搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: S820

【觀察】十九大後掀官員「自殺潮」 折射趙樂際反腐持...

2萬

論壇元老

fangtao 發表於 2017-12-9 13:52
晚輩
你都冇論述,人地点知你啱jet

你尐嘢都錯,又講唔出,論乜?論盡?

2萬

論壇元老

fangtao 發表於 2017-12-9 13:58
晚輩
睇見你咁墮落,真系可憐

講唔出呀?同情你囉

1萬

論壇元老

Bencan 發表於 2017-12-9 13:58
你尐嘢都錯,又講唔出,論乜?論盡?

晚輩
你話乜就乜Law,拗氣冇謂,我要个结果既嗟。

1萬

論壇元老

Bencan 發表於 2017-12-9 14:00
講唔出呀?同情你囉

晚輩

2萬

論壇元老

fangtao 發表於 2017-12-9 14:03
晚輩

哦!無開始、要結果?無謂拗氣

1萬

論壇元老

Bencan 發表於 2017-12-9 14:06
哦!無開始、要結果?無謂拗氣

晚輩
我都5系寫比你睇,你明又好,5明又好啦。

金牌會員

fangtao 發表於 2017-12-9 11:21
hk 政權核心系英國,英國本身系民選政府,5系中國共由上而下貪腐治國,當年班黑警系以聯合黑社會搞暴動威 ...

后生仔你讲得好不过有啱有唔啱. 表面好似官埸入面个个都贪其实亦有好多系有良知可以话系被迫上梁山嘅.  咪系当年香港D警察朝头早返工打开个LOCKER见到一旧钱就知道系同袍放但又唔知道畀番边个久而久之就变成心魔忍唔住拎去使咁. 所以特赦都系个法子可以整理番官场秩序比到D官有安全感就唔使人人揾定后路走挖空国库. 只要有班正直嘅做后盾栽培人才接班国家系有救嘅. 不过你讲得啱宜家话赦但日后就秋后算帐所以Jojo提出话交出赃款都系方法. 无左钱做动力就少左秋后算帐嘅利益根源不过要人咁大牺牲唔系讲咁易妳以为好似氹D叔父咁咋下娇就掂细路女太理想化世界妳仲要学習实济D

1萬

論壇元老

FelixW 發表於 2017-12-9 22:56
后生仔你讲得好不过有啱有唔啱. 表面好似官埸入面个个都贪其实亦有好多系有良知可以话系被迫上梁山嘅.  ...

FelixW 網友
你講得 arm,我系啱D5啱D,哩個話題好闊,哩度5啱果 part 系之前 FP有交待過,有興趣可以追翻,我諗我同你既分岐,滄生派 vs 民族派,and 我有信心你跟翻我D FP 你都會變 滄生派。我寫哩貼,想 用我所知所信 傳承、啟發、解惑,中國共 既結構 5系可以用 常理去理解既。

你用 將尊嚴鎖系 Locker 港警 泥比對 牆內官場環境系抬舉左班港警,港警 5系下層5當差,冇理想、冇家檔、冇知識 為打份工 既底下層組成,佢地既 尊嚴 只系停留系 口腔期 貪威識食性 既層面,佢地所謂尊重法律 系因為 英國人尊重法律,始終哩班系龍的傳人,冇左 英國人 睇場 就會 打回原形,完全5系 共產黨官員 為人民服務 果套理念。港警5貪污5會死人,班貪污警 就算 膽大包天 都5敢殺5貪污警 越英國人既紅線底線,最多調佢守水塘,守羅湖,但系後來邊界因為 中國封關,都變左 "打蛇" 油水位,落井下石 靠吸 同胞血 搵大$。

牆內人5將尊嚴鎖系 locker 系會 冚家慘,5系靜系果官自己慘,根本5系英治 hk 靜系調去守水塘,其他親戚朋友5會牽連。古中國官場重來都系咁,但都重有空間避園田居。5好彩系,成個民族心智都末準備好迎接 現代技術,無線 有線 廣播、通訊 and 運輸工具 落入魔道 中國共 手,用泥 深耕細作 屠殺自家 民族精英 仕紳階層,絕世武功 + 心述不正 延禍滄生,想保尊嚴避入山林都冇桃園,好官、貪官 唯有 避到 國外 歐、美、澳、加,咁要 全家 入桃園,系要好多$,就算系好官,為左下1代,你都要搵水腳去桃園。中國共 個體制設計 根本就系趕客,想做 3紋魚 逆流歸宗,要有除時做 鹹魚 既心理準備。

金牌會員

fangtao 發表於 2017-12-10 10:53
FelixW 網友
你講得 arm,我系啱D5啱D,哩個話題好闊,哩度5啱果 part 系之前 FP有交待過,有興趣可以追翻 ...

你知唔知道乜嘢叫做时势做英雄. 唔好一竹篙打一船人就系旧时嘅香港警察都唔系个个衰宜家官场亦唔系无个有良知佢地都系等紧一个适当时机逆流而游啫

論壇元老

FelixW 發表於 2017-12-10 23:08
你知唔知道乜嘢叫做时势做英雄. 唔好一竹篙打一船人就系旧时嘅香港警察都唔系个个衰宜家官场亦唔系无个有 ...

良家女子存貞易,青樓妓女守節難。一品青蓮若為官,光風霽月伴清廉。

大叔說得對,污水中君子就如同火坑中青蓮一様 難能可貴,令人折服景仰!