搜索
熱搜: 活動 交友 discuz

【又「河蟹」】青天白日滿地紅旗變「紅旗」 網民曲線抽...

2萬

論壇元老

大台,吖!唔係「CCTVB」先啱,佢哋嘅「河蟹」事件都屢見不鮮,噚日佢哋又嚟料!講緊嘅係噚晚出街由區永權、曹永廉、姚嘉妮主持嘅《玩轉香港日與夜》,話說噚晚第一集嘅主題係「潮遊」西環單車之旅,咁當中CCTVB節目梗係離唔開食O架啦!

三位主持仲去咗,西環介紹咗間食台灣菜嘅食店,嗱嗱嗱!唔好諗多咗雖然梁特做咗全國政協副主席,「西環」呢個名係冇敏感成份,所以係冇被「河蟹」。而被「河蟹」嘅係台灣嘅青天白日滿地紅旗,話晒呢間食店係台灣人開,仲要係食台灣菜,咁有呢支代表到台灣嘅旗幟好正常吖!

不過咁就有問題啦!大家都明「CCTVB」嘅「CC」stand for咩o架啦!今次涉及中、台問題喎,其實喺呢間食店嘅fb同ig都見到佢哋嘅制服同店舖入面都印有「青天白日滿地紅旗」嘅logo同旗幟,大台已經好高技巧咁blur件制服,而掛住嘅旗幟仲變埋紅旗o添!本應都唔係好兜覺眼,只不過好衰唔衰主持之一嘅曹永廉大晒佢「世界級」嘅國語,而佢個位咁啱大大枝旗同個店員棟咗喺度,見唔到就奇啦!

今次「河蟹」事件,有唔少網民討論,仲有人話:「強烈要求CCTVB將支旗改為五星旗」「其實中央台使吾使咁敏感,咁新聞都要打格」「為了照顧“玻璃心國人”嘅感情!」

【又「河蟹」】青天白日滿地紅旗變「紅旗」 網民曲線抽大台:強烈要求將支旗改為五星旗

2萬

論壇元老

愛字派又有工開!!!!!

收工男傅鎮盅 好快會去呢間舖抗議, 要佢改強國旗

論壇元老

唔通你 CCTVB 可以有權叫個阿嬸整走的 "中華民國" 旗先可以幫你做節目 ?  

1萬

論壇元老

92共識都係話可以自己有自己國家既解釋, 即係台灣可以話係中華民國,
不過呢啲都係政治層面, 一般民眾都係維持現狀,
以前唔會搞呢啲小動作, 而家香港政治意識形態太重

1萬

論壇元老

青天白日係國民黨旗,青天白日滿地紅係台灣國旗。依照大陸思想,台灣係中國一部分,掛青天白日滿地紅係無所謂的,正如香港都有自己的區旗一樣,根本一點問題都沒有,即使在大陸一些歷史建築都有台灣旗之類,無記自我審查,無事生非,遲早步亞視後塵。

論壇元老

有名你叫CCTVB,新聞部都係民建聯既人把持!

論壇元老

CCTVB河蟹青天白日滿地紅旗不是問題, 你去看CCTVB才是最大問題.