搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: bbchk

iPhone工廠遷美得以證實:遷美後將由機器人組裝(圖)

高級會員

Bencan 發表於 2016-12-19 03:13
你想表達普京聯川普滅美?

人們都只知道Trump 提名的國務卿是俄國普京的好朋友,其實Rex Tillerson 此人也是洛克菲勒家族背後的大管家。而洛克菲勒家族除了是 Exxon 的創始人. 也投資矽谷創業公司不計其數。Apple 當年就是靠他們投資的風險基金創業的。所以看其種種行言,觀其絲絲奧妙, 特朗普似乎並不真如人們所想像的亂出章吧?!  

1萬

論壇元老

八爺公 發表於 2016-12-21 14:04
一時「十幾人」,一唔係就成千人。你有冇常識架?

兜唔惦就扯牙?

多左一大班開發、維修、改良、... 機械人的高科技高增值工作機會。
你只睇到廉價勞工?

請問一間機械人的工廠需要幾多個維修、改良的高科技高增值工作機會?
你只睇到廉價勞工?但無注意會幫助多少美國人就業機會???
一間以為可提供千計工人的工廠,打鑼打鼓後原來衹是十數就業機會,幫到什麼?#18

十幾個人搞得掂?
變魔術牙?#21

哦!美國的高科技工業成日壞㗎?
要有整隊維修人員全天候維修?
咁就可能要千名工人的廠房,配備千名維持技工囉!#22

咁都睇唔明?需要導讀?

你自己質疑十幾個人搞唔掂,工廠制造是不停的工作,維修是有待機械故障時修理及保養,除非機械大量時間有問題,所以才要保持大量維修人員。

一個正常廠房僱用千名工人,配備十數名維持技工是正常的
一個正常廠房僱用千名工人,若故障率比生產率高的廠房,是否要僱用大量維持技工?

除此理由什麼看出會幫助大量美國就業機會?

常識應該是人人皆明,但有閱讀障礙點兜都唔惦?

1萬

論壇元老

jojo2016 發表於 2016-12-21 12:36
我不大明白你意思。你意思是说Apple 同IBM 説會將就業搬回國衹是對新政府的奉承話,不會對現嗎?

再者,你 ...

我不大明白你意思。你意思是说Apple 同IBM 説會將就業搬回國衹是對新政府的奉承話,不會對現嗎?

附上條 link,有無理解下?

IBM’s Ginni Rometty, who had been busily replacing U.S. workers with ones in India, Brazil, and Costa Rica, has now agreed to create 25,000 domestic jobs

Apple—have also been making noises shifting employment to the United States from other countries

有無人話從中國撤回美國?呢尐咪現實囉,唔好同錢鬥氣!商人!?#28

Apple和 IBM是從其他地區的工作轉移回美國本土,其所列的國家生產力難與中國匹敵,所以無講過從中國撤出,iphone的生產速度,其他國家不能替代。

因此就業搬回國,對中國影響不大。

1萬

論壇元老

jojo2016 發表於 2016-12-21 12:36

再者,你 ...

Jojo請將 apple要求將用戶數據移去中國的server 受監控

Qualcomm 被迫賤賣高科技專利給中企

華為抄襲Cisco 的source code

上述的依據是什麼,請示,再作討論。

1萬

論壇元老

jojo2016 發表於 2016-12-21 22:19
人們都只知道Trump 提名的國務卿是俄國普京的好朋友,其實Rex Tillerson 此人也是洛克菲勒家族背後的大管 ...

Rex Tillerson 此人也是洛克菲勒家族背後的大管家..........幫過Apple......

但明顯同普京有千絲萬縷的關係,國務卿這個國家重要的職位會無問題? God bless America!

陳光標幫過好多人,委任他作總理可以嗎?

論壇元老

Bencan 發表於 2016-12-21 23:49

附上條  ...

Bencan 網友:
好9未見過 你 咁有 風彩 Wor,自信 翻 曬泥 Wor
數口咁精,咁 南海地產項目 買 幾$1平啊…

1萬

論壇元老

fangtao 發表於 2016-12-22 00:11
Bencan 網友:
好9未見過 你 咁有 風彩 Wor,自信 翻 曬泥 Wor
數口咁精,咁 南海地產項目 買 幾$1平啊 ...

地產廣告出咗未?留意下啦!

論壇元老

Bencan 發表於 2016-12-22 00:11
Rex Tillerson 此人也是洛克菲勒家族背後的大管家..........幫過Apple......

但明顯同普京有千絲萬縷的 ...

Bencan 網友:
我套思維係米好好用呢
早D學識就5洗 成日 比我 入到 啦
就5會有 "..." & "?" 事件啦
but
God bless USA 之前
不如求下
God bless 支那 先啦

論壇元老

Bencan 發表於 2016-12-22 00:14
地產廣告出咗未?留意下啦!

Bencan 網友: