搜索
熱搜: 活動 交友 discuz

CY指以國家名義殺人不犯法 范太:我都唔明咩叫「國家叫...

論壇元老

發表於 7 天前 |顯示全部樓層
CY指以國家名義殺人不犯法 范太:我都唔明咩叫「國家叫你去殺人」

前特首、現任全國政協副主席梁振英(CY),早前喺一個研討會上教人國家概念,又叫大家要認清國家間的關係,又提到「以國家名義殺人不犯法」。全國人大常委范徐麗泰今早出席電台節目後,被問到對此看法,范太直接話「唔係好想評論」梁的說話,並非因為唔方便評論,而係佢唔明白句說話咩意思。

CY之前話,「古今中外對罪與罰有不同概念,但有一種行為古今中外都是犯法的,就是殺人,而且會處以極刑。但有一個例外,就是以國家名義殺人,是不犯法」。范太話,如果係國家與國家嘅軍隊開戰,「咁呢個冇辦法啦,我唔殺人,人殺我嘛」。不過,佢話自己唔清楚CY言論所指嘅意思,所以唔想評論,叫記者問返清楚CY。

https://news.mingpao.com/ins/instantnews/web_tc/article/20171111/s00001/1510408406309

1萬

論壇元老

以國家名義殺68狗及所有共狗都不犯法

論壇元老

Rancho 發表於 2017-11-12 04:35
以國家名義殺68狗及所有共狗都不犯法

犯婦人明顯同 689 割蓆  

3萬

論壇元老

係咪即係任何人犯事, 都可以話係替國家辦事而脫罪
龜隱田園 深居簡出~~

4萬

論壇元老

乜叫 "鎮壓" 的力量?

哈蝦哈.... 那個 政府 不準備 殺 平民? 乜叫 "鎮壓" 的力量? 實在太可笑!

金牌會員

發表於 4 天前 |顯示全部樓層
熱烈支持梁振英仗權執言, 擁護殺人有理有據, 敢於為一切戰敗亡國戰犯主持公道!

2萬

論壇元老

政協副主席意思係邊個噓國歌可以拉去槍斃呀

論壇元老

如果 北韓 肥仔金 同 康港人一樣, 嬲死 689西 呢個人渣,
派密使 為康港人剷除 689西 呢隻畜牲, 算唔算為國家殺人冇罪?