搜索
熱搜: 活動 交友 discuz

【都市日報】倫敦下水道出現巨型「油脂垃圾山」

4萬

論壇元老

【都市日報】倫敦下水道出現巨型「油脂垃圾山」
全文見: http://www.metrodaily.hk/metro_n ... %e5%b1%b1%e3%80%8d/

外地傳媒報道,英國市政工人在倫敦市區一段下水道內,發現一座由生活垃圾和廚餘堆積而成的「油脂垃圾山」,幾乎將一段兩米高的下水道堵塞,相信是當地歷來最大;當局正派員進行清理,預計最快也要三周才能完成。

報道指,市政工人日前在白教堂路地底一段維多利亞時期興建的下水道內,發現該座垃圾山,當局派員檢查後指它長約230米、重達130噸,表面有如水泥般堅硬,主要是由廚餘油脂、濕紙巾及尿布等組成,市政局其後派八名工人用高壓水槍將油脂硬塊分割成碎塊,吸走後再運往垃圾處理廠,但估計最快也要三周才能完成清理 ... more .....

4萬

論壇元老

最近 黃埔花園 都好似 清潔啲大渠 .....  封咗行車線!

1萬

5萬

論壇元老

toylet 發表於 2017-9-13 22:05
最近 黃埔花園 都好似 清潔啲大渠 .....  封咗行車線!

油脂?尊特拉華違? 呢條新聞俾强地溝油党知道及見到圖片很定流晒口水.諗計点可以將佢運返强国

4萬

論壇元老

bbchk 發表於 2017-9-13 23:12
油脂?尊特拉華違?  呢條新聞俾强地溝油党知道及見到圖片很定流晒口水.諗計点可以將佢運返强国 ...

咁 祝願 英國人 不會 做 陰質嘢....  
May the Force and farces be with United Kingdom! Live long and prosper!

金牌會員

toylet 發表於 2017-9-13 23:16
咁 祝願 英國人 不會 做 陰質嘢....  
May the Force and farces be with United Kingdom! Live long ...

利潤夠, 英國人肯定會做陰質野.
重點係地溝油呢D少到無輪 仲要晌惡劣環境工作嘅利潤, 真係要好撚 cheap 嘅人先會去經營.

4萬

論壇元老

八爺公 發表於 2017-9-14 02:16
利潤夠, 英國人肯定會做陰質野.
重點係地溝油呢D少到無輪 仲要晌惡劣環境工作嘅利潤, 真係要好撚 cheap  ...
英國已今非昔比啦.... 今天國境好似全是黑人和印度人!
女皇 Elizabeth 走埋, 就不知會點了....

1萬

5萬

論壇元老

toylet 發表於 2017-9-14 03:39
英國已今非昔比啦.... 今天國境好似全是黑人和印度人!
到 英女皇 Elizabeth 走埋, 就不知會點了....
...

唏!細細英國人最鐘意黑人和印度人.巴基等此類識整炸彈嘅人類.該等人著想移去大英帝國一定比香港人批核成功高出十幾個馬位.香港人唔識整炸彈.淨呢樣輸咗九個馬位喇.所以97年前都唔想太多香港人去英國定居就係咁喇.你睇