搜索
熱搜: 活動 交友 discuz

四川地震 林鄭:港人與內地血濃於水 肯定會幫手援建

論壇元老

特首林鄭月娥目前在北京,並今早與國家旅遊局局長李金早會面,見證兩地官員簽署《關於進一步深化內地與香港旅遊合作協議》。對於四川九寨溝昨晚發生7級地震,林鄭在開場發言表示自己非常難過,形容香港人跟內地人「血濃於水」,認為若能參與援建,香港肯定會做。

林鄭在開場發言提及昨晚四川九寨溝的7級地震,指香港對是次地震造成的傷亡和財產損失非常難過。她形容,香港與四川關係十分緊密,提及在2008年汶川大地震中,香港也有參與援建,相信當地救援部隊會盡全力去救災。

3萬

論壇元老

內地資金雄厚, 根本不需外援?!

1. 內地資金雄厚, 根本不需外援?! 特別是香港的?
2. 點解不先幫香港的窮人? 香港無窮人?

1萬

5萬

論壇元老

toylet 發表於 2017-8-9 20:45
1. 內地資金雄厚, 根本不需外援?! 特別是香港的?
2. 點解不先幫香港的窮人? 香港無窮人?  ...

最啱聽!相信香港起碼有600百萬市民讚成唔撚好捐俾佢哋!费事啲名牌包包又加價.

3萬

論壇元老

香港 實在 應該 先解決 自己的問題?

bbchk 發表於 2017-8-9 21:38
最啱聽!相信香港起碼有600百萬市民讚成唔撚好捐俾佢哋!费事啲名牌包包又加價. ...

大大不要曲解啦.... 這和仇恨內地**無關**!
內地肯定有錢, 否則... 就不會 有 CEPA 和乜嘢 深港通、滬港通.... 還有 航母 和 南海建島!
香港 實在 應該 先解決 自己的問題 , 安內攘外 也!

1萬

5萬

論壇元老

toylet 發表於 2017-8-9 22:02
大大不要曲解啦.... 這和仇恨內地**無關**!
內地肯定有錢, 否則... 就不會 有 CEPA 和乜嘢 深港通、滬港 ...

细細你唔好誤會同曲解我嘅意思.否則你一定會中咗幻術.內地 有 CEPA 佢着數多抑或香港着數吖!抑或平手呢?可能你冇聽老蕭講 CEPA聽咗你就唔會有對佢哋有乜嘢好感!

3萬

論壇元老

bbchk 發表於 2017-8-9 22:42
细細你唔好誤會同曲解我嘅意思.否則你一定會中咗幻術.內地 有 CEPA 佢着數多抑或香港着數吖!抑或平手呢? ...

不和大大鬥長氣:
香港 實在 應該 先解決 自己的問題 , 安內攘外 也!
每天 都有 東盟 和 內地 移民 來 香港... 多是無乜專科學識之人!!
這些 移民 對 香港 有 歸屬感 和 愛 嗎?

1萬

論壇元老

俾個機會啲舐共柒頭表現吓佢哋嘅外國心囉,無謂同佢哋爭喇

1萬

論壇元老

做得好小鵝子,上任後第一任務就解放狗進攻康講專用鐵路硬推一地兩檢,第二者為預備掏空康講庫房用盡任何事件及機會做藉口
賭場乞兒粉仔 菠蘿學棍經
天怒人

論壇元老

血濃於水????

你當人兄弟啫
人地不嬲當我地契弟喎

論壇元老

而且人地話無大陸幫香港

香港一早陸沉喎
我地有乜資格幫人先???