搜索
熱搜: 活動 交友 discuz

〈最新蕭析〉一體兩面 屈穎妍與林慧詩

論壇元老

先生最後一段, 分析遍差了, 將"鬧情緒"與"情緒病"混淆了.  這足以被歸納為一種未經嚴謹依據的誣陷, 與非法誤控自閉患者事件, 一脈相承, 對當事人可以做成傷害及極大困擾.  為何先生會犯上這類錯誤?

菩提本無樹,明鏡亦非台,本來無一物,何處惹塵埃。

論壇元老

三四五六七八隻 發表於 2015-5-20 15:36
我翻聽咗後半部一次,無聽到「鬧情緒」喎。不過就算有,都有可能其實係想講「鬧出情緒病」嘅意思。 ...

無寫"鬧情緒"出嚟, 唔可以混架咩?   警察都無寫有不在場證據, 就可當無咩?

論壇元老

三四五六七八隻 發表於 2015-5-20 15:36
我翻聽咗後半部一次,無聽到「鬧情緒」喎。不過就算有,都有可能其實係想講「鬧出情緒病」嘅意思。 ...

這絕對不是想講"鬧出情緒病".  而係直接斷定對方有"情緒病"或"精神病".  除非先生有充分證據, 證明對方有"情緒病"或"精神病", 要不然這足以構成誹謗.  除非林小姐真係傻嘅, 否則正常都會發律師信比你, 若先生仍是執意, 誹謗官司對先生相當不利, 且賠償可以不小.

P.S  就算心理醫師生經多次會面, 都要經嚴謹分析, 不敢妄下判斷會面人士是精神病患者.

論壇元老

三四五六七八隻 發表於 2015-5-20 16:54
林慧思:接受情緒病治療未復課(2013年12月7日)

這是你對林小姐在2015年5月20日相關時期有情緒病的證據?

論壇元老

comfort 發表於 2015-5-20 17:58
老蕭唔使怕被告誹謗。
一個人成日話要自殺,人哋覺得佢有精神問題,有根有據講出嚟怎算誹謗。 ...

你以為係啫!

論壇元老

comfort 發表於 2015-5-20 18:19
抑鬱症通常都有以下主要的病徵。
1. 持久的情緒低落。
那種不開心的感覺是一天二十四小時都存在,而且揮之 ...

仲拗喎!  為你着想定害你呢?  若先生要賠償, 咪即是meme 無水, 你哋之福咩? 勸吓好過啦!

除大額賠償外, 道德上的虧欠, 咁嘅年紀又承受得起咩? 何必呢!

論壇元老

comfort 發表於 2015-5-20 18:36
自己承認有精神科病歷,今時今日又話要自殺,話你有情緒病,合情合理,誹條毛咩!
撞著啲Mr. 包抝頸,真係 ...

咁有病歷, 咪唔可以發脾氣, 都幾慘噃!

咁無病歷, 可以話比你激到想去死啦呱!

論壇元老

comfort 發表於 2015-5-20 18:59
根據鄭大班案例,一個評論員只要証明到佢喺真心相信嘅話,即使講咗不是事實嘅嘢,也不構成誹謗罪。 ...

又係真話又係假話!  依家講緊人格咩, 唔係講緊疾病咩, 點apply 呀? 放下吧!

論壇元老

comfort 發表於 2015-5-20 23:22
這個當然啦!而家至知呀?
病歷成寸厚,亂發脾氣,隨時form1/2/3強制關入精神病院。
此外,唔係一定要MR ...

"訴諸權威"咁解架咩?  "精神病"係一疾病系列的專稱, 係要有專科醫生報告及評定的.   你識又好唔識又好, 跟精神科醫生的專業斷定, 拉不上關係.  沒有專業證明, 散播評論或宣稱別人有"情緒病"或"精神病", 你認為不會對別人構成傷害或損失? 你認為別人不會因此而控告你?  最後, 沒有專業斷定, 你又怎樣強制關人入精神病院呢?

論壇元老

comfort 發表於 2015-5-20 23:47
在政府有精神病歷嘅人,嗰number成世跟住你,人哋話你有精神病,係講真話,冇得告誹謗。
要告的話,告洩露 ...

如果先生搵着你幫手辯護, 就真係底褲都輸埋.