搜索
熱搜: 活動 交友 discuz

駁一駁蕭生

論壇元老

蕭生之前說要令下屆特首高票勝出的唯一方法是逼到泛民全投財爺, 而習總最後指出財爺也可接受, 令建制派也投給財爺. 現在的情況正正是向這劇本走的啊.

蕭生話張徳江出到最高領導層政治局常委這個排頭, 若最後改變主意支持財爺, 會令所有人以後都懷疑政治局常委作出的決定. 但這正正是有利習總的啊. 因為以後所有人都未能盡信政治局常委, 特別是非常重要的決定, 除非是習總親自發出. 這正是習總所想的集大權於一身啊.

金牌會員

同意樓主分析!!

如果人人都相信有習握手, 最後跑出的卻不是習握手, 反而是張德江力挺的林鄭, 以後習總在港澳事務的發言, 還有權威嗎?

究竟習大大會否為了保住政治局的名聲, 而讓張德江欽點的林鄭當選呢? 按人性, 習大大的個人名聲, 當然高於政治局的名聲啦, 更何況, 政治局內鬥不斷, 誰會為了保住政治局的名聲, 而犧牲自己的名聲呢?

當大家以為張德江欽點的林鄭一定能夠勝出, 最後跑出來的卻是習握手, 以後港澳事務誰話事, 不是盡在不言中嗎?

我還是相信人性, 因此我買薯片跑出!!

論壇元老

現階段 系 阻 胡So 入閘戰
如果成功 阻到 胡So
即系 成功 剝奪左 DD 最後 拍板權
嚴重 傷害 雜帝 威權

論壇元老

另外, 蕭生話過天意從來最難測. 但現在提名都未開始時就被蕭生測到結果? 依目前情況, 財爺真的好難贏到, 是writing on the wall, 但若最後習總竟要財爺贏, 這才真的是難測嘛.

1萬

論壇元老

>以後港澳事務誰話事, 不是盡在不言中嗎?

這一點是大家分歧之一。蕭生嘅論據,係習總喺大陸已經為所欲為(佢舉嘅例子包括換咗唔少省市嘅一把手),如果佢想對港澳事務有話事權,只要出句聲就可以。

觀乎習總連李克強都可以架空,如果要架空中聯辦港澳辦甚或大清洗呢兩辦,應該都係彈指之間嘅事。

金牌會員

習大大連李克強都要將他架空,港澳事務會讓張德江說了算嗎?  

大家天天用張德江南下傳聞分析選情, 卻不用新華社只刊登曾俊華宣報參選一事分析, 令人大惑不解!!

個人分析, 新華社比沒有人能證實的南下傳言, 更能說明特首選舉最後誰人勝出!!!

論壇元老

張德江憑怎麼鬥習核心!他的老頂江澤民無兵無將,久存殘命,其實生死未卜。又或說江派控制中宣,可制造輿論,假傳聖旨。但大陸內不見有反習言論,一切以習為核心,習核心在大陸其實已是個神。所以説張德江在香港搞局鬥習近平實毫無根據。大紀元及成報等不外是章回小說,莫信為真。

1萬

論壇元老

引:
http://forum.memehk.com/forum.ph ... &extra=page%3D1

師兄 絕對 唔洗為 蕭生 擔心 !!!
蕭生 宜家係好似 買股票現貨, 再沽空恆指, 做對沖 遮 !

因為如果<綠白狗西N 世> 當選,
按邏輯 蕭生 係要<抱頭痛哭 > 既 !!!

所以 蕭生 寧願比網友鬧都唔想<抱頭痛哭 > !
就係咁解 隙 !

論壇元老

蕭生重未適應網絡文化,太介意俾人喺網上面取笑、老屈、漫罵、圍攻。

今次蕭生一收到風之後,就即刻狂出《最新蕭析》以顯示自己同其他評論人嘅「分別」。其實蕭生越在意、越想洗脫「污名」,嗰啲人就越「玩」得開心。

記得陶君行早一兩年前都有話大班好介意人哋喺網上面話佢,成日睇住FB,係唔係都走去回應... 「老人遇上 facebook!」

金牌會員

今日李嘉誠公開話不提名、只投暗票,表明未歸邊,粉碎蕭生認為超人去中聯辦即係投降之說