搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: jojo2016

劉曉波肝癌病逝 抑鬱而終

2萬

論壇元老

jojo2016 發表於 2017-7-14 22:12
你咁喜歡人地笑你那個 15歳嫁人 衣食住 無憂 的外祖母?
還是想人讚佢同遼寧號一樣 5代同堂 呀? ...

前輩
你1早咁講麻,5好話計5到5代麻,咁你宜家同意系5代啦
and
你話5系同堂
but
我話系 wor
果5代都重 生勾勾 系度
點5系5代同堂啊
俄羅c 又米系 果個 俄羅c(蘇聯)
只不過系板圖縮左水嗟
乃然系 由 落單果日 到 送艦比 烏克蘭 果日 同1個 權力中心 俄羅斯

蘇、俄 血脈根本就冇斷過
你話5系米5系 Law
我又5逼你同意

咁你 終蟈共 講埋 果D 自古以泥 米重 冇根據
系有血性既 中國人 都知 中華文明 已經 比 黃俄滅左啦
先至有你哩D 聽 客途秋恨 淨系 聽到 嫖娼 而 冇 國仇家恨、國破家亡 果 Part
淨系 識得 衣食住

你救下你自已先啦
講道理嗟,你5夠人講就扣帽子 港獨 10足 689,我冇辦法,事實就系你 5用 徐增平 港人身份 and 賭船理由 就根本買5到
遼寧號若用瓦良格號蘇聯航母計算是第三代,何來五代同堂?趙括!
1代:蘇聯(1988年11月25日下水)
2代:俄羅斯(至1991年12月25日 蘇聯解體)
3代:烏克蘭(1995年,俄羅斯決定將瓦良格號從俄羅斯海軍編制退出,並且作為償仲債務嘅替代品送交予烏克蘭)
4代:香港(徐增平1988年,他已經身家千萬。這一年他攜妻子 前中國女籃主力劉克先一起移居香港。)
5代:終蟈
無錯,JoJo 網友 arm數,足5代

遼寧號和香港不可不說的故事 徐增平:航母圓夢 香港有功
https://kknews.cc/zh-hk/military/rr9v55r.html
其購買者徐增平接受本報獨家專訪時透露,當年購船的工作有90%是在香港完成,便利的商業環境對交易起了關鍵性的作用,"沒有香港,我就不可能做成這件創舉!"

啊!原來佢係先同香港耳鬢斯磨咁耐才改嫁中國的!我仲以為佢由1999年被拖往中國,漂流了3年至2002年才到大連,途中有甚麼不能具名之艶遇。#109

前輩
oooooooooooooor
你又 Hea 回

民族 文化爾
我  戰略家 又 睇5出 蘇 or 俄 有乜 分別
文化末斷 wor
依然 系 視 終蟈 為 大敵 wor

反之 你 終蟈
已非 民初、前清 之 華夏文化 中國 #113

後輩
哦!戰略家又 睇5睇出英 or美 有乜 分別
蘇聯包含烏克蘭,咁俄羅斯同烏克蘭尐嘢,美國嘈乜嘢?
咁你乜國是否已非乜國?
..........................

....................................
http://forum.memehk.com/forum.php?mod=viewthread&tid=241080&extra=&page=11

2萬

論壇元老

jojo2016 發表於 2017-7-14 22:00
我從未在中港台讀過書,想問一下他們學校是怎樣教歴史的?

例如,歐美教歷史是從4個方向教的:宗教、政 ...

但奇怪的是,我見到很多中國留學生似乎好似未讀過歷史。莫說歐美歴史,就算中國歷史也好似無讀。他們是怎樣取得中學證書的?

蘇聯太空人尤里加加林於一九六一年四月,成為第一個乘坐太空船環繞地球的人類。當返回地球時,他侃侃而言:「我在外太空看不見有上帝?」當時,著名的佈道家葛培理作了這樣的回應:「有一條虫離開地洞,鑽到地面上來,轉了一圈便說,我看不見有人?」

1萬

論壇元老

Bencan 發表於 2017-7-14 23:19
前輩
and

前輩
你放心啦
我冇忘記你
哩幾日 我心情真系5多好
5想 招呼你住
過幾日啦
好冇

2萬

論壇元老

fangtao 發表於 2017-7-14 23:30
前輩
你放心啦
我冇忘記你

Fangtao 後輩

哦!咁你招呼嗰尐易呃嘅先啦!

慢慢!

無效樓層,該帖已經被刪除

金牌會員

Bencan 發表於 2017-7-14 23:19
前輩
and

你抄完又抄 長篇大論,奇實是想話乜呢?

金牌會員

Bencan 發表於 2017-7-14 21:32
睇戲睇全套,inside joke 當然是睇真跡先至精采,笑下吧!
http://forum.memehk.com/forum.php?mod=viewt ...

我估你都係唔明點解叫你去槐蔭啦!

大連是「東方槐城」,槐樹滿城每年都在槐蔭下舉辦 賞槐會 與 槐燈會。

我叫fangtao好心送盞花燈比你去槐蔭係方便你去大連打探你個隻 五代同堂 嫁完又嫁 既航母族譜呀!明未?

金牌會員

fangtao 發表於 2017-7-14 23:12
Seneca 是羅馬帝國尼羅皇的老師,他就在2千多年前教導 Nero 怎樣利用宗教統治控制羣衆。

美國 是在 小學 ...

正規來說,他們是應該在中學教。但美國大多是由淺入深地教的,所以小學時大多以故事、勞作、討論、及參觀博物館等等形式教 古希臘神話、古羅馬甚至乎古中國歷史故事...等等,相當有趣很好玩的。

要去到初中才讓學生開始在政治、宗教、經濟、社會幾方面去思考硏究發掘 寫文章做報告及presentation。
不過,他們考試並不是考教科書的,也沒有指定統一教科書,完全由每個州每間學校甚至乎每個教師自己選擇決定。所以,可能有些學生會比較早 或遲 接觸到 Seneca/Nero 的故事。

2萬

論壇元老

jojo2016 發表於 2017-7-14 23:42
你抄完又抄 長篇大論,奇實是想話乜呢?

第一  笑那個想用衣食住無行去調侃別人的蠢
第二  笑那個想用遼寧號一樣 5代同堂的揶揄別人的笨
最後仲問……………睇唔明的無知而捧腹大笑!

2萬

論壇元老

jojo2016 發表於 2017-7-14 23:48
我估你都係唔明點解叫你去槐蔭啦!

大連是「東方槐城」,槐樹滿城每年都在槐蔭下舉辦 賞槐會 與 槐燈會。 ...

又笑多次
唔認中國人是否要到棉蘭老島查族譜?唔明?