搜索
熱搜: 活動 交友 discuz

【網民hot talk】4警員疑搭霸王車 同保安講聲「唔該」就放...

3萬

論壇元老

【網民hot talk】4警員疑搭霸王車 同保安講聲「唔該」就放行?

一個名為「我真心撐警察極醜惡專頁」周五上傳一段影片,指有4名警員疑在上水港鐵站集體逃票,僅向保安職員說句「唔該」,由職員拍卡後一次過入閘。

專頁指事發在10月28日上水站B出口,該4名警員並不是要入站處理案件,只是想乘車回警署,形容4人「企在閘機前鬼鬼鼠鼠叫職員啊姐『唔該』, 啊姐隨即拍她自己卡讓警員入閘」。從影片中所見,白衣保安職員站在閣中間,然後4名警員「一次過」入閘,並不如正常乘客般,需逐一拍卡入閘。

專頁指已就事件向警察公共關係科投訴,但不獲受理,另外亦已將影片燒光碟交給警察投訴科及監警會。根據警察通例,警員乘搭交通工具應繳付適當費用,除非獲得警察總部豁免及取得公務員事務局局長及保安局局長同意,並須穿着制服及正在當值。

大批網民留言批評警察搭「霸王車」、形容警員儼如「有牌爛仔」,「黑警橫行無忌」。警察公共關係科回應指未接獲有關投訴,警方會了解事件,如證實有人員違規,將會嚴肅處理,但未有正面回應影片中行為是否屬違規。

【網民點講】
Tiger Lee:返工黑警,放工黑社會。
Cheuk Yin Wong:呀sir答霸王車唔洗你教
梁春代:霸王車!叫霸王雞!係黑警嘅福利。
Aaron Chow:再嘈佢地會捉你強姦
Choi Man Chung:香港警察 正一垃圾
休班警員 犯罪集團

http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/news/20161030/55844092
龜隱田園 深居簡出~~

1萬

禁止訪問

1萬

論壇元老

著住制服, 可能係--公事-- !
要查清楚先可以<鬧> !

唔同私自叫免費雞食一樣看待.

1萬

論壇元老

RickyChan303 發表於 2016-10-30 12:29
著住制服, 可能係--公事-- !
要查清楚先可以 !

例如警車進入私人停車場辦案, 都係---免費--- 既 !
原全合情合理 !

1萬

論壇元老

-救護員-入 戲院 救人,
洗唔洗 --買飛-- ?

1萬

論壇元老

根據內文,「只是想乘車回警署」,九成九係公事,但是否公職人員為公事就可以搭免費車?先唔講法例實際點訂,我就從來都唔同意。曾經聽過一種講法:佢地係服務公眾喎,俾佢地快啲返到辦公地方,咪可以多啲時間服務公眾囉,我心諗:頂!外判私人公司嘅掃街工人,夠係服務公眾,佢地有無得免費搭地鐵同巴士?

1萬

論壇元老

RickyChan303 發表於 2016-10-30 13:22

正如內文提到:「該4名警員並不是要入站處理案件」

>-救護員-入 戲院 救人

救護員入戲院救人,唔係使用戲院嘅服務,所以我覺得唔同嘅。

1萬

論壇元老

三四五六七八隻 發表於 2016-10-30 16:17
正如內文提到:「該4名警員並不是要入站處理案件」

>-救護員-入 戲院 救人

如果著住制服可以做<私人野> ?
咁就可以<即炒> 隙 !!!

1萬

論壇元老

RickyChan303 發表於 2016-10-30 16:20
如果著住制服可以做 ?
咁就可以 隙 !!!

情況就同著住制服去 <鴨叔叔> 間門市店 免費攞幾個<鴨蛋漢保包> 一樣 犯錯.

金牌會員

RickyChan303 發表於 2016-10-30 13:22

救護員-入 戲院 救人:唔駛買飛
救護員-入 戲院 睇戲:要買飛

死差佬-入 地鐵 捉人:唔駛買飛
死差佬-入 地鐵 搭車:要買飛

明未?