搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: bbchk

iPhone工廠遷美得以證實:遷美後將由機器人組裝(圖)

論壇元老

Bencan 發表於 2016-12-23 04:38
Fangtao 網友 :

多外國親戚有乜唔妥?

論壇元老

Bencan 發表於 2016-12-23 04:38

多外國親戚有乜唔妥?

Bencan 網友:
耍嘴皮 你最叻

你問下 雜種啦
多外國親戚有乜唔妥?

中共明文規定不得再提拔「裸官」
http://cn.nytimes.com/china/20140117/c17promotion/zh-hant/

咁深度影響既戰略
5系你哩種"..." & "?" 諗到嫁

5識就虛心D,睇翻我點教你戰略
http://forum.memehk.com/forum.ph ... 75921&fromuid=19350

Bencan 網友:
耍嘴皮 你最叻
咁多外國親戚既…
5坐國產機既…

"..." & "?"

公C 常有1種高層
明明要清盤
就扮冇事
but
失驚無神拉閘執粒…

舉個例
明知要 King

7大恨
結果
7大問
明呃細股東

and

5系我成日比建議你
你邊有咁長進
早D聽我建議
你邊洗搞 地產項目 輸成 千9幾億

公C 就系比你D 耍嘴皮 耍乾 嫁

你5記得拿…

論壇元老

Bencan 發表於 2016-12-23 04:32
相比美國 , 其實我國才是好戰的民族

若你用美國和中國比較誰是好戰民族,請參考!

Bencan 網友:
撐你,你 Arm
but
Jojo 網友都 Arm,都撐

應該系 漏左
相比美國 , 其實我國才是好 "內" 戰的民族
美國打內戰一隻手數曬,中國人連打人地既都當系內戰,藏人、疆人都屈人系自家人,重有果D幸存既53個少數民族,被中國人滅左族既冇數,中國既 世價值 咁定議侵略…普天之下,莫非王土,哩個 中式邏輯 實在無發生過 外戰,全部都系 Civil War

點解你5學似 天崖網 事件 陰我 咁 問下 JOJO 網友 系米漏左 個""先還拖
你掂解成日諗野都咁 Direct 嫁
Arm arm 先主觀當 JOJO 系 M
5識多線思維…讀咁多書有Q用咩…

and
就算 JOJO 冇漏
咁 以殺人數目計
中國人 真系殺多過 米國人 好多
中國人重來5介意打外戰(侵略)
只要拳頭夠人大就得
5敢打系因為……地產項目 丫嫲

and

你哩種 殺人比賽戰術 已經1早比我 拆爛左 Lor wor
你就5好摞d過期罐頭應客啦
長進d好5好…

1萬

論壇元老

fangtao 發表於 2016-12-23 08:44

仲未諗通點樣解釋7大恨變成7大問呀?

都教咗你答明朝穿清服,你都認找咗數

做乜咁自嘲呢?

1萬

論壇元老

fangtao 發表於 2016-12-23 08:49
Bencan 網友:
耍嘴皮 你最叻 ...

多外國親戚有乜唔妥?

你孤家寡人,無親無戚是你憾事?
咦!”5坐國產機既…” ,唔…………….
想坐國產機,有乜航線?請講!

咁!提拔咗又點算?再?…..

咁深度影響既戰略

嘩!好深呀!
哩單案 我系冇立場,純粹 引文自 天崖網 果 Wor,諉過於人戰略,你贏晒!
仲有挑撥離間簡直天下無敵!

公司要清盤?
就實有一種人大嘴地叫:
公司會失驚無神拉閘執粒........
但係佢就老神在在,賴死唔走
有些被佢呃咗,佢就食埋你份
佢係咁叫,叫咗十幾年喎.......

1萬

論壇元老

fangtao 發表於 2016-12-23 10:11
Bencan 網友:
撐你,你 Arm
but

Fangtao 網友:

我懂你呀,潛越別人話語你最叻

美國學人數手指,有幾多日人呀?建國咪由內戰開始,美洲幾百個原住民部落,打到有幾多剩,美國的霸權主義,七海任縱橫,難道是和平之國…..

衰咗就衰咗啦,還拿天崖網 事件獻世!唉!

咦!200海里個句,點解唔見咗?

論壇元老

Bencan 發表於 2016-12-23 13:37
Fangtao 網友:

我懂你呀,潛越別人話語你最叻

Bencan 網友:
撐你,你 Arm
but
Jojo 網友都 Arm,都撐

but
你懂就 5洗 比入完可以再入啦
戰略 5系 刨文件 耍嘴皮 嫁
你有冇 見我 學你咁丫
你1日5放底自我
1日都去5到 我個高度啊
繼續 開罐頭 呃 新人 啦 你…

應該系 漏左
相比美國 , 其實我國才是好 "內" 戰的民族
美國打內戰一隻手數曬,中國人連打人地既都當系內戰,藏人、疆人都屈人系自家人,重有果D倖存既53個少數民族,被中國人滅左族既冇數,中國既 世價值 咁定議侵略…普天之下,莫非王土,哩個 中式邏輯 實在無發生過 外戰,全部都系 Civil War

