家至知呀?
病歷成寸厚,亂發脾氣,隨時form1/2/3強制關入精神病院。
此外,唔係一定要MRCPsy 至識咩叫精神病,有常識架呢個世界。
樣樣訴諸權威,咁唔好亂食飯喇,阿茂阿壽唔該問過營養師今餐可以扒幾多啖飯先。

金牌會員

政府應該下令,只有政黨,議員,政治學教授才可談政改,杜絕呀茂阿壽唔識又喺度亂講。