搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: bbchk

《歷史終結論作者福山:中共統治正當性會因經濟衰退被...

2萬

論壇元老

fangtao 發表於 2017-11-12 12:27
無料拿
影印道
哩劑 R 得你 系米 最精彩哩

又中又篤中
答唔到唔敢答
係咪捉蟲呢

1萬

論壇元老

Bencan 發表於 2017-11-12 12:31
又中又篤中
答唔到唔敢答
係咪捉蟲呢

無料拿
影印道
哩劑 R 得你 系米 最精彩哩
系米學到好勁既野呢

你幾十年工作關系
你帶果班 底智能 尊嚴 鎖系 Locker 擦鞋兵
阿 Sir 好野 幾十年
你又點會有腦丫

米冇見過我哩D高手Law
你好彩啦
遇到我先知道自己系 蝦毛

晚輩
5叫人 晚輩 拿
知醜拿
知道 自己 受5起啊
你咁既 無知,無德、無禮、無忠、無義氣…品格
同我 挽鞋 都驚你 偷鞋啊

1萬

論壇元老

jojo2016 發表於 2017-11-12 05:26
中國真的要 自我反省檢討,才可以 擺脱過去被列強入侵 自以為是受害者的陰影。

為何列國會入侵中國,其實 ...

jojo2016 晚輩
我以 長輩 身份認同你哩個睇法,你哩個見解,我幾十年前已經諗通左,我地哩輩系英國人冇干涉教學自由下,受中國人主道既史觀教大,被教導鴉片戰爭為毒品侵略戰,但我天生聰慧,5系官方話乜就信乜將尊嚴鎖系 Locker 既小朋友,好早就意識到根本就系貿易戰,乾隆 送走左 全球化 尾班車,1個人 代表 幾億 中國人 話 中國乜都有 5要 洋人D野,5洗公平通商。1個人、1個傲慢 錯5決定(乾隆 條命 又系 由細 好命到 埋單…正敗家仔),從此 幾億人 2xx年 1直 走下坡,根本就系 1個人闖的 禍。

宜家 1個叫 Bx 既 蝦毛 小醜,跳出泥附和乾隆,根本就系無知,地球系圓,你 乾隆 1個人 代表 話 中國人 5想行,其他對手5會停系度等你,如果咁系work,咁 儒家 既 普天之下 莫非王土 莫非王臣 又點計,中文版圖咁大邊度泥,有冇問過人地 須5須要 中華文化。講翻現代,耶穌佬 如果聽你班 佛教佬講 等到你想行先行,咁得啦,冇電腦、冇冷氣、冇飛機、冇高鐵、冇了0號、冇加拿大國籍、冇2隻船要吊上岸過冬(因為重行緊海禁)…。

當時 英國佬 只系 求公平貿易,建立雙邊正常關系,5系要佔你 中國人 便宜 R 你 D 貢品回禮。反而實質上中國人就不斷佔 英國佬便宜,茶葉 滲雜、滲沙,搞到英國佬要自己種茶葉,貿易年年逆差,終於搵到1樣深受中國上下階層1致歡迎 既產品,1個商品無需求會自然消失,宜家5系 英商 逼你 中國人 食鴉片,系真正 系 有市場(即系 共產主義 系 中國 社會 有 市場1樣),扭轉逆差,以當時既科技、E學 水平,系5能夠 簡簡單單 就可以話 系 dirty trade。

虎門燒煙 1839年(道光十一年)引發 鴉片戰 後,到 慈禧(1908) 為首 既 中國人 都重 食緊鴉片,當年 中共 都系 延安種鴉片 外銷 蔣區 搵錢 用泥 系 安全大後方 玩弄幼女 夜夜笙歌,習太上王 就系專職經營 哩門正當生意 解決 中共高層 吃喝玩樂 資金源有功 得到 毛主席 高度讚揚。

根據表証,鴉片貿易 當時根本冇道德問題成份,只系 中國人 傳統 輸打贏要,到佢自己 貿易失衡(到佢自己 受5起 前輩 職份),就用自己隨機、隨意 既 野人山番手段,充公洋人財物虎門燒貨(宜家D強拆、血拆 就系Base 系 哩種 DNA ) ,傳統中國人文明,用錯誤紏正錯誤…

