搜索
熱搜: 活動 交友 discuz

港人首置上車盤細節欠奉 地產股由升轉跌

2萬

論壇元老

http://cablenews.i-cable.com/ci/videopage/news/514224/

行政長官林鄭月娥宣讀任內首份施政報告,宣布推出港人首置上車盤,明年底會以觀塘安達臣道一幅地皮作試點,約有一千個單位,初步構思是透過地契條款,要求發展商作混合發展,除興建私人單位,要設計、興建、出售,指定數目「首置」單位,出售對象的資格由政府規定,包括是居港滿七年的香港居民,從沒在香港置業,收入上限單身人士月入不超過 34,000元、二人或以上家庭則不超過 68,000元。

單位的售價和面積會參考他們的負擔能力,轉讓年期限制,亦可能須較居屋更嚴緊,至於如何處理補價問題要再研究。

其實唔駛咁複雜既~
港人首置上車盤變港人首次置業貸款, 可以借樓價9成, 唔駛息, 但只可以賣番俾政府咪得囉!!!

1萬

論壇元老

樓主所言甚是, 首置盤目前來看似高級居屋, 可能地價平啲,
同之前傳既, 發展商農地可以轉住宅相去甚遠, 簡單啲咪首次置業貸款,
又或者降低首置者既按揭要求

2萬

論壇元老

wowo 發表於 2017-10-11 15:20
樓主所言甚是, 首置盤目前來看似高級居屋, 可能地價平啲,
同之前傳既, 發展商農地可以轉住宅相去甚遠, 簡 ...

冇錯啦~其實月入26000至34000, 唔係供唔起樓, 可能只係俾唔到首期或者過唔到銀行壓力測試
咁政府借錢俾佢地咪得囉~學林鄭話齋: 簡單、易明~

1萬

論壇元老

kooching1875 發表於 2017-10-11 16:54
冇錯啦~其實月入26000至34000, 唔係供唔起樓, 可能只係俾唔到首期或者過唔到銀行壓力測試
咁政府借錢俾佢 ...

首置居有啲攞黎搞, 有優惠但又有條件, 但又整唔到似私樓, 條件又多過居屋, 多舊魚, 唔上唔落,
所以細節佢地都未傾掂,
而結果又係抽獎, 只係個POOL唔同左
白居易同綠置居恆常化又係抽獎,
當日既首置貸款要過審查但唔駛抽, 可以借幾十萬, 政府既派錢方法就係睇你好唔好彩, 同中六合彩一樣

政府永遠做埋啲白痴野, 最簡單咪補貼囉, 愈低收入既就愈多津貼, 愈多家庭成員既就愈多津貼,
同交稅一樣, 買樓既有買樓津貼, 租樓有租樓津貼, 政府完全退出市場,
而家係咪都俾人話官商勾結啦, 唔爭在

1萬

論壇元老

推出「首置計劃」 ,四叔一夜身家大漲五億 ,解拆林鄭點樣明益地產商  

1萬

論壇元老

S820 發表於 2017-10-12 00:49
推出「首置計劃」 ,四叔一夜身家大漲五億 ,解拆林鄭點樣明益地產商  

之前升係傳農地轉住宅地可以免補地價, 咁佢地持有大量農地個啲咪發到豬頭炳囉,
不過個陣政府無回應過呢個傳聞, 應該純屬市場炒作

1萬

論壇元老

wowo 發表於 2017-10-12 11:00
之前升係傳農地轉住宅地可以免補地價, 咁佢地持有大量農地個啲咪發到豬頭炳囉,
不過個陣政府無回應過呢個 ...

不如叫隻鵝申報佢成家有冇人持有恒基相關股票

4萬

論壇元老

上車==問銀行借錢? 出賣 自己的未來?

上車==問銀行借錢? 借錢 是 出賣 自己的未來! 而且是數十年... 大家有幾多個十年?