搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 18v18v

〈最新蕭析〉一體兩面 屈穎妍與林慧詩

金牌會員

在政府有精神病歷嘅人,嗰number成世跟住你,人哋話你有精神病,係講真話,冇得告誹謗。
要告的話,告洩露私隱還可以。

論壇元老

comfort 發表於 2015-5-20 23:22
這個當然啦!而家至知呀?
病歷成寸厚,亂發脾氣,隨時form1/2/3強制關入精神病院。
此外,唔係一定要MR ...

"訴諸權威"咁解架咩?  "精神病"係一疾病系列的專稱, 係要有專科醫生報告及評定的.   你識又好唔識又好, 跟精神科醫生的專業斷定, 拉不上關係.  沒有專業證明, 散播評論或宣稱別人有"情緒病"或"精神病", 你認為不會對別人構成傷害或損失? 你認為別人不會因此而控告你?  最後, 沒有專業斷定, 你又怎樣強制關人入精神病院呢?
菩提本無樹,明鏡亦非台,本來無一物,何處惹塵埃。

論壇元老

comfort 發表於 2015-5-20 23:47
在政府有精神病歷嘅人,嗰number成世跟住你,人哋話你有精神病,係講真話,冇得告誹謗。
要告的話,告洩露 ...

如果先生搵着你幫手辯護, 就真係底褲都輸埋.

禁止訪問

論壇元老

樓上又有人一條友扮兩個人講野, 唔知又係咩病?

It is possible to commit no errors and still lose. That is not a weakness. That is life.

論壇元老

frederickw 發表於 2015-5-21 09:24
樓上又有人一條友扮兩個人講野, 唔知又係咩病?

Really ???

論壇元老

albertalbert 發表於 2015-5-21 09:32
Really ???

真架! 起碼係雙重人格! 真係好神奇架! 連文筆風格都截然不同架!

禁止訪問

金牌會員

乜叫 Pyschosis, 乜民Neurosis , 點先至係有精神病

psychosis 和 neurosis都喺精神病,只係嚴重程度不同而已。neurotic 嘅病人亦可以變為psychotic。食嘅藥亦可以相同。例如抗焦慮藥等。
以情緒病來講,長期情緒偏低或過高,無心工作,食慾睡眠都差,又想死咗佢。呢種情形唔使MRCpsy都知係精神有事啦。MRCpsy值錢係佢哋識用藥治療。
大部分精神科新症,尤其是係睇急症室嗰啲,都係家人覺得佢唔妥,半強迫咁帶去睇醫生。咁呢啲家人,又唔係MRCpsy,憑咩Q嘢話個病人精神有問題?政府應該拉晒佢哋,控以誹謗,委任閣下做檢控專員。從此天下太平,個個精神健康。唔係MRCpsy,話人有精神病嘅,一律監禁十年,以彰顯人權。

金牌會員

強制一個人入精神病院,要用form1/2/3。
form 1 喺家人申請,form 2 由醫生簽,form 3 法官簽。
家人同法官, 又唔係MRCpsy,憑咩嘢關一個人入精神病院?
靠嘅咪common sense囉,法官認為此人有需要接受治療,就可以簽,唔使再搵個MRCpsy嚟問下。