搜索
熱搜: 活動 交友 discuz

李慧琼: 質疑公公婆婆以後不能以身份證副本投票

論壇元老

李慧琼:好多公公婆婆唔帶身份證出街 質疑以後不可單以副本投票

選舉管理委員會於2016年;立法會選舉後,發表報告,建議當局應考慮修訂相關選舉法例,清楚列明選民必須出示香港身份證正本,方可獲發選票。立法會政制事務委員會,今日討論有關建議,政府提出日後的各級選舉包括,區議會、立法會、選舉委員會、行政長官選舉和鄉郊代表選舉,選民不可單以身份證副本取得選票。

本屆立法會上年選舉期間,有選民稱,僅出示身份證副本,就可獲派選票及投票;人民力量港島區立法會候選人袁彌明親身測試,只帶身份證副本到票站,並獲准投票。當時有人民力量成員- 包括人力的前議員陳偉業- 認為做法不妥,選管員於選舉完結後發表報告,建議修訂相關選舉法例,以收緊票站核實身份的手續。

政制及內地事務局今日於立法會的一個小組委員會,提出建議,修改《選舉管理委員會條例》,日後選舉中,選民必須出示身份證正本,才可獲發選票,萬一遺失身份證,即使已報警並持有警方的報失紙,都要同時出示身份證副本及護照或回鄉卡才可投票。

民建聯主席李慧琼,批評政制及內地事務局副局長陳帥夫「離地」,她指,「好多長者,甚至唔係住喺老人院嘅老人家,都唔帶身份證出街」。無黨派議員謝偉俊則批評政府建議「揸得緊」,他說,「(要攞)護照,跟着又要攞埋身份證副本,先至有效地運用呢張報案紙,呢個是否過份地甚至多餘。」政制局副局陳帥夫回應,身份證有號碼在上,可與票站的選舉名冊作對應。他表示會進一步研究。而相關修訂早前已刊憲,十二月一日實施,最遲要十一月八日訂立條文

http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/news/20171009/57310726

論壇元老

有乜問題,依家D人出街都要帶身份證!
好明顯佢身有屎!

論壇元老

come2hk2014 發表於 2017-10-10 07:47
有乜問題,依家D人出街都要帶身份證!
好明顯佢身有屎!

人地一車車公公婆婆咁去開工, 邊有咁多真實証件  

論壇元老

仆佢個街, 廟街琼子 鬼拍後尾枕,
以後搵安老院 D 院友笨柒 會難好多 !

1萬

論壇元老

>「好多長者,甚至唔係住喺老人院嘅老人家,都唔帶身份證出街」。

新聞界,又有題目可做,喺街度訪問吓老人家,睇吓有幾多老人家係唔帶身份證出街。

1萬

論壇元老

一人多票才有明天

所以反對一人一票

論壇元老

李慧琼質疑公公婆婆以後不能以身份證副本投票

莫非她持有大量公公婆婆身份證副本?

論壇元老

質疑依法,守法,合法,法治....龍門去左邊,比返我我要搬呀

論壇元老

太虛 發表於 2017-10-10 23:52
李慧琼質疑公公婆婆以後不能以身份證副本投票

莫非她持有大量公公婆婆身份證副本? ...

仲要未必係本地人士  

1萬

論壇元老

政制及內地事務局副局長陳帥夫

睇怕好快可以換部 Motorola 手機喇!

老人院啲公公婆婆,

身份証通常會保管在仔女身上,

唔通投票日,要車埋各人冚家去投票咩!

靠配票續命的 謝偉俊 和一眾保皇黨,甚危!

(但相信 陳帥夫 更危)