搜索
熱搜: 活動 交友 discuz

陳克勤解錯英文 謝偉俊被簽名反校園播獨

論壇元老

陳克勤解錯英文 謝偉俊被簽名反校園播獨

噚晚39位建制派議員寫咗封聯署信畀教育局長楊潤雄,表達對於大學校園出現「香港獨立」標語嘅關注,仲話期望各院校「果斷地取締所有違法港獨宣傳品」,要求教育局跟進。不過,Emily聽聞喺聯署名單入面嘅謝偉俊本身並唔想簽,而係已經負責搵人聯署嘅民建聯陳克勤解錯英文,誤會咗謝偉俊回覆。

謝偉俊同Emily講,雖然佢都反對港獨,但係佢覺得呢個時候最好等輿論自己評論,唔需要畀壓力政府,更唔應該干預大學嘅管理,所以覺得個聯署「唔出好過出」,於是覆訊息畀陳克勤話「I'll pass」表達佢唔參加,但係可能溝通上有誤會,「相信佢以為pass意思等於通過咁解,英文上嘅誤會,佢當咗我同意,所以加埋我名落去。」

謝偉俊仲教下英文,話「I'll pass」通常就係比較無奈地唔想參與嘅意思,不過佢都好厚道,話唔會批評人:「咁算啦,無咩大問題嘅,不過呢個時候一人少一句會好啲啦。」Emily嘗試「try my best」打畀陳克勤,但係就無人聽電話。

https://news.mingpao.com/ins/instantnews/web_tc/article/20170912/s00001/1505228233231

論壇元老

明知條友英文屎就用英文答,我無辦法唔懷疑你係専登嘅!

論壇元老

淫賤聯  成班 柒頭+淫婦,
識條撚 英文 吖 !!!
吹蕭+奶西 就 最叻 !

金牌會員

whylee 發表於 2017-9-13 21:46
明知條友英文屎就用英文答,我無辦法唔懷疑你係専登嘅!

即係扮厚道, 過人一棟.

論壇元老

【西環pass?】有報道稱陳克勤明白「I'll pass」 收「更高層訊息」指謝偉俊願聯署

名字被包括在建制派議員回應民主牆事件聯署名單內的謝偉俊,昨日澄清他沒有參與聯署,民建聯議員陳克勤誤會了他以短訊回覆「I'll pass」的意思。陳克勤昨日在facebook發帖疑似回應事件,稱自己是「躺著也中槍」「經一事,長一智」,又認為建制派應該要團結一致,字裏行間似暗示「被屈」。《東方日報》今天進一步報道,據悉謝偉俊留言「I'll pass」後,陳克勤清楚謝偉俊不希望聯署的意願,於是向上層反映,「後來有來自更高層嘅訊息話所有建制派議員都願意聯署,咁克勤自然加埋謝偉俊個名落去」。

由西環中聯辦主導的親共報章《大公報》,今天也有報道,指民建聯副主席周浩鼎在社交網站力撐陳克勤,指「班長一點不容易做。如何產生誤會,細節如何我無興趣知,亦無關重要。重要的是,如果輿論一面倒把責任向陳克勤身上推,是否有欠公道?」周浩鼎又說, 「當班長,義務為大家肩負起聯繫責任工作,倘有絲毫出問題,全部『入佢數』,平日做得再好,可能無半點讚賞。當班長,也令我想起曾鈺成主席的一句,有辱無榮。難道我們的社會就是鼓勵人們不要擔當,不做不錯嗎?」

建制派立法會議員早前表示除立法會主席梁君彥外的39名全體建制派立法會議員,都聯署了一份聲明,針對近日有大學出現港獨及冒犯副教育局長蔡若蓮的標語,要求教育局嚴肅跟進事件,並促大學制訂措施防同類事件發生。謝偉俊其後澄清他沒有參與聯署。他昨天接受商台訪問,憶述當晚他正觀賞另一位「克勤」(應指李克勤)的演唱會,接獲陳克勤查問會否聯署的訊息,他就用短訊回覆「I'll pass」拒絕,陳克勤回應多謝,但陳克勤原來誤會了這句英文的意思。

http://www.thestandnews.com/politics/%E8%A5%BF%E7%92%B0pass-%E6%9C%89%E5%A0%B1%E9%81%93%E7%A8%B1%E9%99%B3%E5%85%8B%E5%8B%A4%E6%98%8E%E7%99%BD-i-ll-pass-%E6%94%B6-%E6%9B%B4%E9%AB%98%E5%B1%A4%E8%A8%8A%E6%81%AF-%E6%8C%87%E8%AC%9D%E5%81%89%E4%BF%8A%E9%A1%98%E8%81%AF%E7%BD%B2/

論壇元老

兩條仆街都唔係好人, 我係勤仔就會屌返轉頭, pa乜撚野ss呀, 玩緊鋤大D咩柒頭

3萬

論壇元老

1萬

論壇元老

打牌都有PASS喎, 陳生唔係唔識呀.....?

論壇元老

2件刀糸拉....g
請示上頭,選你去請示上頭,仲講出口,躺著也收$,你咪好著数...