搜索
熱搜: 活動 交友 discuz

范太:港青不懂國史才敵視國家 教師太反共令學生反黨

1萬

5萬

論壇元老

范太:港青不懂國史才敵視國家 教師太反共令學生反黨

http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/news/20170805/57043889

全國人大常委范徐麗泰指,香港年輕人抗拒和敵視國家,原因之一是高中通識科的現代中國單元,教材由教師搜集,但部份教師十分反共,導致學生有反黨思維,她建議這單元以後不設必答題,亦應將中史列為初中必修科,和推行國民教育。

范太接受有線節目訪問時表示,香港有部分年輕人抗拒國家,甚至視國家為香港最大敵人,她感到很奇怪,認為這與年輕人不認識中國歷史有關,「唔能夠感受到中國喺清代積弱,點樣畀人蝦,嗰種嘅感覺,佢哋根本上唔覺得自己係中國人,呢個其實同共產黨冇乜關係」。
她又指,高中通識科的現代中國單元,教材由教師搜集,但部分教師十分反共,導致學生「喺20年裡面」,思維上反對中國的執政黨。她建議此單元不必設必答題,因會令教師有壓力,又謂通識科的用意是令學生對各種議題均有認識,因此應讓學生自行選擇作答。

犯婦人最先愛黨後禍国!

論壇元老

犯婦人對青幫歷史好清楚,所以佢依附權力!

1萬

論壇元老

為什麼大部分教師都很反共?歷史由何而來?

論壇元老

夏雪 發表於 2017-8-6 19:54
為什麼大部分教師都很反共?歷史由何而來?

反共是良知

1萬

論壇元老

啱,港青一定要知中國歷史,中國當年有個叫徐大X嘅人,係X幫杜月X嘅得力`左右手,即某婦人個老豆
賭場乞兒粉仔 菠蘿學棍經
天怒人

1萬

5萬

論壇元老

come2hk2014 發表於 2017-8-6 19:59
反共是良知

可能佢意思喺相反叫多啲人反共.推翻咗囉嘛佢上做女皇帝囉!