搜索
熱搜: 活動 交友 discuz

我評戰狼1

1萬

論壇元老

見戰狼2咁勁, 我又上網睇下戰狼1, 果然一套好廢既戲, 呢套戲成本好低, 只係在一個森林發生, 場景轉換太少,
中間演習頗為悶場, 令我跳黎睇, 最後都係打黎打去, 雖然套戲好垃圾, 但國人要睇既就係個句, 犯我中華者, 雖遠必誅

講動作片, 港產甚至合拍片都高水準過呢套, 呢套只能講係B級C級, 一般唔會發行, 最多出錄影帶,
吳京做導演亦唔見得好, 好多手法都係幼稚, 只係佢比港人導演更會鼓吹好戰勇武既軍人精神,
以及為團隊犠牲既大我精神, 用黎俾國人打飛機洗腦好啱

如果拍戰狼3, 打外星人, 佢爆句操你媽B, 咁可能會吸引我睇睇

論壇元老

呢套戲本來就係打飛機系列,佢一味吹奏熱血愛國等等.
其實一早趙文卓已經拍過差唔多類型o既吹奏片,只係當時強國未有咁強大.
d人思想未有咁自我爆崩.
不過網上有d言論都o岩,美國片都有一鳩樣o既吹奏片,只係分別拍得好唔好睇咁解.
再去流浪吧!沒有事業去流浪吧!沒有前途去流浪吧!沒有戀人去流浪吧!
好想好想再去世界上每一個角落去流浪.
再去流浪的時候到了嗎?

1萬

論壇元老

tamama868 發表於 2017-8-28 11:18
呢套戲本來就係打飛機系列,佢一味吹奏熱血愛國等等.
其實一早趙文卓已經拍過差唔多類型o既吹奏片,只係當時 ...

美國佬成日都扮哂世界警察, 天災又係佢, 外星人又係佢,
不過佢地啲片 SOFT SELL, 唔係直接吹捧軍人形象, 而係強調佢係一個好爸爸, 好老公

我諗都係社會風氣有關, 美國應該無大陸咁鼓吹武鬥精神, 大陸好似想同人打仗多啲

論壇元老

發表於 4 天前 |顯示全部樓層
而家都戰狼 300+ 喇,仲有人講 1 同 2……
路見不平,拔蕉相助……