搜索
熱搜: 活動 交友 discuz

我評"反黑"

1萬

論壇元老

估唔到TVB 搞咁耐網劇, 又話點擊率高, 點知人地一套反黑就羸哂套使徒行者,
我諗其一係翠如BB真係好難頂, 啲戲屎都算, 但最慘係太造作令人反感

反黑比之前HKTV優勝係將整套劇放上網, 靠網民去宣傳, 雖然話主要搵錢都係靠大陸點擊,
但可以整套香港拍攝, 大部份演員都係香港, 一套好濃港味既戲, 實屬難得,
好睇既話其實唔駛特意遷就大陸, 佢地係大陸反而睇唔到呢類題材

個監制係新仔, 有啲位掌握得唔好, 節奏也太慢, 可能網劇會拖下.... 所以我有時會飛,
網友都話套戲一般, 但啲演員夠好戲, 除左小春

演員亮點係張建聲, 上位之作, 夠放夠癲夠入戲, 比一獄一世界更好, 個時比較造作,
對於呢啲半途出家做戲既, 而天份唔高既, 佢付出好大努力浸淫

小龍都OK, 台型是夠, 壓得住場, 比少林足球很不同了, 佢北上都拍左唔少戲,
不過佢變化較少, 得個CHOK樣

陳欣健太老了, 陳惠敏反而仲可以KEEP住個樣,

至於女角, 制作人員好醒, 搵大陸美女, 平靚正,
TVB都有好多靚女, 主要來自選美, 但唔識用,
而且用長約鎖死佢地, 十分HIHI

1萬

論壇元老

頭七集係睇張建聲, 後幾集就睇吳孟達, 真係好戲,
奸到出汁, 你諗住佢係老油條, 點知咁毒,
中段個幾集係悶, 小黑太鈍, 撐唔到場, 不過作為後來既鋪排就好好,
成班老鬼為左捧佢, 無啦啦上位, 本來應該一早坐唔住, 因為太廢,
點知伯爺達哥做姜太公, 玩謝啲後生, 連棠叔都勁左好多,
呢樣古惑仔戲我未睇過, 幾有新鮮感

PS. 張建聲想憑奸上位仲差少少, 個外型都OK, 修左身, 不過可以操到六舊腹肌會好好多,
做得奸人個啲, 本身都有少少邪氣, 吳鎮宇張家輝如是, 張建聲個樣太四正, 呢個係先天缺點,
扮奸係蝕左少少

論壇元老

劇集小人已經冇睇好多年,最後睇果套係回到三國,馬明幾好睇,因為自己好鐘意羊兒.
之前港視都好小睇,我都想睇下呢套反黑.
再去流浪吧!沒有事業去流浪吧!沒有前途去流浪吧!沒有戀人去流浪吧!
好想好想再去世界上每一個角落去流浪.
再去流浪的時候到了嗎?

論壇元老

睇左五集(反黑)覺得師亨實在係吹奏得過左小小火,我覺得只係好一般,
戲味得一般,d橋段老土到爆,幾十年冇變過o既黑社會片仲要係低水準,
呢套戲賣點係演員,d演員係有水準.
再去流浪吧!沒有事業去流浪吧!沒有前途去流浪吧!沒有戀人去流浪吧!
好想好想再去世界上每一個角落去流浪.
再去流浪的時候到了嗎?

1萬

論壇元老

tamama868 發表於 2017-10-12 00:00
睇左五集(反黑)覺得師亨實在係吹奏得過左小小火,我覺得只係好一般,
戲味得一般,d橋段老土到爆,幾十年冇變過 ...

咁樣講, 我之前既好評都係相對, 同期既係TVB既使徒行者, 啲劇情會令你更吐血,
再加上有翠如BB趕客, 呢套反黑算係咁, 而且網劇你鍾意飛黎睇又得,
我都係一兩個場口咁睇

去到十幾集開始, 我都唔係好頂得順, 主要係劇情嚴重偏離現實, 佢想寫警察之上既政治陰謀,
但唔知係咪唔想寫現屆政府, 以免被禁, 所以就學其他大陸片咁, 寫以前既時代, 咁就容易過關,
將個時代轉左去八九十年代, 但問題係, 港府後期係全世界有效率廉潔既政府, 當時民心歸附,
又係公開社會, 唔係六七十年代個隻可以隻手遮天既年代, 你砌佢貪污只係用黎呃大陸人,
因為大陸人以為個個政府都咁衰, 而佢設定左八九十年代, 但啲背景道具場景基本上係201X年,
有點馬虎

好彩套野得三十集, 都差唔多捱完了, 套戲算誠意之作, 有咁多香港演員, 唔係呢批骨幹,
我諗我睇幾集就算

1萬

論壇元老

尋晚終於大結局, 網劇暫時呢套最多人收看, 尋晚29集有21萬點擊,
全套劇點擊應該都唔少, 尤其是分左一部份俾另一度, (大劇獨播),
所以我諗佢快快下架其一係停哂所有YOUTUBE既片, 包括未授權既片

至於好好醜醜都去到尾聲, 就捱埋去, 去到最後都無乜毫點,
我係估唔到抄黑夜騎士抄得咁勁, 借鏡都有少少原創吧,
佢亦鋪好哂後路拍第二季了, 但如不在YOUTUBE播, 又或者免費播,
我都好難會去睇, 始終開頭就有少少新鮮感, 去到後尾就顯得好弱及重複,
如差館文戲和小春家真係悶到飛起

如果按導演講多左資金可以做好啲道具特技, 倒不如唔好玩時光倒流,
雖然英國佬走左任你唱衰無所謂, 但係咪值得? 還是將條TIMELINE擺返去現代會易搞得多呢?

論壇元老

wowo 發表於 2017-10-23 09:39
尋晚終於大結局, 網劇暫時呢套最多人收看, 尋晚29集有21萬點擊,
全套劇點擊應該都唔少, 尤其是分左一部份俾 ...

吾老作唱衰港英,邊有可能係大陸上 中國夢低下的現代香港無官商鄉黑,無貪污,有什麽好拍?!

我一集都無看,第一感覺係老土,重拍比大陸人看,同埋係得大陸上好極有限。再看故事原來發生係港英,肯定借題發輝。