搜索
熱搜: 活動 交友 discuz

新華社:小學課文被質疑貶中崇洋 好事用洋名壞事用中文...

2萬

論壇元老

論壇的原意是廣結文意,無論喜惡都應得到自由發表,鄙專制無理剝削。
以下補貼是設「閱讀權限 90」後的貼子。
未經貼子作者批淮,若不喜請告知刪除。
既然 fangtao 話有分身之疑,請看官明辨。

http://forum.memehk.com/forum.php?mod=viewthread&tid=246806&extra=&page=23

2萬

論壇元老

嘩!你地3个唔係吖嘛. 玩乜東東. 咁多日仲唔寫野?千其唔好嚟真就咁收筆好噃!
在下本來平時淨係齋睇. 追读你幾个大半年都冇加把囗嘅. 但今㳄睇唔过眼. 专登开个ac都要話你地兩句至順气.

// Bencan 兄台你真係高手. 今㳄可以話係完美偷襲成功. 漁人得利. 將對手打到爬唔到起身. 好本領. 本來开心死啦. 點知遇着个小气女子玩真來嘅. 為小人與女子難養也. 我同情你. 比D溫暖你.  
// Fangtao 我真係估你唔到. 平時你日日同Bencan嗌交都嗌唔少. 佢點鬧你都無事仲有本事义番佢轉頭.  呢勻你比Jojo話左兩句咁多你就嬲. 攪邊科呀?本來Bencan都早已經被Jojo 趕走. 係你拖番佢起身比位佢入. 無得怨.   
// Jojo 你最幫唔落. 恃才放曠自我為中心. 唔好咁小气好啩.  男人老狗一定有過招架嘞. 妳當睇唔到咪算囉. 理鬼佢兩个口臭. 唔爽咯就梗係叫佢地收声㗎啦. 有乜理由自己棄權收声唔玩咁鬼蠢. 尼D咪係傲气加嬌气囉!

嗱!我分析係經過大半年來拜讀你地3位嘅文字所得結論. 你地評論下有冇錯吖.

原文作者 :  FelixW

2萬

論壇元老

FelixW 發表於 2017-9-27 06:04
嘩!你地3个唔係吖嘛. 玩乜東東. 咁多日仲唔寫野?千其唔好嚟真就咁收筆好噃!
在下本來平時淨係齋睇. 追读 ...

以文會友,各抒己見,不出惡言,論盡天下

原文作者 : bencan

2萬

論壇元老

FelixW 發表於 2017-9-27 06:04
在下本來平時淨係齋睇. 追读 ...

兄台為何欲言又止?請直言。
人生如戲,做戲的欲煞,看戲的毋煞,既然台上人氹氹轉,工尺工尺工尺響不停,無戲?
何不遞上下台階,另譜新劇。
兄台世外高人,隱於大巿,尤記教誨,盼多共鄙膚泛,敬謝!

原文作者 : bencan

2萬

論壇元老

Bencan 發表於 2017-9-28 02:52
兄台為何欲言又止?請直言。
人生如戲,做戲的欲煞,看戲的毋煞,既然台上人氹氹轉,工尺工尺工尺響不停 ...

旁觀者清. 尼出戲好睇在劇中人一个玩真一个玩假一个迷迷糊糊自己都真假不分. 所以觀眾入晒戲个个唔敢搭口. 淨得一兩条友九唔搭八一兩句.
當局者迷. 我撈鬆佬睇唔过眼條气唔順本來想噏兩句点醍下局中者迷. 但係風頭火勢噏錯連戲棚都可能被人拆甩. 所以都係收声等煲滾水灘涷好过.
淨留一句話. 老兄既然一早知佢恃才傲物大脾气. 何必有風駛盡里. 攪到翻船倒艇一身濕. 條數点計?

原文作者 :  FelixW

2萬

論壇元老

FelixW 發表於 2017-9-28 19:30
旁觀者清. 尼出戲好睇在劇中人一个玩真一个玩假一个迷迷糊糊自己都真假不分. 所以觀眾入晒戲个个唔敢搭口. ...

遊戲人間,排怨尋理,辨仇找道,一樂也!
一個自認謀略過人,要贏,祇聞鼓聲不見兵來,紙談。
另個耀文弄墨,祇恨才疏,讓時日悟之吧。
深知難養之事,祇為一字而為之--------爽

得仙人指路,謝謝!

原文作者 :  bencan

2萬

論壇元老

君子坦蕩蕩      小人常戚戚
不設權限                   [閱讀權限 90]   [閱讀權限 255]

原文作者 :  bencan

1萬

論壇元老

傻仔,沒有最底B,只有更底B,我早有準備伏左條線,你救5翻件事嫁罅…
分身 就系 分身,7左 就系 7左,人渣 就系 人渣…

2萬

論壇元老

fangtao 發表於 2017-9-30 11:20
傻仔,沒有最底B,只有更底B,我早有準備服左條線,你救5翻件事嫁罅…
分身 就系 分身,7左 就系 7左, ...

矇人! 畀你諗到你就唔會咁惆悵啦
功力唔係靠把口嘅

1萬

論壇元老

Bencan 發表於 2017-9-30 11:32
矇人! 畀你諗到你就唔會咁惆悵啦
功力唔係靠把口嘅

........................................惆悵
你就惆悵
你5系冇棋行都5會咁賤開 Po 自托 啦
每個局 我都留個 假希望 等你 以為 有得拆
越爭扎纏得越死

傻仔,沒有最底B,只有更底B,我早有準備伏左條線,你救5翻件事嫁罅…
分身 就系 分身,7左 就系 7左,人渣 就系 人渣…