搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
返回列表 發新帖
樓主: sfkeung

城市怪談,姑妄言之:摩天輪必拆!

1萬

論壇元老

改善海濱、宣傳營運、社區參與,我覺得都係吹水嘢,不宜佔大比例。收費優惠則能夠實際比較,同埋顧客可以實際受惠。至於 $20 有無錢賺,如果我租金夠低,亦未必無可能。相關經驗:只係一個摩天輪,最重要嘅經驗其實都係起同 run 個摩天輪,我估唔會差太遠(假設唔係隨便揾你同我去做)。

論壇元老

三四五六七八隻 發表於 2017-9-6 10:45
改善海濱、宣傳營運、社區參與,我覺得都係吹水嘢,不宜佔大比例。收費優惠則能夠實際比較,同埋顧客可以實 ...

你用數字做花朵, 但係 就炸睇唔到新計分法對上手幾咁不公平 !

上手無端端 先冇左 20 分, 再由正苦送多 40分比 大減價果條粉腸, 合共 少左 60分 !

營運摩天輪  人命關天,  比條毫無經驗 既 大減價粉腸搶 泥做,
唔撚收錢我都唔會試 !

1萬

論壇元老

無咗20分係結果,個原因係無咗「相關經驗」,至於點解無咗「相關經驗」,如果你認為係政府想整死原經營者,咁即係:目標係想原經營者少咗20分,取消「相關經驗」係手段;而我嘅假設係唔知咩原因(但可能合理)嚟取消「相關經驗」,結果係少咗20分。我同你只不過係假設唔同。

至於「相關經驗」同安全嘅問題:我唔知道係「相關」啲乜嘢嘅經驗,係商業營運嘅經驗?定係建設硬件同操作硬件嘅經驗?如果係後者,就應該只有兩個選項:「合規格」同「唔合規格」。

論壇元老

剛行過碼頭,摩天輪東望會展九號碼頭有鐘樓,風水佬會咁話:15年五黄飛臨會展西,有鐘樓化煞有水隔阻,所以會展冇事。

論壇元老

三四五六七八隻 發表於 2017-9-6 14:25
無咗20分係結果,個原因係無咗「相關經驗」,至於點解無咗「相關經驗」,如果你認為係政府想整死原經營者, ...

香港摩天輪[1](The Hong Kong Observation Wheel),是香港一座高60米高的巨型摩天輪,位於中環民光街33號中環海濱長廊上。香港摩天輪由瑞士Swiss AEX公司建設及營運,2014年12月5日正式開放予市民及遊客使用。[2][3]香港摩天輪2015年11月份門票的部份收益將捐予香港海洋公園保育基金以作亞洲野生生態保育之用。地政總署在2017年5月公佈用地易手,料2017年9月轉交予新營辦商The Entertainment Corporation Limited。不過由2017年8月30日起,摩天輪疑於無預告的情況下提早停業,未有交代原因及重新開放的日期,網頁亦無法開啟。[4]
https://zh.wikipedia.org/zh-hk/% ... 9%E5%A4%A9%E8%BC%AA

呢個狗西正苦 D X官, 懶過狗西,
正常梗係比上手續辦 乾淨俐落 架啦!
無X端端 咁X得閒 大搬龍門 同 大減價果條粉腸 度身訂造 新條款 .
梗係有 古怪啦 !
推測又係想 踢走外資, 整臭香港既 國際聲譽,
等納粹黨2.0 關門打狗 再冇咁多外國聲援.

1萬

論壇元老

>正常梗係比上手續辦 乾淨俐落 架啦!

又未必嘅,有句說話叫做「因循苟且」,換新嘢係咪一定好定係一定衰,五五波啦。

有個故事,類似:有個人唔見咗嘢,覺得隔離屋條友樣衰衰,分明就係一個賊樣,仲唔係佢偷?後來揾番件嘢,再睇隔離屋條友,就唔再覺得樣衰。

>香港摩天輪2015年11月份門票的部份收益將捐予香港海洋公園保育基金以作亞洲野生生態保育之用。

莫非就係貴過人嘅原因?如果係咁,我就覺得無理由要顧客津貼環保事業。

論壇元老

剛剛新聞話搞掂咗,咁 2018,香港大不幸!

論壇元老

標題: 中環摩天輪 的黑幕
http://forum.memehk.com/forum.ph ... &extra=page%3D1

摩天輪轉手另有內情
https://youtu.be/b_Rn48GNzEg?t=280

黃偉綸獻屎橋賣屎忽 / 事件是政治酬庸最佳例子|搏擊會(第2節)17年09月05日
https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=LRNRA6ibknU