搜索
熱搜: 活動 交友 discuz

【討論區公告】四點版規 請各位網友注意

管理員

謎米論討區的公告

第一,謎米網友中,有支持謎米、支持蕭生、支持甄生、人民力量等的政治立場;當中也有不贊同,甚至有部分人是會攻擊謎米、蕭生、甄生、人民力量等的政治立場。

第二,謎米網站的設立,最高原則是維護言論自由,所以政治立場的支持與否是不會考慮。像ccbenny從來都是站在維護謎米的立場,我們對此表示感激。但是無論支持與反對,都需要遵守一定的行為守則。當別人批評你的時候,你也有權批評對方,那是言論自由的一部分。正如在街上,有人罵你,你也有權罵回他,但是你也不能動手打人。一旦你動手打人,你就是犯了法。

在謎米網站,有幾點是立即犯規:
1 刊登廣告
2 同一條帖不停刊登
3 分身
4 謾罵版主、工作人員或者節目主持人,這是不能接受。

網友之間的互罵,我們盡量容忍,因為討論區的規則不能太嚴。所有人都可以批判,但是不能謾罵。這次例子,ccbenny 已多次被禁,我們知道他本心無他,所以一直容忍他,已多次勸喻。但這次毫無理由地罵mark的家人,這是不能容忍的。工作人員也不是帶家人來工作。而且ccbenny所罵的也是毫無根據,所以被禁止。

1萬

禁止訪問

1萬

論壇元老

AH64 發表於 2015-8-12 22:48
3 分身? 哈哈!
4 謾罵版主?

如果你認為管理員可以查證邊個同邊個係分身嘅話,不如具名投訴。我見啲人講咩分身,我自問無本事睇得出。有時感覺係:邊個幫某某講說話,就話佢地係某某嘅分身。何不用一啲科學啲嘅方法?

至於謾罵版主,你係咪講緊kennyyou?佢雖然係版主,不過當佢唔係處理版務嘅時候,身份應等同普通網友,而唔應該受特別保障。有無人喺佢唔係處理版務嘅時候,因為謾罵佢而受到「謾罵版主」嘅懲罰?

論壇元老

1。点解當年䔥生想买高登?自己有個人网討論區,還要買?
2。點解當時咁多高登友會反對呢?
3。如果成事,今天高登時事台邊個會係揸fit 版主?
4。如果買得成,嗰D版主管理員慢慢滲入,現在高登會變成點?

1萬

禁止訪問

1萬

論壇元老

根據我的分析,
公告#1既內容給我的訊息如下:
-迷網-有好人同壞人, 有支持蕭生及反對, 攻擊蕭生的人,
有支持迷網和破壞迷網的人,
班 ADMIN 點解要稱呼<壞人>, <反對和攻擊蕭生的人.>, <破壞迷網的人>為<網友>呢?
-迷網- ADMIN 如果知到邊個係<壞人>, <反對和攻擊蕭生的人.>, <破壞迷網的人>,
點解仲容許呢班人<繼續作惡>呢 ?
明知有賊入屋都任個賊<偷野> ???????

1萬

論壇元老

-迷網-呢個機構真係好特別, 明知係<破壞份子>都叫<老友唔好走>,
明知係-忠心擁護者-幫手打<壞人>反為要斬頭 , 好難明點解.

禁止訪問

論壇元老

關於网友分身 一项;
請看<http://forum.memehk.com/forum.ph ... page%3D1&page=5>    #43
rickychan303 在回覆humanrights對ccbenny的讚譽時 (#36)  以[本人]自稱[實不敢當..........] .
巳明确宣示夲人rickychan303者即ccbenny也.
請處理.

西南二伯苦

1萬

論壇元老

我們盡量容忍,因為討論區的規則不能太嚴。
如果呢句說話用喺大家嘅政治立場睇法而衍生的爭拗係無問題嘅,這也是每個討論區特色。
但-----如果有個網友開一個專帖刻意挑釁其他網友刻意引起罵戰。
如果你依然用呢把尺行事咁又算唔算係縱容呢?例係死嘅人係生嘅!
講到分身問題------嘻嘻哈哈哈哈!你知我笑咩㗎啦!
謎米討論區特色就係------尐新手上路好撚惡㗎!第一張帖唔係批鬥呢個就係批鬥嗰個。