搜索
熱搜: 活動 交友 discuz

陳帆:公佈一地兩檢方案等如諮詢 指國家如母親般無微不...

3萬

論壇元老

運房局長陳帆(右圖)昨點名邀請一地兩檢關注組成員陳淑莊(左圖)討論方案。

在政府一地兩檢方案下,列車車廂屬內地口岸區,外界質疑形同割地。資料圖片

2014年,梁國雄因穿六四Tee過境,在皇崗口岸被內地人員帶走。

【一地兩檢割地】
【本報訊】廣深港高鐵一地兩檢引起不少爭議,民主派要求政府進行公開諮詢。運輸及房屋局局長陳帆卻聲稱,「我哋做緊囉喎」,指政府公佈一地兩檢方案便已等如公開諮詢。至於港人憂慮西九內地口岸區實施內地刑法,他認為「講一個信字」,國家一直照顧港人感受,「好似母親對子女嘅照顧咁無微不至」。
記者:麥志榮

陳帆昨在商台節目《政經星期六》中表示,「公開諮詢,我哋做緊囉喎」,政府公佈一地兩檢方案的做法,完全合乎《公眾諮詢工作的指引》原則,亦正在收集公眾意見。他公開邀請一地兩檢關注組臨時聯絡人陳淑莊及其他民主派議員與他親自對話。對於民主派要求官員陪同參觀高鐵,他稱會嚴肅考慮,但指高鐵地盤環境嘈雜,不便溝通。

陳淑莊批評混淆視聽

陳帆表示,「一地兩檢講一個信字,回歸以嚟國家一直刻意照顧港人感受,有議員去內地,着有某些標語T恤,帶宣傳單張同海報,最後都係邀請佢離開返香港。市民過關不經意帶咗啲報刊雜誌,一般都係沒收就繼續放行。呢啲安排說明,國家照顧港人福祉,算係好似母親對子女嘅照顧咁無微不至」。

他表示西九內地口岸區是「你中有我、我中有你」,內地口岸區是香港以外範圍,實施內地刑法,但人大常委亦會授權香港在6個例外情況,在內地口岸區實施香港法例,「香港權力係大咗」。

他又指高鐵香港段除節省乘客時間效益50年達900億元外,創造一萬個職位50年薪酬收益亦達900億元,西九總站上蓋賣地收益估計也有900億元。

特首林鄭月娥昨出席活動後被問到會否考慮就一地兩檢展開公開諮詢時稱,「近年對所謂公眾諮詢呢4個字或者呢個程序,都有好多唔同演繹同睇法,最終我哋要問自己,我哋

論壇元老

3萬

論壇元老

念力收民意

論壇元老

#    http://forum.memehk.com/forum.ph ... &extra=page%3D1

納粹黨2.0 以害怕 像 劉霞 一類既人士乘 鳩鐵來港,
納粹黨2.0既關員冇能力捉呢 D 人士番去禁錮,
所以就以此做藉口比納粹黨2.0既關員有全面執法權 !

吊佢老味 ! 如果呢個 濕鳩藉口都成立 !
咁應該全香港都比納粹黨2.0既私家軍 接管 啦 !
咁先至 萬無一失 吖馬 !

論壇元老

#31    http://forum.memehk.com/forum.ph ... 42157&extra=&page=4

泛民發起果個  一地兩檢關注組    !
充份顯出 現時的泛民 缺乏有  智深而勇沉 既 人才 !

小喇叭 !  <欄>中肯, <欄>理性,  市民都唔知佢地目標係想支持還是想反對 !!!
單係向市民表達泛民既意向, 已經天光啦 ! 亞哥 !
連建制狗都敢用相同名稱, 足以証明改呢個名稱係 幾撚柒 !

除非泛民有內鬼, 想放水比 淋病柒鵝 !

否則   一地兩檢關注組  呢個 柒名 一定要改 !!!

論壇元老

唔知喇沙仔同港大人點睇陳帆呢條友 ?
有個咁的師兄弟係咪光宗耀祖 ?