搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: jojo2016

劉曉波肝癌病逝 抑鬱而終

2萬

論壇元老

jojo2016 發表於 2017-7-14 20:53
你這 inside joke, 相信衹有兩、三個人明!

睇戲睇全套,inside joke 當然是睇真跡先至精采,笑下吧!
http://forum.memehk.com/forum.php?mod=viewthread&tid=241080&extra=&page=2

不要怪中國人走到那裡都不受歡迎,沒法擡頭做人。

一個出賣人格出賣靈魂的領導人,一個顛覆道德人性的政權,讓中國在全世界人面前被唾駡,抽乾所有中國人的尊嚴,禍延子孫!

你無聽見Bencan 話自己一家, 「衣食住行」中, 衹有「衣食住」無憂吗? 現在你就應該知道他己放棄做人的尊嚴! #12

http://forum.memehk.com/forum.ph ... 811&extra=&page=135

外祖母今年102歲,五代同堂,衣食住無憂,後代從事醫生、工程師、大學教授、警官、牧師、商人…..更可喜無一人有犯罪記錄,由子到玄孫都孝順,當然好羨慕佢尐福氣啦!#1358
http://forum.memehk.com/forum.php?mod=viewthread&tid=235811&extra=&page=136

對於一個假裝天使的狗,用真相去篤爆他的卑鄙,脫去他虛偽的衣裳是值得的。

明明是指” 外祖母今年102歲” ,強屈指是” 話自己一家”

一個102歲的婦人,不憂慮他的步履?還可健步如飛?家族後人放心嗎?

現在你們就應該知道一個人放棄自己的尊嚴! 去誣衊有白字黑紙記錄的事實

你們就不難明為什麼他會把網上辯論的貼大量刪去?毀滅自己醜陋的証據吖嗎!

689咪同佢係一類人囉!
有佢你話中國人點會可以擡頭做人?#15

原來你「五代」都不是「自己一家人」。完全明白! #18

外祖母今年102歲,五代同堂
你為什麼刻意刪去” 同堂” ? 五代同堂就是自己、子女、孫、曾孫、玄孫都有現存代表

當然五代是一家人,但用五代同堂是形容其人家族狀況喎,係指外祖母衣食住無憂,無指五代人衣食住無憂,屈人都要醒尐呀,虛偽、狡辯!

外祖母今年102歲,五代同堂,衣食住無憂,後代從事醫生、工程師、大學教授、警官、牧師、商人…..更可喜無一人有犯罪記錄,由子到玄孫都孝順,當然好羨慕佢尐福氣啦!#1358

外祖母今年102歲,五代同堂,由於子到玄孫都孝順,所以衣食住無憂,獨欠行不能自主,咁都值到老屈調侃?你係咪人嚟㗎?
那句”話自己一家, 「衣食住行」中, 衹有「衣食住」無憂嗎?”

你咁都夠膽顛倒是非,唔怪之得被人食豆腐--風塵俠女還沾沾自喜。
完全明白!你明乜嘢?卑鄙!小人!#23

你無指五代人衣食住無憂?

啊!原來你家族五代人中,「祗有」你外祖母一人才是衣食住無憂,今㳄真係完全明白了。#24

好!頑強抵抗,更顯醜陋!

係!「祗有」外祖母一人才是衣食住無憂。

皆因其他人衣食住行都無憂,滿意未?明白啦!

卑鄙小人!#26

啊!「其他人」都衣食住行無憂,衹有你家族五代才要憂。今㳄真係清楚曬了!

你不用擔心,國家已經在進步中⋯⋯#27

你無指五代人衣食住無憂?

啊!原來你家族五代人中,「祗有」你外祖母一人才是衣食住無憂,今㳄真係完全明白了。

你係咪想表達家族五代人祗有外祖母一人?
咁其他人是什麼?
國家進步需要你….?
卑鄙小人!#29

我不知道你想表達甚麼噃!
你一時又話白頭人送黑頭人,一時又話五代同堂全部翻生。
你説的「國家」是哪國呀? 我説在進步中的是美國。#30

人蠢係需要耐心導讀的。

五代同堂就是自己、子女、孫、曾孫、玄孫都有現存代表
例如:
自己-----現存
子女----三人現存,二人過世
孫-----12人現存
曾孫-----23人現存
玄孫---5人現存
這就是五代同堂
無人有翻生經驗喎

人蠢問得笨

我說的就是美國---國家進步需要你….卑鄙小人!有講錯咩#32

我對你本族譜無興趣。
中國屠殺自己人民就需要你這種卑鄙小人!#33

哎喲!又變呀?解釋五代同堂就係族譜
你知唔知乜嘢叫做族譜呀?

