搜索
熱搜: 活動 交友 discuz

我介紹睇短篇喜劇, 竟然有當年周星馳笑料的水準

論壇元老

https://www.youtube.com/watch?v=OFdHPVvtLOE&t=420s

論壇元老

男主角沈滕的一套電影‘夏洛特煩惱’於2015年9月非節日檔期都收14多億, 我覺得如果掛周星馳個名就至少收20多億望30億.  套戲有笑有淚, 是神來之筆, 與當年的’海角七號’有過之而無不及. 未看過的不是值得上網找來看看, 而是一定要找來看看. 錯過了就等於你錯過當年周星池的逃學威龍, 國產淩淩漆, 審死官等電影. 有些人的立場是國產片就打死都唔睇. 但故事編劇一流的好電影就等於世上的天才般稀有. 全世界可能要拍出了幾百套戲才出到一套. 所以莫講話是國產電影, 就算是王晶將來拍出這個水平的電影都一定要去睇.

論壇元老

............

論壇元老

夏洛特煩惱唔覺好睇,可能係我唔識欣賞掛.
再去流浪吧!沒有事業去流浪吧!沒有前途去流浪吧!沒有戀人去流浪吧!
好想好想再去世界上每一個角落去流浪.
再去流浪的時候到了嗎?

論壇元老

tamama868 發表於 2017-7-29 14:24
夏洛特煩惱唔覺好睇,可能係我唔識欣賞掛.

唔覺夏洛特煩惱好睇不是問題, 因每人口味實有偏差. 除非口味是極端偏差, 例如如果有人覺得賭城風雲3好睇的話就好有問題, 最少其影評對大多數人來講就無乜參考價值. 但我會恭喜覺得賭城風雲3好睇的人, 因為如果賭城風雲3都覺得好睇的話, 應該有好多電影都可以令他們開心. 所以他們開心的機會一定比我多好多, 是真心恭喜他們.

論壇元老

bcc234 發表於 2017-7-29 17:05
唔覺夏洛特煩惱好睇不是問題, 因每人口味實有偏差. 除非口味是極端偏差, 例如如果有人覺得賭城風雲3好睇 ...

賭城風雲3好明顯係夾硬來,好明顯目的只係搵得幾多得幾多.
但事實佢亦係比起好多戲都好睇
而家西片都好多唔掂o既片,都冇比人講啦.
只講最近果幾套西片都唔得啦,我只係喜歡原子殺姬多小小,
星際特工真係,
鄧乜克我覺得佢係爛片,
什麼肉蒲團覺得個故事好舊式,完全唔覺好睇,女主角又拍得唔正.
再去流浪吧!沒有事業去流浪吧!沒有前途去流浪吧!沒有戀人去流浪吧!
再去流浪的時候到了嗎?

論壇元老

tamama868 發表於 2017-7-29 18:17
賭城風雲3好明顯係夾硬來,好明顯目的只係搵得幾多得幾多.
但事實佢亦係比起好多戲都好睇
而家西片都好 ...

最近有一套叫肉蒲團咩?

版主

夏洛特大買, 我覺得同眼界有關係, 我唔係話套戲唔好, 合格分數左右
果段國內看電影啓蒙期, 好少少既電影已經大賣, 另一列子煎餅俠...

不過短短幾年, 佢地已經自殺成功, 戰狼破紀錄...有幾多係真票房?
定係背後互賭既錢更多????

論壇元老

bcc234 發表於 2017-7-30 09:03
最近有一套叫肉蒲團咩?

你連上畫有咩戲都唔知點同你講電影,小人外號荷里玉,唔係資深電影迷我係唔會同佢講電影
再去流浪的時候到了嗎?