搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 講古佬

【燈神。四方城】──造福世人

論壇元老

講古佬 發表於 2016-11-26 03:42
我都整份卷,唔使勞煩堅哥

牌面馬當然係【9 好愉快】,紙上賽績好,雷神押陣。
第四場 【1 一道】【4 奮鬥雄心】【6 傳奇】

黐九線...呢D支那馬都執到.
真係 DLM.

跑完呢場,又要重頭濑過。白做。

版主

東一南賽果公佈:

大師 = 24/3
堅哥 = 24/3
大佬強 = 12/3
小弟 = 6/3 新莊

下期係東一西。

版主

賽後評語:

小三個位,已經有人取代。
大師同堅哥,繼續高企。

論壇元老

{!----}
講古佬 發表於 2016-11-27 14:18
賽後評語:

小三個位,已經有人取代。

東圈打咗三舖都未食糊,唔經唔覺已輸咗二百四籌碼。

但三回合過去,大家牌路已摸得十之七八矣。

參賽者【儍強】

性格飄忽無常,凡事愛喜惡而行,
選馬主觀壓倒一切,推論四圈下來,定會
節節敗退。(長途賽,無符碌也!)

勸君及早懸崖勒馬(否則定必高中而回!)

參賽者【古佬】

基本功札實,但貪慕虛榮,喜走徧鋒,
順境會穏守突擊,一旦逆境臨頭,往往沉不住氣
孤注一擲。(應採取慢放戰略,來控制戰局為上)

參賽者【亞郎】

為人恃才傲物,口舌招尤,早已結下了
不少親家!今翻更出閘失蹄,正陷苦戰狀態,
幸勝在能屈能伸,只要穏住步韻,相信定可從
後趕上。(但趕上,不等如趕過,要睇天了!)

參賽者【堅堅】

由於身份重叠,不便評論,
以免有利益衝突之嫌。
已有 1 人評分威望 收起 理由
講古佬 + 12 讀心範本

總評分: 威望 + 12   查看全部評分

論壇元老

真係DLM +個 H.

呢個係乜能嘅世界?

嗰D飄忽無常兼又持基本功札實嘅粉絲長,
喺自已版個度次次出嘢叫人跟嗰D就好日冇發市,
邊個跟親都係差唔多次次痾拔甩。

喺呢度叫人咪能跟,咪能要嗰D就次次入嚟.
上周仲有條粉絲長叫人咪能要嗰三隻仲do-re-mi 咁入哂嚟。
你哋話係咪DLM 得嚟仲要加個H 俾佢哋吖。

我等衰口舌招尤,有不少無知親家.
但心地良善,枚枚不休地喺呢版度舉出你我大眾易落叠之邪物。

而家咪幾好,至今,完全符合到呢版嘅"燈神"精神........
此既非出閘失蹄,亦非陷苦戰狀態.
出嗰喳,死嗰喳者實乃造福人群。

功德無量。善哉也!
已有 1 人評分威望 收起 理由
講古佬 + 8 出口術?

總評分: 威望 + 8   查看全部評分

版主

既然【小堅】唔方便讀自己個心,就由呢個皮毛讀心研究者解讀一下。

小聰明,是有的,卻誤作為大智慧。
正由於過份重視某一方面,往往忽略其他因素。
好處是擇善固執,起碼自以為善,壞處是不懂靈活變通。
由是觀之,吃大虧,仍依然故我。
往後成敗,唯靠聽天由命。

論壇元老

講古佬 發表於 2016-11-28 13:49
既然【小堅】唔方便讀自己個心,就由呢個皮毛讀心研究者解讀一下。

小聰明,是有的,卻誤作為大智慧。

妖,使乜同【小堅】解讀佢嘅心啫。
佢根本都冇心。
若然係有心嘅話,逢三六日,自自然然會喺度應酬吓啦。

真怒眉,今次連出條纜俾我哋都冇有。
等我......直落冇滯。

版主

Nong 發表於 2016-11-28 13:44
真係DLM +個 H.

呢個係乜能嘅世界?

大師造福人群心意,我等粉絲實感痛哭流涕,不枉奉大師為摸奶尊者。
如此,星期三夜馬,定能再有機會,發揮神功,惠澤世界。

選定場次為〔第七場〕,原因有三:
一、此乃大師最不擅長之中長途,讓他砥礪選馬技巧,說不定有意外驚喜。
二、單看牌面,已知詭異異常,雷神選騎柏寶之【10 勝利仔】,柏寶則騎看似全無機會之【7 雲呢拿】。
三、無論是否百萬挑戰賽,各路人馬,似乎對此場頭馬,均感興趣。原因何在,欲探個究竟。

論壇元老

stevenagain 發表於 2016-11-28 01:47
東圈打咗三舖都未食糊,唔經唔覺已輸咗二百四籌碼。

揀唔啱 輸埋冇緊要 ,下鑊囉

揀唔掂就跟人買番十蚊囉 , 三舖牌開 兩Q+五QP… 鬼揞眼冇跟 , 定唔能跟 ??

執冷馬出泥 教埋點買do冇跟 ??   唔跟5+11 ,  1+4+6 又冇買 .. 究竟想點呀 ?

自己食能緊白果  打八婆牌 出口術 , 搵藉口顛倒邏輯 ... 正契弟

輸得咁 x 肉酸 , 賭尼把 x 咩 … 搣撚咗佢喇 !!

知唔知咩叫 "輸枱面 贏外圍"呀 ?

講多句 : 禽日蕉見好天 , 出完貼 ,帶三隻孫去游水 , 游游吓 … 死古佬 "擲"咗皮嘢過嚟 "請"禾1家游水呀 ..

特別多謝 - 古佬兄弟  下回還您 !!

論壇元老

係咪愈嚟愈有打麻雀 feel 呢!

東圈未完,開咗糊嗰兩件已經一唱一和,
未開糊嗰兩件正在夷夷哦哦。

揶揄與怨懟之聲此起彼落:「識唔識打
㗎?唔得就唔好獻世啦!」「妖!亂打一通
都有糊食,真係離諗晒譜!」

在四方城內,人性表露無遺,
中國人,去吧!打吧!--------

麻雀枱你們的人生舞台啊!