美國屠殺他人人民就需要你這種卑鄙小人!
不過第一步你先要想辦法讓佢收留你先啦
Fangtao 就好很恨嘞。#34

咁我都明白美國為何不肯收留你這種卑鄙小人的!

你好妒忌呀? 你都係唔恨得咁多啦!#35

錯!接納同收留是兩回事
美國收留你先講啦
妒忌你無資格講
恨你就出晒面嘞#37

金牌會員

fangtao 發表於 2017-7-14 21:29
你5話我聽 我都5知 我D劇本 原來 系有 先賢講過,其實我真系 如你所言 鑿璧偷光,面壁思過 咁翻泥,所以  ...

我從未在中港台讀過書,想問一下他們學校是怎樣教歴史的?

例如,歐美教歷史是從4個方向教的:宗教、政治、經濟、社會,以宗教為首。以美國為例,歴史是由小學至大學必修課。每個學生基本上都要讀完歐洲、美國、和世界歷史才能得到中學畢業證書。

但奇怪的是,我見到很多中國留學生似乎好似未讀過歷史。莫說歐美歴史,就算中國歷史也好似無讀。他們是怎樣取得中學證書的?

金牌會員

Bencan 發表於 2017-7-14 21:32
睇戲睇全套,inside joke 當然是睇真跡先至精采,笑下吧!
http://forum.memehk.com/forum.php?mod=viewt ...

你咁喜歡人地笑你那個 15歳嫁人 衣食住 無憂 的外祖母?
還是想人讚佢同遼寧號一樣 5代同堂 呀?

金牌會員

fangtao 發表於 2017-7-14 21:29
你5話我聽 我都5知 我D劇本 原來 系有 先賢講過,其實我真系 如你所言 鑿璧偷光,面壁思過 咁翻泥,所以  ...

我是想知道中港台學校是唔教歴史,還是教得唔好。

1萬

論壇元老

jojo2016 發表於 2017-7-14 22:00

例如,歐美教歷史是從4個方向教的:宗教、政 ...

我從沒受過正規教育,基本上自修,算系神童,港英制度系知小小,基本有 中、西 史 中學 開始 教,為左 故及 鄰近蟈家感情 中史 教到 19491001,英國人 靠 普通法治國 5搞 愛英國教育,冇阻止你學 中文、中史,宗教自由,可以有 儒、道、佛、耶、回 學校,不過基於國際城市 定位 須要,英語自然會成為重要語言,但就會比 前輩 哩種人 解釋為 民族逼害。
97後 終蟈共阻止 學校教 歷史 怕 港童 觸及 49後 終蟈共 極黑歷史(前輩 宜家 咁忘 幫手 抹白,就知 終蟈共D歷史 有幾黑),所以 取消左 歷史科,不過前英 or 今共,HK人 都5重視 歷史,哩個系 中華文化傳統,中國人D歷史 系由新朝寫舊朝,如果你寫當代史,就叫 妄議中央,死罪泥,香港 由 前輩 果代 到 97年 都系發 3C(EC、律C、公程C),D學子 大部分都系 選哩幾科,你睇 前輩 曬冚家馬 就系 曬 哩D,咁你就知 前輩 家族 有幾 崇英,前輩 比 港大 and 德州仔 拒絕 系 對 佢 尊嚴 重傷…

1萬

論壇元老

jojo2016 發表於 2017-7-14 22:00

例如,歐美教歷史是從4個方向教的:宗教、政 ...

但奇怪的是,我見到很多中國留學生似乎好似未讀過歷史。莫說歐美歴史,就算中國歷史也好似無讀。他們是怎樣取得中學證書的?

中國留學生 去 美國 既 動機好簡單,同前輩1樣,去 美國 學1門技術 求 祿,歷史 哩D 又搵5到錢 又 會惹 殺身之禍既 學科,中國人 系 5會 重視嫁,你睇前輩幾咁忘幫 太上皇 抹白,就知 終蟈共 幾5鐘意D 人 知佢 舊史…
and 你睇 前輩 成日 比我 loop 死 就知  佢 都5熟史格…

金牌會員

fangtao 發表於 2017-7-14 22:42
但奇怪的是,我見到很多中國留學生似乎好似未讀過歷史。莫說歐美歴史,就算中國歷史也好似無讀。他們是怎 ...