1萬

5萬

論壇元老

fangtao 發表於 2017-11-12 10:38
晚輩
你重有 面 出泥獻世 既

~~~~~~~~

1萬

論壇元老

bbchk 發表於 2017-11-12 20:43
~~~~~~~~

bbchk 版主
~~~~~~~~
     ~~~~~~~~
         ~~~~~~~~
有冇見過咁厚面皮既 中國人 啊… ~~~:lol~~~~~:lol

論壇元老

Bencan 發表於 2017-11-12 09:37
中國真的要 自我反省檢討,才可以 擺脱過去被列強入侵 自以為是受害者的陰影。
難道入侵者才是受害者,那 ...

首先 恭喜老貓 由前輩 榮升為 我的父執/執輩!那你以後要慢慢 學下甚麼是 長者風度啊!
勢服人,心不然,理服人,方無言^.^

難道入侵者才是受害者,那麼中國是否應該賠償強姦者,免他留下強姦人的陰影
老貓你老糊塗了,當時中國衹許出口歐洲而不許進口中國,做成巨大貿易逆差 嚴重影響歐洲經濟命運。例強入侵中國 所要求的 無非是開放平等自由貿易,與強姦何關?就算要免強打比喻 都應該説, 女子引誘他人 人入房 脱人衣服 然後説自己是 被強姦的受害者而己。中國有甚麼資格説陰影?

歐洲列國需要的物品,中國有而且精美,所以他們才大量購買,這是貿易,唔通生意人都唔明。歐洲工業革命所生產的東西,中國當時不感興趣又無需要,例如:農民需要昂貴的鐘錶嗎,唔要都有罪?愛斯基摩人唔買雪櫃,使唔使打?要唔要死呀?
生意人當然明,只是你不是生意人 又無讀過 基本經濟學 你不明而己。中國有精美物品歐洲也有(洋洒、墨水筆、西藥如盘尼西林、紡織機...),但中國政府是禁止入口,中國人想買也要托人偷運付 私下付當地官員重關税而官員貪腐並不申報朝庭,我祖上幾代前就己經做此買賣,又怎會不明。

請問英國用鴉片毒害中國人健康,賺取大量金錢,你認為此種貿易逆差你接受?若今天中國人將毒品運去外國列強,遭他們拒絕,中國會厚顏開戰?藉口就是要開放貿易,你接受嗎?
鴉片是毒害這是事實,但以你自己之理論為凖則,歐洲人買中國貨做成貿易逆差 是他們自願 咎由自取。那麼,中國人買鴉片 減少貿易逆差 也是中國人自願的咎由自取了。

此言差矣!美國利用中國地大人多,制造成本比本國低很多,所以用廉價勞力為自己謀利,你睇在Wal-mart的貨品就知美國人享受物質之餘還指指點點。造成巨大中美貿易逆差原因,不是中國不買美國貨,是中國需要的東西,美國就多多限制,例如IT產品可能一盒就抵消幾貨櫃中國成衣,究竟誰造成 巨大中美貿易逆差?
是嗎? 美國 Hollywood 的電影精美嗎?中國人不喜歡嗎?為何中國禁止入口中國市場?美國銀行金融證券不發達嗎?為何中國不開放市場給他們賺中國人錢? 不過,2天前 特朗普訪中 就跟習達成了開放中國金融恊議,現在衹看中國是否真守約對現而己!

如果美國唔改變對中國的貿易限制,惡化與吃虧是必然之事。
你放心,侵侵是個生意人,連阿技斯加採油權和精密探油技術都己經批准了給中國,隨時可能賣幾隻航母給中國 就能平衡貿易逆差了!
一個有學問見識之長者竟出此言。老貓真的要 自我反省檢討

論壇元老

Bencan 發表於 2017-11-12 10:09
就由一直針對中國的 特朗普當選 就可見。

我們見到什麼?

川普在離開北京前往越南參加APEC峰會之前,在推特上重申,美中貿易逆差的事情他不怪中國。

你知不知道 生意人的第一規矩 是甚麼? 就是 永遠不能 面對面時發生衝突,但一離開就可以立即反面不認人。所以,衹有傻瓜才會把 侵侵這句話 當真!老人家你不是傻瓜吧?!

還有,商人的第二規矩 是「補鍋」,無論有甚麼裂縫 都要有本事修補,侵侵在中國所做的就是這套。但一旦回到美國之後,又會跟美國人説另一套補鍋的。

