搜索
熱搜: 活動 交友 discuz

好些人(包括蕭生)對林子健事件, 是否天真得太可愛?

論壇元老

http://hk.apple.nextmedia.com/ne ... 17676903.1493168851

黃國健:對推一地兩檢有利

另一行會成員,工聯會黃國健認為,事件仍有待警方進一步調查才可下結論,但對事態發展並不意外。黃國健說:「如果有人扮佢(林子健)先係匪夷所思,有人處心積慮搵人扮定佢,要身材同舉止似之外,仲要知佢出街着乜衫乜鞋……如果係假嘅,呢個真係國際間諜片先有。」

黃補充,如果最終證據確鑿,可能對政府推一地兩檢有利,「泛民失去最有力嘅對抗武器」,因為民主派一直想鼓動社會對跨境執法的恐懼,相信林的事件若最終被證是造假,「大部份泛民都講唔出口(跨境執法),因為已經成為笑柄」

連蕭生也拋了句是人蠢無極限, 令我驚訝.

1. 林子健立心做假, 對他有何利益?
2. 事情發展到現在的景況, 對那些人最有利?

件事表面咁鬼異, 但時間咁 match, 背後是甚麼, 真的那麼難猜嗎?

It is possible to commit no errors and still lose. That is not a weakness. That is life.

論壇元老

有一種事情叫做『損人不利己』
重判黃洋達

論壇元老

LSD20081020 發表於 2017-8-16 20:48

師兄你個人都幾可愛...

It is possible to commit no errors and still lose. That is not a weakness. That is life.

論壇元老

假設揾到了一條直落片是影到林子健由無戴帽到有戴帽個樣以證明林子健講大話. 民主黨大可說是受到林子健誤導. 當初為了全港市民福址想儘快通知市民小心, 以及信任自己盟友, 而未有去懷疑林的說法. 民主黨為未有深入瞭解便開記招道歉便可. 完全同誠信無關. 民主黨更可以加多一點反插話林子健誤導民主黨的客觀能見效果就是令市民認為民主黨失去誠信, 以被捉作誤導令人聯想到越境執法以至一地兩檢, 最後得益是令一地兩檢易於通過.

1萬

論壇元老

bcc234 發表於 2017-8-17 10:31
假設揾到了一條直落片是影到林子健由無戴帽到有戴帽個樣以證明林子健講大話. 民主黨大可說是受到林子健誤導 ...

師兄  到目前為止所得到既資訊,
越來越可以推理係有一幫 神通廣大 既綁匪,
知道 打書釘 要去取波衫, 事先安排 替身, 車輛 守候在 天眼盲點.
到捉左 打書釘 上車就除晒佢 D 衫褲, 由 替身繼續行去預定旳路線,
綁匪車就向反方向逃離現場, 駛到某地點接 替身上車,
同 打書釘 著番 D 衫褲, 然後 推 打書釘出車,
等 打書釘 上釣 報公安 , 就再 派  FAT Y  放出第二支暗箭.

學足恐怖份子既陰毒手法,  二次引爆 !

論壇元老

點解到現在仲有師兄認為林子健有比人綁?

你睇呢幾日警察極速既反應, 當事人龜縮既反應,
建制派意氣風發既反應... 件事已經係明顯得太過頭了吧.

仲討論林子健有無被綁? 仲話林子健做假係死蠢?
兩樣都稱得上係 "天真無極限" 了....

1萬

論壇元老

相信冇人 咁岸鳩,
在行人路中心, 解開背包, 取出 一頂帽, 一個口罩, 一副黑眼鏡, 即時配戴上 ,
收埋近視眼鏡, 再背回背包,  繼續前行, 目的係為左避免 CCTV 鏡頭認到自己既身份 !

相反 如果 替身要假扮 打書釘 就一定要遮住口面, 衰撚在又冇近視,
如果戴埋近視鏡扮野, 分分鐘 仆撚死 ! 所以就要改戴 黑超 !

1萬

論壇元老

frederickw 發表於 2017-8-18 03:10
點解到現在仲有師兄認為林子健有比人綁?

你睇呢幾日警察極速既反應, 當事人龜縮既反應,

>你睇呢幾日警察極速既反應,

今日嘅特區警察,你有幾相信佢地?尤其是係涉及政治嘅嘢。

乜嘢反應?極速又如何?係咪極速搵到真相?定係極速發佈大眾對林子健有不良感覺嘅資訊?

>當事人龜縮既反應,

除非林子健有具體反擊嘅證據,否則又有咩好再講?

>建制派意氣風發既反應...

意氣風發嘅反應,就可以證明佢地知道真相了嗎?如果佢地嘅反應係純粹基於真相(又或佢地所以理解嘅真相),又點可以稱得上係建制派?

而且,呢度有邊個可以肯定知道事情嘅真相?雙方都有令人難以信服嘅疑點。所以笑人太傻太天真大可不必,呢樣嘢係要好似蕭生咁囂得起嘅人先可以講,但當然唔係無代價,「燈神」就係別人對佢地嘅回報。

1萬

論壇元老

FAT Y 今次 明顯 係幫左班 綁匪 一個大幫忙,
冇左 FAT Y 發放 呢D 曾經精心剪輯既 斷續視訊,
公安就冇藉口放棄追查 綁匪 既行蹤.

其實要找出 綁匪車 載住 打書釘 逃走路線, 真係易過借火,
但係 當權者唔查, 就永遠都隱藏住.

論壇元老

LSD20081020 發表於 2017-8-16 20:48

其實睇得熱普城多就知!
重判黃洋達