一個社會的 文明 和 進步,並不單是睇經濟GDP 的。它需要每個下一代不斷反思修正啟蒙。
所以學校一定要教好 語文、數學、及歴史這個3科基本科。沒有教好下一代這3科的社會不算是個文明社會,是會慢慢沒落的!

1萬

論壇元老

jojo2016 發表於 2017-7-14 22:59
一個社會的 文明 和 進步,並不單是睇經濟GDP 的。它需要每個下一代不斷反思修正啟蒙。
所以學校一定要教 ...

好不幸,中華文明 自從 引入 佛教 就 只可能 系 修"負-" not 修"正+"
劉曉波 事件 系 修負 之 極致

1萬

論壇元老

jojo2016 發表於 2017-7-14 21:12
你都話佢地「用」佛教,那你應該明白宗教是「被利用」了。
Seneca 是羅馬帝國尼羅皇的老師,他就在2千多 ...

Seneca 是羅馬帝國尼羅皇的老師,他就在2千多年前教導 Nero 怎樣利用宗教統治控制羣衆。

美國 是在 小學 還是 中學 教這個的?

2萬

論壇元老

jojo2016 發表於 2017-7-14 22:12
還是想人讚佢同遼寧號一樣 5代同堂 呀? ...

還是想人讚佢同遼寧號一樣 5代同堂 呀?

“衣食住 無憂” 有幾好笑 #21 已列

“遼寧號5代同堂” 有幾無知?以下劇情慢慢欣賞。

http://forum.memehk.com/forum.php?mod=viewthread&tid=241080&extra=&page=10

接納同收留是兩回事?你是說遼寧號呀?

遼寧號本族譜同你外祖母的一樣咁長,又係五代同堂。

1.  前身為蘇聯瓦良格號,1983年下訂單,5年後 1988 下水 ---
2.  蘇聯解體後變俄羅斯海軍編制艦 ---
3.  點知俄羅斯破產,它被拆除裝備以償還債務的名義轉送了給烏克蘭, 淨身出戶 ---
4.  烏克蘭「收留」了這隻空殻就擱淺在希臘優卑詩亞島漂流了3年 ---
5.  最後這半隻殘軀改嫁中國,中國「接納」了這首破船,改裝了7年,就更名遼寧號 ---

你唔好妒忌美國的福特級航母。現在遼寧號須然唔可以週圍行,但都係「衣食住」無憂㗎!#94

遼寧號是收買,接納同收留是兩回事?救命!

遼寧號若用瓦良格號蘇聯航母計算是第三代,何來五代同堂?趙括!

唉!你連維基百科都唔識䏲,剩抄無用嘅,求其寫夠五點當交差?

2001年11月1號,瓦良格號航空母艦通過博斯普魯斯海峽同達達尼爾海峽。喺穿越博斯普魯斯海峽大橋時,共有16名領航員同250名水手參與運輸工作。 11月3號航空母艦進入愛琴海後,遇上咗風暴,3艘拖船嘅拖纜相繼刮斷,航空母艦失控。航空母艦上3名俄羅斯籍水手、3名烏克蘭籍水手同1名菲律賓籍水手盡力挽救仍無法阻止航空母艦失控,最終航空母艦喺希臘優卑亞島擱淺,希臘海事救護直升機救走水手。 11月6號,拖船哈里瓦冠軍號(Haliva Champion)嘅水手阿力士•利馬喺試圖固定拖纜時殉職。 11月7號,運送公司用3艘拖船同1艘希臘船隻再次控制住航空母艦。

航空母艦從地中海穿過直布羅陀海峽進入大西洋,再從西岸環繞非洲大陸。 2001年12月11號,航空母艦駛過好望角後橫穿印度洋。 2002年2月5號,航空母艦駛入馬六甲海峽,隨後進入中國嘅南海區域。 2002年3月4號抵達大連港。成個航程達15,200海喥,花費3,000萬美元

11月3號-- 11月7號是喺希臘優卑亞島擱淺三年?

2001年11月1號,瓦良格號航空母艦通過博斯普魯斯海峽同達達尼爾海峽----2002年3月4號抵達大連港是喺希臘優卑亞島擱淺三年?

Fangtao !朱西神數你教畀他㗎?

1100億造超級航母 服役兩周後 四台電磁彈射器竟有三台出故障

但好像事情並沒有那麼順利。福特號剛剛服役兩周後,6月中旬就傳出了令人尷尬的消息。美國《防務新聞》網站在6月14日進行了詳細報道,福特號的4台電磁彈射器已經有三台出現故障。其中一台在12日時一度因為技術故障徹底停擺,一台無法以最大出力彈射滿載彈藥油料的FA18戰機。還有一台管線被檢查出了些許問題,為了測試的安全,也停止使用進行全面檢修。一時間,電磁彈射器到底靠譜不靠譜的質疑甚囂塵上.......

