搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 衞斯理

〈最新蕭析〉 綴玉聯珠數十年 最後的最新蕭析 2017-07-21

1萬

論壇元老

heha2016 發表於 2017-9-7 14:10
〈盂難簫析〉 兇殺案中學道理

heha2016 網友
我系 冷眼觀世情,1早已放下
善性、善惡 or 因果報

信性善…米推 Honor System
信性惡…米推 人系要管既
信因果報…米可以 覺得 人人都系抵9死(除左自己5系 即系 box 咁 Law)

只不過系 制度 基本而已
冇所為
buy 那套
惡那套
都系 工具 泥既嗟…
不過可以肯定既
最毒系佛教…

論壇元老

fangtao 發表於 2017-9-7 14:32
heha2016 網友
我系 冷眼觀世情,1早已放下
善性、善惡 or 因果報

閣下經常提及一些陰毒的人, 其實世人包括筆者在內, 又點會未遇過呢! 嚴重的有佛教徒, 普遍的也有基督教徒.  當我們通透中間關節, 理解為何對方如此行徑, 就明白他們對己惡劣本質也是知與不知之間.  自己的怨憤就能減低.  同時間, 很多時自己一定相當程度有相類本質, 才會與對方產生共鳴瓜葛. 即佛教所謂你倆前世種下了交惡之因, 就有今世的果.  想到這裏, 其實大家都係咁上下衰吧.  便一心脫離任何陰毒的思念行徑.  盡量由此先原諒自己, 便有能力原諒別人.  當然, 我們亦觀察到人家未必在此生中就能醒悟且改變, 亦不必有此類不切實際的要求, 即使我們已經寬恕自己及別人, 亦己改善.  最終辦法唯有盡量避免無必要的交往, 減掉惡化的機會.  
菩提本無樹,明鏡亦非台,本來無一物,何處惹塵埃。

1萬

論壇元老

heha2016 發表於 2017-9-7 18:44
閣下經常提及一些陰毒的人, 其實世人包括筆者在內, 又點會未遇過呢! 嚴重的有佛教徒, 普遍的也有 ...

heha2016 網友
我同你個切入面5同,我系 針對理論 5針對人(人階有毒 我同意),系從根本分析點解咁毒法。
你見到既系 result,我搵既系 根本。
系2條5同既路線。
我系棋手學用毒,將毒當藥用,所以我講既毒,其實系講藥。

如果用 "為人民服務" 泥衡量 1個 宗教(其實系 制度) 藥性
咁 佛教 的確系 最5達標
所以 我排佢 最毒
就系咁意C…

論壇元老

樹欲靜而風不息,   港人自強反壓迫.
蕭聲不息   ------------    以古論今
#########################

2017-9-7日

[香港] 蕭若元鬧爆(成龍)人渣之中嘅人渣!!(超激有片!!)
2017年4月3日 - 15 篇文章 - ‎14 位作者
善有善報惡有惡報若然未報時辰未到.
http://www.discuss.com.hk/viewth ... age%3D1&page=39

個人理解 :

善人做左善事, 有好報應, 多 D 人講會鼓勵其他人多 D 做善事.

壞人做左壞事, 有壞報應, D100 主持 唔比聽眾講 因果論,
是否間接鼓勵 壞人 繼續作惡啦 !  

1萬

論壇元老

heha2016 發表於 2017-9-7 18:44
閣下經常提及一些陰毒的人, 其實世人包括筆者在內, 又點會未遇過呢! 嚴重的有佛教徒, 普遍的也有 ...

閣下經常提及一些陰毒的人, 其實世人包括筆者在內, 又點會未遇過呢!
印象中我只題 Box,我話 Box 陰毒 系 以 棋手 角度 讚佢,冇怨恨心,所以 我要 集集 聽Box 學野,有D 人 陰而不毒(印度),有D 毒而不陰(終蟈),陰毒雙修 系好少(俄羅C)

嚴重的有佛教徒, 普遍的也有基督教徒.
哩個系 終蟈人 常用 觀點,做親衰野就用人地條群冚自己隻腳,冇益有害 我5用哩個方法

當我們通透中間關節, 理解為何對方如此行徑, 就明白他們對己惡劣本質也是知與不知之間.  自己的怨憤就能減低.
我冇怨憤,反之好有同理心,所以我先有能力 n次 逼到 Box 公開認錯,皆因 佢諗既野 同我 諗既 系1樣

同時間, 很多時自己一定相當程度有相類本質, 才會與對方產生共鳴瓜葛. 即佛教所謂你倆前世種下了交惡之因, 就有今世的果.  想到這裏, 其實大家都係咁上下衰吧.
又系用人地條群冚自己隻腳,就系因為我都系衰人 所以 更加有同理心去學陰毒,衰既原因5同,解藥亦5同,哩個就系要學陰毒既原因。
北美經驗,新聞自由揭左好多陰C,改進左社會制度,靠透明度。我既態度系5好因為自己眼中有樑木就5去挑剔人地眼中既木刺,如果有人直接話我眼中有剌,我會多謝佢,咁我先會有進步,下次會做得陰濕D技巧D,5學似 終蟈共咁 越做越打橫泥,其實好多野會因為智慧高左避免到 無需 靠陰毒。

便一心脫離任何陰毒的思念行徑.  
不要逃避陰毒,5陰毒就冇文明,特別系 毒而不陰既 終蟈共,靠惡 5洗 修飾 提高5到 管治智慧,97前後HK 2個世界 你就知,智慧高左 好 多野5洗去到 靠陰毒 泥解決。

盡量由此先原諒自己, 便有能力原諒別人.
用寬懷既心去以眼還眼 才是正道,用 佛教 因果報應 果套 就只會 無法無天

當然, 我們亦觀察到人家未必在此生中就能醒悟且改變, 亦不必有此類不切實際的要求, 即使我們已經寬恕自己及別人, 亦己改善.  最終辦法唯有盡量避免無必要的交往, 減掉惡化的機會.
5好因為D人叫5醒就5提佢,現今社會5系靠 恕、諒,系靠 做左壞事 必須pay cost,Justice must be seen to be done。

論壇元老

fangtao 發表於 2017-9-7 21:51
閣下經常提及一些陰毒的人, 其實世人包括筆者在內, 又點會未遇過呢!印象中我只題 Box,我話 Box 陰毒 系  ...

以先生識見, 敢問一句, 為何兇殺與自殺如此盛行?  又如何解救?

1萬

論壇元老

heha2016 發表於 2017-9-7 23:31
以先生識見, 敢問一句, 為何兇殺與自殺如此盛行?  又如何解救?

咁你想我用邊個 ground 答你丫
and
佛教最易答

論壇元老

fangtao 發表於 2017-9-7 23:33
咁你想我用邊個 ground 答你丫
and
佛教最易答

誰敢對先生識見加諸審查限制?

1萬

論壇元老

heha2016 發表於 2017-9-8 00:00
誰敢對先生識見加諸審查限制?

heha2016 網友
你比個 範圍我,等我5好答多左,我答應你5會避你…
例如 佛教角度…
請 大大 點唱…

論壇元老

fangtao 發表於 2017-9-8 00:03
heha2016 網友
你比個 範圍我,等我5好答多左,我答應你5會避你…
例如 佛教角度…

應該是先生直接個人見解.  而不是那些某種範圍內標準答案, 修飾一番後裝扮當作見解, 如果是這樣, 就未免太侮辱先生的識見了.