搜索
熱搜: 活動 交友 discuz

【國歌法】梁錦松倡教育學生:呢個時候做中國人係好夠運

1萬

5萬

論壇元老

發表於 6 天前 |顯示全部樓層
【國歌法】梁錦松倡教育學生:呢個時候做中國人係好夠運

https://hk.news.appledaily.com/l ... e/20171111/57445535

港府已就《國歌法》展開本地立法程序,將侮辱國歌列為刑事罪行。前財政司司長梁錦松今出席英華書院200周年校慶時表示,國歌是國家象徵,「尊重係天經地義」,對於有本地球迷在周四香港對巴林的足球友誼賽前再度「噓國歌」,他稱感到很痛心,認為有必要立國歌法,最重要是使各界「有法可依」。

他稱近10年來中國經濟起飛,「中國人喺外面係可以抬起頭⋯⋯我哋曾經俾人叫東亞病夫,依家喺奧運會可以攞到好多光榮」,他亦支持在中小學課程可加強教育,「認識我哋中華民族嘅苦難⋯⋯受好多屈辱」,重申中國人現能「站起來」是得來不易。被問到若倉卒立法,會否擔心市民因認識不足而誤墮法網,梁回應指教育和立法沒有衝突,強調「呢個時候做中國人係好夠運」。
另外,梁錦松亦評論近日香港經濟,認為現時經濟趨勢向好,市民買樓意欲積極,「經濟好,大家都心雄」,但認為「樓價已經貴到唔合理」。他指,以大學畢業生入息中位數計算,年輕人要儲30年錢才儲到首期,買一個平均5至600呎的單位,「我覺得係唔應該」。
他認為,港府應大力增加土地供應,現時樓房土地僅佔7%,有66%土地未有善用,包括郊野公園和綠化地,認為一昧靠辣招限制需求會扭曲市場,「一個短期措施變咗長期」,反令有錢人在樓市買賣上更多選擇。不過,他提醒買樓人士量力而為,小心利息增幅,勉強上車的話,當利率上升時供款負擔便會增大。  

佢即喺話香港人執到喇「呢個時候做中國人係好夠運」。

4萬

論壇元老

發表於 5 天前 |顯示全部樓層

無錢無槍 不是 人?

佢即喺話香港人執到喇「呢個時候做中國人係好夠運」

中國人 = 有財? 做 中國人 = 有槍?  
都是那一句: 無錢無槍 不是 人 啦!

論壇元老

toylet 發表於 2017-11-14 00:15
做 中國人 = 有財? 做 中國人 = 有槍?  

林忌直線抽擊 : 再講高官愛國、仔女海外留學? (11:55 分開始)  

1萬

5萬

論壇元老

toylet 發表於 2017-11-14 00:15
做 中國人 = 有財? 做 中國人 = 有槍?  

邊個話無錢無槍.外藉大撞馬講過要娼有娼要打炮就打炮.

4萬

論壇元老

bbchk 發表於 2017-11-14 21:32
邊個話無錢無槍.外藉大撞馬講過要娼有娼要打炮就打炮.

1萬

5萬

論壇元老

發表於 4 天前 |顯示全部樓層
toylet 發表於 2017-11-14 21:33

我就喺囉!