搜索
熱搜: 活動 交友 discuz

11年狂嘥55億買東江水 水務署解釋:如買保險

3萬

論壇元老

港府自2006年採用「統包總額」,每年購買上限8.2億立方米東江水,即使未用盡亦不會退款。過去11年未用盡的東江水總值逾55億元。去年浪費最多,香港支付47.7億元買東江水,平均每立方米水價5.48元,但去年僅輸入6.29億立方米原水,有1.91億立方米未用,等於浪費10.5億元。

記者:潘柏林
http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/news/20170315/56428047
龜隱田園 深居簡出~~

1萬

論壇元老

一個願打一個願捱,香港人包底!

1萬

論壇元老

未用既會點處理?
唔好倒落海都唔益人喎,
始終係地球資源

1萬

論壇元老

政府經已日夜提點市民每日需要飲用八杯水,你地無飲咩?

倒清水落海也有助海水淡化和清潔,你地唔識咩?

外邊有人話香港人用高價搶了內地的水拿來浪費,實情香港市民有很多都不想事情發生,為何仍舊如此,一直無變。

血濃於水,血流得多也要補補身的。

3萬

論壇元老

wowo 發表於 2017-3-15 09:45
未用既會點處理?
唔好倒落海都唔益人喎,
始終係地球資源

錢照俾, 但唔洗送水來囉
龜隱田園 深居簡出~~

1萬

論壇元老

餅餅 發表於 2017-3-16 04:14
錢照俾, 但唔洗送水來囉

咁就唔抵, 未用過都計錢, 270又唔洗特登搵地方儲水,
其實香港唔洗預足, 留返一兩成用海水化淡, 如果唔夠水用,
海水化淡再加大產能, 咁就唔駛咁無彈性

當然, 最好係全面海水化淡, 而家個價錢唔會同買水相差太遠,
不過香港做乜都貴過人, 仲貴過新加坡......

https://www.hk01.com/%E5%9C%8B%E ... 6%E8%87%AA%E8%B6%B3

1萬

論壇元老

買保險,係因為相信出事有得賠,認為保險公司信得過先至買。

如果保險公司冇信用,買保險等於冇買,撇開信用唔講,保險公司都會破產。

而家大陸水源充足,你想買幾多都應承你,仲保證優先供應俾你。如果華南地區全面旱災,佢自己都唔夠用,仲會唔會履行合約優先俾水你?到時群情洶湧,唔駛講一定撕毀合約,先照顧自己嘅市民,換轉任何政府都會咁做,而且咁樣毀約不但唔會有道德責任,仲分分鐘做埋人民英雄。

咁嘅保險有冇用,值唔值得買?

其實最穩陣嘅保險係發展海水化淡,可惜啲官僚寧願送錢討好大陸都唔肯花些少錢嚟買一份肯定有得賠嘅保險。

1萬

論壇元老

ICE_AGE 發表於 2017-3-16 14:38
買保險,係因為相信出事有得賠,認為保險公司信得過先至買。

如果保險公司冇信用,買保險等於冇買,撇開信 ...

都預左會繼續做水魚, 但唔好用啲咁白痴既理由,
當唔夠水用個刻, 大陸係唔係會關水喉?
地方小吏都唔敢啦, 咪到時再計數,

到真係大陸自己都無水, 係咪要照俾香港?
之前香港想俾返出黎都唔得, 成套野就係官僚,
保險說法更是荒謬

金牌會員

大陸點會肯合理化供水!?當的年要簽這個供水協議,底層就係粵港合作救粵海同廣東國際投資。事成後,各方就扮蠢、扮失憶,無人再提點解要以這個可加不減制來挾香港人同廣東買水。
而家粵海無事啦,絕對應該重新商Ⅰ談供水協議。

3萬

論壇元老

wowo 發表於 2017-3-16 09:47
咁就唔抵, 未用過都計錢, 270又唔洗特登搵地方儲水,
其實香港唔洗預足, 留返一兩成用海水化淡, 如果唔夠 ...

錢唔係自己俾, 港官會同我地慳咩?!
龜隱田園 深居簡出~~