搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: wwycheuk

佛家對神的看法

金牌會員

之唔係修禅定啰。

但佢地有发大乘愿之类,具备超认真嘅捨己奉道嘅心态嚟到配合观想修行。而且佢地有佛或大菩萨係旁边加持,甚至可以係境里传法。

同样嘅禅定观想 Course (仪轨),若以求神通为目的,恐怕唔易有结果。我估效果最多类似气功而已。

1萬

論壇元老

發大乘願兼有超認真的捨己奉道精神修禪定便可有神通?

假如發大乘願兼有超認真捨己奉道精神修練氣功有神通嗎?

禪定觀想是儀軌?與禪定有何分別?

1萬

論壇元老

發大乘願超認真地捨己奉道修禪定就有神通?

發大乘願超認真地捨己奉道練氣功有神通嗎?

為何禪定觀想是儀軌?與禪定有何分別?

金牌會員

你当『仪轨』係 training course 、course work 咁上下嘅意思就得嫁啦。

观想係一种修行 Exercise,好似游水、跑步、踩单车之类咁。但做起上嚟,就『似』係将自己引入一个自我催眠状态。演员自己一个坐係度幻想排戏,若真係投入到历历在目咁,应该都可以算係观想,唔一定係好宗教、神秘嘅。

禅定,好多时係要配合观想嚟做。以修练佛法,进入佛想佢D门人进入嘅果D境界。我怀疑初级禅定可能就只有观想。

1萬

論壇元老

禪定確實分很多級別,如儀軌是初階,那的確很難有神通。

觀想則可存在禪定各級別,視乎修行者自己功夫。

問題是修禪定如何有神通呢?

金牌會員

禅定并唔係用嚟修神通嘅,想修神通係唔应该学佛嘅。
其他社团例如道教,先至有「为修神通而修神通」嘅 Training Courses。

按『易』理、佛理、同埋物理,宇宙万物係互相 Coupled 得好紧要,非常缺乏 degree of freedoms。一粒沙中就算包唔晒宇宙所有嘅信息,都仲应该可以发掘出好多遥远同过去未来嘅资讯。

参考番佛家嘅讲法,神通(如果真係有)大概係开发咗人本来就具备嘅一D Sense。透过呢D新发展出嚟嘅 Sense,可以感知以至 Influence 更多好唔同嘅嘢。 但传说中D神通劲抽得好紧要,似乎係连感知时间嘅方式都改变埋,用咗唔同嘅方法或路径去体现逆熵。

1萬

論壇元老

修佛法不為神通,而是為解除生命痛苦。這個我知,但好多人還以為神通只有佛教才有,為了以正視聽,才追問到底。老實講,修佛法得神通是偶然之事,所謂無心插柳,並非有心栽花,神通這個果是格外獎賞,本來不應求之。既然是無心所求,就不會有特定獲得神通的佛法。簡單說,修佛法好處很多,比方辯才無礙,常生喜樂等都是,神通不過是其中之一吧了!

1萬

論壇元老

宇宙萬事萬物乃萬緣環環緊扣,生起與滅亡只不過是幻象,只要循環不斷死了的會復生,生了的又會死。神通是人類本能,理論上人人本有,所謂本自具足能生萬法,因此緣熟則果生。

現階段可以肯定禪定是其中一個重要因素。

金牌會員

修佛嘅捷径係立大乘愿,
以渡尽众生为今生、永世嘅己任。

以此观之,
捨己、亡我、大慈悲,
于佛家而言,
係比禅定更可靠修嘅成正果路劲。

原理也许可参看拙文:
《超导、涅槃、大同与新经济》

1萬

論壇元老

菩提但向心覓,何用向外求玄。

但用此心,見性成佛。

心平何用持戒,行直何用修禪。

心路人人不同,當下便了真假。

上乘無有佛法,下手立見真章。