論壇元老

fangtao 發表於 2017-11-12 16:26
jojo2016 晚輩
我以 長輩 身份認同你哩個睇法,你哩個見解,我幾十年前已經諗通左,我地哩輩系英國人冇干 ...

奇實另外一個問題是,當時全世界經濟 都是銀本位,而中國出口歐洲所賺到的白銀就藏在國庫不肯流入市場通商,歐洲白銀短缺會導致大蕭條。清政府 不懂經濟學 而皇帝身邊又沒有能人指點之過。英國派使者去中國 求通商平衡貿易,而大臣們 祇是為了要使者單膝或雙膝下跪 就議論到趕人走。這就是 中國人 永遠改不掉的 面子問題。

鴉片貿易 當時根本冇道德問題成份
對! 當時歐洲人 自己也食鴉片煙,就像今日的香煙 和 洒一様被大衆社會接受。

1萬

論壇元老

jojo2016 發表於 2017-11-12 22:43
奇實另外一個問題是,當時全世界經濟 都是銀本位,而中國出口歐洲所賺到的白銀就藏在國庫不肯流入市場通 ...

jj平輩
我宜家變翻 平輩 同你討論罅

其實中國5系 盛產銀國,佢d銀 主要系 大航海 簡接 搶翻泥,即系 廣東俚語講既 打劫紅毛鬼,進貢法蘭西,咁當時既 紅毛鬼 系 南美,法蘭西 系 中國,西、匍 雙牙 由南美值民地 打刧D 金、銀,明朝開始 去 中國 買 西方 需要 既 絲、茶、瓷,積埋過百年貿易,中國 積左 巨量 白銀 先開始 洗銀兩(以前系用 銅錢),如果 用 鴉片系 dirty trade 哩個 中國人本位 定性,其實 中國 系哩過百年 流入 既 外銀 其實 系 銀 同樣系 dirty trade 得翻泥。

如果冇 大航海,其後 就冇 中國積聚大量白銀,其實 英國 來使 求商 系 最好既時機,大清 正當 盛世,英人 火器 輪船 亦末 系咁勁,建立 平等 雙邊關系,接納 外洋 科技產品 來華,等 外國 能系 貿易 互惠互利,根本就5會有 後來 能填補 逆差 鴉片貿易。

系盛世起步,bargaining power 強好多,本身 海岸線長,有利發展 海洋大國,哩D 優勢 俄羅斯 流曬口水,恨死隔離,系班 IQ 0蛋 中國人 自己 5珍惜,行海禁,將自作孽,推曬D 責任 話 耶穌佬 做乜 5停系度 等埋班 佛教徒,逆反大自然物競天擇法則,本末到置,中國特式,死5認錯,第1時間諗 將責任推比人,5解讀因果…

你可能其怪 香港中國人 有 歷史讀,美國人 又有 歷史讀,點解 香港中國人 D歷史觀 充滿仇恨,5系搞清事件前因後果。原因系 港英政府 基本上冇干涉 中史課,靜系 1949年 之後 5教 怕傷害 鄰近地方 感情,而中史課程由 1班充滿 國仇家恨 南來文人主導,用中國本位編歷史,所以D 香港中國人 就系咁 仇外,又其怪,港、英政府 又冇干涉 課程 5比教 鴉片戰爭…

1萬

論壇元老

jojo2016 發表於 2017-11-12 22:15
首先 恭喜老貓 由前輩 榮升為 我的父執/袓執輩!那你以後要慢慢 學下甚麼是 長者風度啊!勢服人,心不然, ...

康熙三十二年(1693年)五月,時在京城宮中的康熙瘧疾發作,系間日瘧,隔一日發作一次,寒熱交錯,苦楚萬分,冷時如入冰窖,熱時似進烤爐。御醫們開了多劑藥方都不見效。

於是康熙下旨,召回在廣東傳教的洪若翰等兩位神父,看看這兩個老外有什麼高招嗎?這些傳教士是是法國國王路易十四派來的,他們剛剛收到從法國寄來的整整一斤金雞納霜。兩人知道康熙得的是瘧疾之後,就對康熙說:「這種病沒有大礙,它是通過蚊蟲叮咬傳染的,只要服用我們帶來的這種『金雞納霜』就可以治好。」

原文網址:https://kknews.cc/zh-hk/history/vmbmm9q.html

金雞納霜
清朝1早玩完啦
可來
康、雍、乾 盛世
忘情負義