搜索
熱搜: 活動 交友 discuz

林鄭:不會回應教大民主牆侮辱劉曉波的標語

論壇元老

特首林鄭月娥早前發表聲明,對近日不同大學校園內,都有張貼主張港獨的標語,予以譴責。再被問到關於港獨大字報,她指這不是言論自由問題,「這個是是否尊重一國兩制,這個是否愛護香港在一國兩制下繼續保障我們自由、權利、有發展的憲制的問題。」
林鄭今早出席行會前再被問到事件,她稱已發出聲明,不想再逐一回應,每次講一些說話,都會有情緒反擊,「呢一屆政府努力平息這些紛爭。」

林鄭月娥日前譴責教大民主牆奚落蔡若蓮喪子大字報,又強調言論自由並非完全沒有限制,又稱已親自聯絡教育大學校長張仁良,表達對事件的極度關注。

再被問到針對副局長蔡若蓮的大字報,她稱,「這是側隱之心的問題,(應該)人皆有之…不存在去干預學術自主、院校自主,完全不是這個問題,唔需要去混淆視聽,我亦都不再作評論。」

對於教大民主牆侮辱劉曉波的標語,林鄭稱不會回應

http://www.thestandnews.com/politics/%E6%9E%97%E9%84%AD-%E6%A0%A1%E5%9C%92%E6%B8%AF%E7%8D%A8%E6%A8%99%E8%AA%9E-%E4%B8%8D%E6%98%AF%E8%A8%80%E8%AB%96%E8%87%AA%E7%94%B1%E5%95%8F%E9%A1%8C/

1萬

論壇元老

佢有少少捉蟲, 佢可以唔認同, 甚至讉責呢啲言論, 但就攞左言論自由既牌匾來講,
搞到大家又SIDE TRACK左係咪想壓制港獨, 因為佢既道德合法既底線係佢定,
咁即係唔駛講, 禁言

論壇元老

wowo 發表於 2017-9-13 01:05
佢有少少捉蟲, 佢可以唔認同, 甚至讉責呢啲言論, 但就攞左言論自由既牌匾來講,
搞到大家又SIDE TRACK左係 ...

明眼人一睇就知佢唔敢講喇,個記者擺明伏佢喇

2萬

論壇元老

偽善~一樣可以譴責架喎~驚咩呢?

論壇元老

小喇叭 !  超級偽善既  淋病柒鵝 同埋果班建制狗,
咬住一張   不明來歷   既- 恭賀 XXX  之子魂歸西天-標語,
就排山倒海地 追殺 教大學生, 又要停止實習 ! 又要永不錄用 !
嚴重到要 誅十一族 !
點知 對侮辱 諾貝爾和平獎得主 劉曉波夫婦 既標語,
就 怕得要死, 全撚部 扮晒 又盲, 又聾, 又啞 !

論壇元老

chan-jacky-18 發表於 2017-9-13 15:13
小喇叭 !  超級偽善既  淋病柒鵝 同埋果班建制狗,
咬住一張   不明來歷   既- 恭賀 XXX  之子魂歸西天-標語 ...

香港警察舉行集會,公然講屌你老母

https://youtu.be/wwMytQMi8wA

論壇元老

2017-9-13   07:28

聽 D100  李惠玲 訪問 良心政治犯 敏華 的媽媽,
明顯 李惠玲 係 冇做功課, 更加冇 感同身受 既熱情,
問埋 D 9 唔搭八 既問題,
比起 錢志健 訪問 之風爸爸, 真係 打邊爐 與 打屎忽之比 !

#100  http://forum.memehk.com/forum.ph ... age%3D1&page=10

『神啊!你在哪兒 2008』盧永亨作品集 3 - 末世燈臺 (詩歌,團契遊樂園推介)
https://youtu.be/S0uVUgaFFLA

論壇元老

chan-jacky-18 發表於 2017-9-13 19:41
2017-9-13   07:28

聽 D100  李惠玲 訪問 良心政治犯 敏華 的媽媽,

#  https://www.zanmeishi.com/song/24095.html

神啊﹗你在哪儿?

我的天 为何总下着雨,
遥望长空,神啊!祢在哪儿?
如若这匆匆生命真有丰盛意义,
何以要面对沉痛失意。

我没法控制狂风的方向,
也未能知晓,那日方可重见艳阳,
但我知主的手总会守在我旁,
前景虽灰暗,信念未摇晃。

.........
.........

1萬