搜索
熱搜: 活動 交友 discuz

【星島日報】法官:量刑參考難民營暴動案

2萬

論壇元老

【星島日報】法官:量刑參考難民營暴動案
全文見: http://std.stheadline.com/daily/ ... 566378&target=2

(星島日報報道)暴動罪在香港較為鮮有,控方為此呈上四個外國及四個香港的案例予法庭參考,籲法庭判刑時必須考慮公眾利益,判阻嚇刑罰。案例包括白石難民營的暴動事件,當時約二十名南、北越難民發生打鬥,但無嚴重傷亡,法官沈小民認為此案例與本案相似,上訴庭裁定經審訊後判囚五年,認為可跟隨有關指引。辯方求情指三人於事發當晚使用武力程度偏低,犯案不涉及私人利益而要求輕判,沈官即反問:「判輕啲因為佢哋目的高尚啲?」

代表許嘉琪的大律師沈士文認為,白石難民案是屬於有組織和預謀攻擊,他們自製武器,而另一班人當時被困,不能離開,加上難民是為個人利益,因此有無嚴重傷亡並非重點,而上訴庭亦無說明五年監禁便是適當的量刑起點。

沈士文又指,本案維持時間較短,並無預謀,沒有武器,加上即使警察數目少,仍可在短時間內驅散人群,可見暴力情況偏低,而參與暴動人數約二十至三十人,規模亦較少。

代表麥子晞的黃錦娟大律師指,案例中難民營事主被困,與本案性質不同,沈官反駁當晚警察職責所在不能離開,與被困一樣,有警察無裝備,「掟玻璃樽可以死人㗎」。黃大律師指起因是小販事件,而今次事件只是四時半左右發生的短時間事件,沈官質疑:「十一點幾至四點幾,咩都可以冷靜啦?」黃大狀續表示,希望法庭考慮犯案目的,是為社會而非個人利益,沈官即說:「暴力就係暴力,我睇唔到有咩分別?」

許嘉琪現為香港大學文學士及教育學士雙學位學生,她因本案向校方申請了休學一年,她夢想是做一位英文老師。本案與其個人利益無關,只是她對社會或政府施政不滿,小販是弱勢社群,她才參與事件,所以非為個人利益。

黃大律師希望法庭考慮為麥子晞索取教導所報告,或較寬鬆刑期處理。代表薛達榮的大律師梁耀煒表示,薛是家庭支柱,辛勤工作,希望輕判。

1萬

論壇元老

引:
#20       http://forum.memehk.com/forum.ph ... page%3D1&page=2

唯一有機會推番<賽果> 既理由就係 要証明 -元旦大龍鳳- 只係一埸<戲> !!!

假設:

1. 當日<濕鳩編劇仔> 靠<碌撚教主> 既關係,
租借到<油尖旺>區 拍一場<街景> , 時間由凌晨零時至 地鐵 頭班 開車之前 !!!

2. 答應借場地拍<街景> 既 重要條件係 :
唔好<假戲真做> , 博大懵<趁火打劫> !  結果好聽話, 一間金舖, 名店 都冇損失 !

以上假設, 唔知個官信唔信真係<拍戲> 呢 ?

2萬

論壇元老

RickyChan303 發表於 2017-3-17 21:49
引:
#20       http://forum.memehk.com/forum.php?mod=viewthread&tid=231169&extra=page%3D1&page=2

吹雞 公民抗命 領導佔中班人 從無提過 難民營暴動 的 判刑 啦....
就算生亦只是重複提醒"非暴力"!
BTW,
各位 青少年 應該 **多睇**法庭新聞 啦... 留意判詞和判刑!!

3萬

論壇元老

發表於 7 天前 |顯示全部樓層
我想佢地無諗到咁嚴重
龜隱田園 深居簡出~~

1萬

論壇元老

發表於 7 天前 |顯示全部樓層
同意。我以一個人普通人嘅感覺,都唔覺得係「暴動」咁嚴重。如果宏觀咁睇件成件事,係有啲人襲擊某類人(甚或某幾個人),而唔係盲目咁周圍扔樽,而且好明顯扔樽嘅人係唔會扔市民,如果告佢扔玻璃樽係意圖謀殺,我反而會覺得相對合理啲(雖然我都唔同意)。

1萬

論壇元老

發表於 5 天前 |顯示全部樓層
好彩個官啲邏輯無啲人咁亂, 亂咁判就死得人,
完全唔識乜野叫檢控同判決, 雖然呢度亂咁UP無責任,
不過有啲水平甚低

成日係度講野啲似是疑非既野,
乜野無証據証明之類, 蕭生駁呢啲低能野好正,
無親眼睇到老婆勾佬都唔當係, 真係零思考能力,
完全係負面教材

1萬

論壇元老

發表於 4 天前 |顯示全部樓層
法官對黑巷七警毆打罪
會否參考德軍猶太人集中營案例

2萬

論壇元老

Bencan 發表於 2017-3-21 18:39
法官對黑巷七警毆打罪
會否參考德軍猶太人集中營案例

那些是戰爭罪行 (war crimes)....  

1萬

論壇元老

toylet 發表於 2017-3-21 18:51
那些是戰爭罪行 (war crimes)....

你認為新年擲樽是暴動?

2萬

論壇元老

Bencan 發表於 2017-3-21 19:04
你認為新年擲樽是暴動?

咁的確是 成班人 一齊掟嘢 呢....  新聞片大家都有睇吧!