搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: jojo2016

劉曉波肝癌病逝 抑鬱而終

論壇元老

Bencan 發表於 2017-7-14 23:34
Fangtao 後輩

哦!咁你招呼嗰尐易呃嘅先啦!

俾bencan魯帽招待緊啦,幾好招乎Y,無遮無掩

金牌會員

Bencan 發表於 2017-7-15 00:00
第一  笑那個想用衣食住無行去調侃別人的蠢
第二  笑那個想用遼寧號一樣 5代同堂的揶揄別人的笨
最後仲問 ...

咁你唔洗行咁大個圈來話我啦!你直接話我乜就乜啦。

好,我又蠢又無知,你又精又無所不知!滿意未?

論壇元老

Bencan 發表於 2017-7-15 00:01
又笑多次
唔認中國人是否要到棉蘭老島查族譜?唔明?

你都冇人既智力,當然唔明

2萬

論壇元老

come2hk2014 發表於 2017-7-15 00:04
俾bencan魯帽招待緊啦,幾好招乎Y,無遮無掩

無錯!真係無遮無掩,道德天使都扮盲,不招待你!

2萬

論壇元老

come2hk2014 發表於 2017-7-15 00:05
你都冇人既智力,當然唔明

無錯!有超人的智慧,冇人既智力,何懼?
你當然唔明啦!

2萬

論壇元老

jojo2016 發表於 2017-7-15 00:05
咁你唔洗行咁大個圈來話我啦!你直接話我乜就乜啦。

好,我又蠢又無知,你又精又無所不知!滿意未? ...

我是以理服人,不是靠斷章取義。
用全劇讓網友瞭解而作判斷對錯。
不是靠講自己如何正義
而是用理據
你對自己的評價,是否滿意?自受吧!

1萬

論壇元老

jojo2016 發表於 2017-7-14 23:58
正規來說,他們是應該在中學教。但美國大多是由淺入深地教的,所以小學時大多以故事、勞作、討論、及參觀 ...

點解咁問你,系 想知 美國 制度自信 去到邊層次,中學咁早 就話比D學生知,政府都系 PK 呃人。
睇翻 終蟈共,宜家重系 偉光正,改抗戰歷史,靠 Bencan 前輩 抹白 領導人 維持,幾十歲人重搞 愛國民族主義。
哩個 系 1神論耶教 優越性,話曬系 1神教,劃圈舞台都有個譜,重點其實系現世,經過時間洗禮,結果要走 民本,普通法就系民本既體現。

如果講 教義 不被証偽 既 完美性
佛教 個騙局 真系冇得輸
1神論 漏洞就好很多
果d乜Q ++林 咁啦

正正因為漏洞大
就比到 歐洲人 成日 嗌交 統一 5到 不斷 鬥搞 修正主義
文明 間 有競爭 先有進步
結果 搞左 個 大英帝國 普世價值 先驅 後由 北美國 發揚光大
到左 修無可修 黑奴 系米人
就 走上 儒家 既 民本

其實 先賢 既作用好壞 就系 睇哩點
有冇留條生路比後人搞 修正
好不幸 3世底死 就真系 完美到冇得修正

金牌會員

fangtao 發表於 2017-7-15 00:20
點解咁問你,系 想知 美國 制度自信 去到邊層次,中學咁早 就話比D學生知,政府都系 PK 呃人。
睇翻 終蟈 ...

我想美國的教育制度與自信無關,而是基於實用主義。點解要比中學生了解政治、宗教、經濟和各國社會秩序?
好簡單,因為每個小朋友滿18歳就有投票權!不只是總統選舉,還有州長、市長、議員、及各種民選地方官員需要人民投票。如果沒有在中學時教好學生們思考,就等於沒有付予孩子們做出選擇的能力,對社會同國家文明進步都是嚴重傷害。所以話,教不好下一代歴史的民族或社會....都會慢慢走向沒落的!

這就是我問你中港台怎樣教歴史的原因。

也可能因為中國留學生大都是出國讀大學,而不是在外國讀中學的。所以沒有讀過歐、美、西世界歷史及其思考的方法,那麼,就算讀完4年大學都只是為了張文憑容易找工作,而不是真的受過高等文化教育了。

金牌會員

fangtao 發表於 2017-7-15 00:20
睇翻 終蟈 ...

還有,除了讀歷史以外,高中時學校也會組織很多 Model UN (United Nation) 或 Model Congress 等學校之間的比賽, 鼓勵他們與聯合國等國際機構接觸。學生們會代表不同國家(非州、俄國...等參加)。比賽出色的學生是可以填上大學報名表的。這等於給那些不喜歡死記歷史的學生加分,不用只靠學校考試成績入名校大學了!哈哈...

好似聽見近年香港跟 IB課程的國際中學開始走Model UN 這個方向。

金牌會員

jojo2016 發表於 2017-7-15 00:50
我想美國的教育制度與自信無關,而是基於實用主義。點解要比中學生了解政治、宗教、經濟和各國社會秩序?  ...

還有,如果中國唔教小朋友歷史,人人好似Bencan 咁様癲倒是非愛國愛金愛GDP。那麼就算比你普選都無用,一樣不會走向自由民主法治。