搜索
熱搜: 活動 交友 discuz

國教不提劉曉波維權律師, 蔡若蓮 : 不符學生成長需要

論壇元老

國教不提劉曉波維權律師?
副局:不符學生成長需要                                         

雖有近兩萬人、包括至少7,000名教育工作者,聯署反對教聯會前副主席、左派福建中學(小西灣)校長蔡若蓮出任教育局副局長,惟特首林鄭月娥仍堅持委任。對於學校應如何推動國民教育,蔡若蓮指,國教是香港學校「一路做緊嘅嘢」,只是方法和策略不同,「既然學校都各自有佢一個好合適嘅做法,同埋亦唔係今屆政府優先嘅項目,所以現時會先集中做咗教育新資源(撥款)」。

被問到劉曉波和維權律師事件,應否放在國民教育教材,蔡若蓮未有正面回應,僅稱應「闊啲去睇」,而不是只看「現代中國」,而是應兼顧中華幾千年文化、傳統、價值、地理、歷史等,「乜嘢值得學、乜嘢放入去,主要考慮唔係獨立一件事去睇,而係邊啲嘢對學生有學習意義,對佢將來學習有作用」,又指教材要配合學生年齡和成長,「單純政治考慮,我就覺得(劉曉波和維權律師事件)唔係好符合學生的成長需要」。

http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/news/20170809/57061008

金牌會員

墨寫的謊言掩蓋不了血寫的事實,隱藏了真相也化妝不了醜陋的面具。
那又何必要去教小朋友說謊呢?

論壇元老

jojo2016 發表於 2017-8-10 22:44
墨寫的謊言掩蓋不了血寫的事實,隱藏了真相也化妝不了醜陋的面具。
那又何必要去教小朋友說謊呢? ...

人地講得好坦白 :     

單純政治考慮,我就覺得(劉曉波和維權律師事件)唔係好符合學生的成長需要」。

論壇元老

幾萬人簽名話你不符教育局長資格,又唔見你辭任?

論壇元老

教科書要教:中國從冇人攞過諾貝爾和平獎。劉曉波係鬼佬虛構出黎的小説人物

3萬

論壇元老

國教 應是 講 槍 和 戰爭!?

國教 應是 講 槍 和 戰爭!
政府無槍, 就不能 迫 學生 讀 國教的書 吧?
Bang ... bang .. bang ....
人類 的**獸性**就是 拒絕服從 啦!