搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
返回列表 發新帖
樓主: win

007請進

論壇元老

最新蕭析

英揆明演說 「願決絕硬脫歐」 財相警告變避稅天堂 增競爭力
文翠珊將在演說中表明願意「硬脫歐」,跟歐洲一刀兩斷,包括退出單一市場等,以重奪英國的邊境控制權。

論壇元老

Cable Plunges To Flash-Crash Lows On May's "Hard Brexit" Speech; DB Eyes GBPUSD 1.06; Euro Parityhttp://www.zerohedge.com/news/2017-01-15/cable-plunges-october-flash-crash-lows-after-mays-clean-hard-brexit-headlines

正,屎忽撞棍, 長線現在無TRADE GBP,  短線LONG了EURGBP, SHORT了GBPJPY。  

開市, 大GAP GAP,  正!!!!

論壇元老

007 發表於 2017-1-16 07:36
Cable Plunges To Flash-Crash Lows On May's "Hard Brexit" Speech; DB Eyes GBPUSD 1.06; Euro Parityhtt ...

恭喜曬。我上個星期short 了USD/CAD過週末,星期一開市,一開始跌唔穿1.3115,我是在1.3120左右short的。我放了stop在1.3170,即星期四的最高位。 stopped out了。過幾小時看小時圖見佢又test左1.319但當時價格在1.3140,所以安心又short了,放1.3050 limit,少少玩下攢了90幾點。

英鎊都好痴線下。美金對好多貨幣都跌,我想是不是長期累積以來的美金升勢要大回。

如果USD/CAD跌破1.30的話,是不是應該跟沽?

論壇元老

發表於 7 天前 |顯示全部樓層
win 發表於 2017-1-17 22:38
恭喜曬。我上個星期short 了USD/CAD過週末,星期一開市,一開始跌唔穿1.3115,我是在1.3120左右short的。 ...

英磅其實我利潤有限,   昨天反彈後,  雖然推前了STOP, 不過太快反轉, 賺得少少.

不過有一樣好係其他貨幣無一起癲, 這個係好事, 因為這樣其實係對TRADING來說非常好。

雖然英鎊好快反向, 但係其他貨幣無跟, 好像我的LONG AUDCHF,SHORT EURAUD 和 LONG EURUSD等都繼續, 波動性也無跟英磅走, 這是我鍾意的市場。   不錯的利潤.

論壇元老

你SHORT  USDCAD賺錢 ,  我係另外一邊, 我LONG了USDCAD, 這個係長線一點, 差少少HIT到個STOP, 現在繼續.

美金點走, 我其實真係唔知, 我其實唔理新聞,所以才可以TRADE很多不同的外匯PAIRS。

我POST D BREXIT新聞都係增加趣味, 我真係唔識睇政治經濟, 所以我可以短線LONG EURUSD, 但係長線會LONG USDCAD。

預測唔識, 我個LONG CHFJPY的長線TRADE都昨天CLOSE了, 個TREND由九月行到昨天。  所以我話如果美金回一回也有可能。

論壇元老

有一樣東西希望見到係外匯開始有息差, 唔係個個央行都係減息。  

這樣會對長線TRADING好一點, 因為這幾年大部分的資產都係跟央行走, 一起黐線, 一起反向, 如果回到正常, 係一件好事。

論壇元老

發表於 6 天前 |顯示全部樓層
星期二晚我想美元應該有點反彈,所以唔敢沽,當時最高價是1.3070左右,有想過1.309幾就沽放stop在1.3125,但那時已經好夜了。星期三(今天)早上,見美元彈了上來碰到1.312又無力,所以安心short了usd/cad,在1.3090走曬,我唔貪心,同埋果時已經番工。現在大約下午三點,見美元大升200點。你講得無錯,長線應該long美元。不過真係要等,1.3050測試幾次過後,是鐵底了。 Reverse得好快。未睇新聞,唔知咩事。

論壇元老

發表於 6 天前 |顯示全部樓層
win 發表於 2017-1-19 04:03
星期二晚我想美元應該有點反彈,所以唔敢沽,當時最高價是1.3070左右,有想過1.309幾就沽放stop在1.3125, ...

新聞方面:  加央行可能減息, TRUMP又話支持邊界稅

我係估美金會回軟, 反而唔係看好美金,  最少今天錯了。
我一向唔太理會自己的VIEW,因為明知唔可靠.   

所以我短線LONG了EURUSD, 長線LONG了USDCAD。  USD反向, 我EXIT了EURUSD, 都係賺少少

現在我當然希望USDCAD個TREND維持, 但係事實上難以預測, 如果HIT到個STOP就EXIT, 有錢贏就推高個STOP。

論壇元老

發表於 昨天 22:52 |顯示全部樓層
兩小時前USD/CAD調頭,現在為止上下chok了兩百點。昨天晚上(東岸星期一晚我見小時圖有兩條test1.3215但收在上面,所以Long了但不過攢10點離場,唔敢放過夜。早上醒來見test左1.33但唔敢沽,現在dum一聲一下跌穿1.32。美金應該有一個比較大的回調吧。我想咪埋眼沽美金。

論壇元老

發表於 昨天 22:55 |顯示全部樓層
可能美國油價升番上差唔多四蚊