美國《戰略之頁》在6月17日報道了美國國防部長馬蒂斯的一次怒吼。馬蒂斯是在6月中旬的一次針對海軍福特級的報告會議上發的火,因為這艘耗資160餘億美元(包含相關設備和武器),而且多次因技術問題推遲下水和服役的超級航母的狀況實在有點多。按照消息人士轉述的馬蒂斯的話稱,福特級在服役不到20天的情況下已經出了8次險情。其中包括電磁彈射器的故障,正式服役後對彈藥提升井和升降機測試中出現的重大問題等等。馬蒂斯直言,這160億美元已經算是徹底打水漂了。
https://www.iread.one/145071.html

無咗彈射又無滑跳台起飛,咁大架平台釣魚多好。
真係好妒忌美國的福特級航母,美國錢多到唔洗憂!#97

前輩
遼寧號若用瓦良格號蘇聯航母計算是第三代,何來五代同堂?趙括!
1代:蘇聯
2代:俄羅斯
3代:烏克蘭
4代:香港
5代:終蟈
無錯,arm數,5代 #100

後輩
你搞港獨呀?
起碼香港不是國家
如何代入去
又係你尐朱西神數累事。#102

前輩
你救下你自已先啦
1代:蘇聯(
1988年11月25日下水)
2代:俄羅斯(
至1991年12月25日 蘇聯解體)
3代:烏克蘭(1995年,俄羅斯決定將瓦良格號從俄羅斯海軍編制退出,並且作為償仲債務嘅替代品送交予烏克蘭)
4代:香港(徐增平1988年,他已經身家千萬。這一年他攜妻子——— 前中國女籃主力劉克先一起移居香港。)
無錯,JoJo 網友 arm數,足5代

後輩

咪畀你師妹累咗你啦

何來五代同堂?

就不深究你列舉1-5是否對
你祗是表達 “足5代” 而不符” 五代同堂”
有香港加入做4代,1代蘇聯早已不在

何來五代同堂?

駛唔駛又貼回無錯打油詩?

前輩
你1早咁講麻,5好話計5到5代麻,咁你宜家同意系5代啦
and
你話5系同堂
but
我話系 wor
果5代都重 生勾勾 系度
點5系5代同堂啊
俄羅c 又米系 果個 俄羅c(蘇聯)
只不過系板圖縮左水嗟
乃然系 由 落單果日 到 送艦比 烏克蘭 果日 同1個 權力中心 俄羅斯

你救下你自已先啦
講道理嗟,你5夠人講就扣帽子 港獨 10足 689,我冇辦法,事實就系你 5用 徐增平 港人身份 and 賭船理由 就根本買5到
1代:蘇聯(1988年11月25日下水)
2代:俄羅斯(至1991年12月25日 蘇聯解體)
3代:烏克蘭(1995年,俄羅斯決定將瓦良格號從俄羅斯海軍編制退出,並且作為償仲債務嘅替代品送交予烏克蘭)
4代:香港(徐增平1988年,他已經身家千萬。這一年他攜妻子 前中國女籃主力劉克先一起移居香港。)
無錯,JoJo 網友 arm數,足5代

遼寧號和香港不可不說的故事 徐增平:航母圓夢 香港有功
https://kknews.cc/zh-hk/military/rr9v55r.html
其購買者徐增平接受本報獨家專訪時透露,當年購船的工作有90%是在香港完成,便利的商業環境對交易起了關鍵性的作用,"沒有香港,我就不可能做成這件創舉!"

後輩

何來五代同堂?一早已講,係你摸唔到。

仲撐!
根據你條link資料 :徐增平一切從1997年10月的一天開始,蘇聯早已不存在
你話係五代同堂,都無你符
四萬畝笑話都可堅持
既是朱系同門有乜出奇

老婆一字敏感,借嚟一用

Fangtao絕對不會有錯。
如果發現Fangtao有錯、一定是我看錯。
如果我沒看錯、一定是我的錯、才害Fangtao犯錯。
如果是她自己的錯、只要她不認錯、她就沒有錯。
如果Fangtao不認錯、我還堅持她有錯、那就是我的錯。
總之、Fangtao絕對不會有錯、這句話絕對不會錯