搜索
熱搜: 活動 交友 discuz

我評‘悟空傳’

論壇元老

並不是西遊記的改編故事, 而是用西遊記的人物去作另一個故仔. 好可惜, ‘悟空傳’的故事編劇比‘西遊伏妖篇’更差很多. 但如果話鐘意特技畫面好看就夠的觀眾應不會失望, 因為特技只要有錢就能請人做得好, 而大陸就正正不缺錢. 導演郭子健是很有心的人, 但可惜無天份. 有天份的人隨手拍出來差不多套套戲都好看, 例如彭浩翔. 郭子健只能繼續努力下去希望將來能爆一套半套真正好片在電影界留名.

論壇元老

終於在港上畫.

論壇元老

本來我想入場睇,但見你咁講都係放棄.
我覺得你用彭浩翔做例子太...有問題
我覺得佢只係一般,佢d戲只係徘徊係麻麻,一般同幾好睇唔覺得係好有才同大師級.
個人喜好.
佢仲細o者不過等佢大個仔d可能會有更多進步
再去流浪吧!沒有事業去流浪吧!沒有前途去流浪吧!沒有戀人去流浪吧!
好想好想再去世界上每一個角落去流浪.
再去流浪的時候到了嗎?

1萬

論壇元老

AGREE 樓上, 彭浩翔叫有天份?

我都唔知有乜好睇, 西遊又好, 悟空傳也好,
其實只係抄9X年既西遊記, 不斷去扭個條橋,
而呢條橋只係劉鎮偉搞鬼浪漫之作, 佢本人玩開就好睇, (超時空要愛, 黑玫塊, 回魂夜),
但同一條橋廿年後佢再用就見底了, 鬼才也有江郎才盡既時候

論壇元老

發表於 7 天前 |顯示全部樓層

因為睇大把戲話套野其實唔差所以入左場,
發覺冇想像中差,不過抄人地d舊作抄得好緊要.
話孫悟空似狗(抄)
佢發惡個背景音樂(抄)
一萬年(抄)
孫悟空又講愛情故事(抄+放過d觀眾啦)
係一套道理講唔通又食人地老本o既孫悟空.
再去流浪吧!沒有事業去流浪吧!沒有前途去流浪吧!沒有戀人去流浪吧!
再去流浪的時候到了嗎?

論壇元老

發表於 3 天前 |顯示全部樓層
wowo 發表於 2017-8-14 16:50
AGREE 樓上, 彭浩翔叫有天份?

我都唔知有乜好睇, 西遊又好, 悟空傳也好,

講真我好佩服你地睇完d電影可以咁清楚記得邊個拍同邊個風格等等.
我睇完套電影就會立即唔記得大部份內容,只會記得好唔好睇同某d比較記憶深刻o既場面.
我睇大把戲見d主持真係幾十年前o既戲記得咁清楚,真係萬分佩服.
就好似之前有人講倪匡o既衛斯理,去佢o既討論區發覺真係完全唔記得佢o既作品內容,有d人物係會記得,某d橋段都會記得,但好似佢地討論區d人連邊本書第幾頁都好似記得咁樣,真係嚇死我.
再去流浪的時候到了嗎?

1萬

論壇元老

發表於 前天 09:40 |顯示全部樓層
tamama868 發表於 2017-8-20 20:23
講真我好佩服你地睇完d電影可以咁清楚記得邊個拍同邊個風格等等.
我睇完套電影就會立即唔記得大部份內容, ...

而家重睇既機會多左, 可以上網睇,
遇到感興趣既課題可以用WIKI查,

如新晉既港產/合拍片導演是否無啦啦爆出黎,
點解咁大製作可以俾新丁拍?
還是本身是幕後, 初嘗導演再獲大導演出任監製支持

當然唔會記得哂啲細節~~亦唔夠電影迷厲害