點解你5學似 天崖網 事件 陰我 咁 問下 JOJO 網友 系米漏左 個""先還拖
你掂解成日諗野都咁 Direct 嫁
Arm arm 先主觀當 JOJO 系 M
5識多線思維…讀咁多書有Q用咩…

and
就算 JOJO 冇漏
咁 以殺人數目計
中國人 真系殺多過 米國人 好多
中國人重來5介意打外戰(侵略)
只要拳頭夠人大就得
5敢打系因為……地產項目 丫嫲

and

你哩種 殺人比賽戰術 已經1早比我 拆爛左 Lor wor
你就5好摞d過期罐頭應客啦
長進d好5好…

論壇元老

Bencan 發表於 2016-12-23 13:32

多外國親戚有乜唔妥?

Bencan 網友:
耍嘴皮 你最叻

你問下 雜種啦
多外國親戚有乜唔妥?

http://cn.nytimes.com/china/20140117/c17promotion/zh-hant/

咁深度影響既戰略

5識就虛心D,睇翻我點教你戰略
http://forum.memehk.com/forum.ph ... 75921&fromuid=19350

Bencan 網友:
耍嘴皮 你最叻
咁多外國親戚既…
5坐國產機既…

"..." & "?"

公C 常有1種高層
明明要清盤
就扮冇事
but
失驚無神拉閘執粒…

舉個例
明知要 King

7大恨
結果
7大問
明呃細股東

and

5系我成日比建議你
你邊有咁長進
早D聽我建議
你邊洗搞 地產項目 輸成 千9幾億

公C 就系比你D 耍嘴皮 耍乾 嫁

你5記得拿…

金牌會員

Bencan 發表於 2016-12-17 04:47
講事件一矢中的,多好!

川普怪中國偷走美國人的工作,其實更大的問題是美國企業在用機器取代工人

「中國制造業的綜合稅務跟美國比高35%,而且是“全世界最高的”。他還說,中國工人工資比四年前高漲三倍,但仍比美國便宜,美國藍領是中國的八倍,白領是中國的兩倍多,但他可用自動化設備來替代。其他成本方面,美國電價僅是中國的一半,天然氣僅中國的五分之一,。。。。。。。」
中國玻璃大王赴美建廠:中國制造成本高了
http://hk.crntt.com/doc/1045/1/5/1/104515117.html?coluid=59&kindid=0&docid=104515117&mdate=1221061234
http://www.CRNTT.com  2016-12-21 06:12:34
中評社香港12月21日電/美國候任總統特朗普召喚制造業回流美國,可能已成中國必須面對的挑戰。赴美投資10億美元設廠的福建知名企業家曹德旺近日表示,中國制造業的綜合稅務比美國高35%,中國僅人工成本低於美國,其他生產成本都比美國高,在美國開廠利潤還高於中國。
據新加坡《聯合早報》12月20日報道,有“玻璃大王”之稱的曹德旺是世界第二大汽車玻璃供應商福耀玻璃的董事長,在2016年福布斯全球億萬富豪排行榜上,以17.4億美元身家列第1198名。
曹德旺今年10月在美國俄亥俄州莫瑞恩市投資6億美元建造的汽車玻璃廠正式投產,產品將直接在美國銷售,輻射北美和南美。他在接受中國媒體采訪時,公開算了一筆賬,認為中國除勞動力外,多數生產要素都比美國貴。這番言論引發中國輿論熱議,認為“曹德旺也跑了”。
據第一財經網報道,曹德旺指出,中國制造業的綜合稅務跟美國比高35%,而且是“全世界最高的”。他還說,中國工人工資比四年前高漲三倍,但仍比美國便宜,美國藍領是中國的八倍,白領是中國的兩倍多,但他可用自動化設備來替代。其他成本方面,美國電價僅是中國的一半,天然氣僅中國的五分之一,加上當地政府補貼,所以購買廠房基本沒花錢。若把其他優惠條件都考慮在內,曹德旺評估,美國的總利潤比中國“多百分之十幾”。
曹德旺指出,美國重振制造業的困難在於勞動力,年輕人多湧向華爾街或矽穀,其美國工廠的工人年齡偏大。 。。。。

1萬

論壇元老

fangtao 發表於 2016-12-23 13:42

多外國親戚有乜唔妥?

你孤家寡人,無親無戚是你憾事?
咦!”5坐國產機既…” ,唔…………….
想坐國產機,有乜航線?請講!

咁!提拔咗又點算?再?…..

咁深度影響既戰略

點解唔懂,拿幅蒼井空相,係廁所入完可以再入啦,學你?吊高你?

嘩!好深呀!
哩單案 我系冇立場,純粹 引文自 天崖網 果 Wor,諉過於人戰略,你贏晒!
仲有挑撥離間簡直天下無敵!

公司要清盤?
就實有一種人大嘴地叫:
公司會失驚無神拉閘執粒........
但係佢就老神在在,賴死唔走
有些被佢呃咗,佢就食埋你份
佢係咁叫,叫咗十幾年喎.......