搜索
熱搜: 活動 交友 discuz

[蘋果新聞] ...開業三代71年 矽谷手工豆腐店本月熄燈號

4萬

論壇元老

[蘋果新聞] ...開業三代71年 矽谷手工豆腐店本月熄燈號
蘋果新聞] 【老店結業】開業三代71年 矽谷手工豆腐店本月熄燈號
全文見: https://hk.news.appledaily.com/i ... e/20171207/57550557

開業71年、三代經營的聖何塞豆腐店San Jose Tofu Co.,本月即將結業。它是少數仍在手工製豆腐的店舖,知道結業的消息,顧客都感到可惜。

店主野崎(Chester Nozaki,音譯)的祖父,二戰後在日本城傑克遜街(Jackson St.)上開了這間店。61歲的他周二說,搬一桶桶40磅重的大豆倒進研磨機和大缸這些體力勞動,他和妻子埃米(Amy)已經做不來了,「我們只是真的累了。我們就是體力不支了。」

San Jose Tofu多年來吸引灣區多代家庭到來,尋找連在日本也不容易吃到美味手製豆腐。現在世界上幾乎所有豆腐都是機器製造,一小時可以生產多達300磚,同樣的時間,這間店只能造42磚,每磚售2.25美元(17.55港元)。

,....  more .....

論壇元老

其實 自己做豆腐很容易。只要將豆漿煑到差不多滖,再加入少量lemon 汁輕攪均,放入紗布袋隔水冷卻15分鐘就凝固 (如果想要老豆腐,可以用重物壓著擠出多些水)。凝固後放入冰水中浸泡30分鐘就可以切件。

高級會員

jojo2016 發表於 2017-12-8 08:55
其實 自己做豆腐很容易。只要將豆漿煑到差不多滖,再加入少量lemon 汁輕攪均,放入紗布袋隔水冷卻15分鐘就 ...

Jojo 妳好番晒未呀. 点解唔瞓下唞下仲整豆腐呢. 食咁多生冷嘢点好得快

1萬

論壇元老

FelixW 發表於 2017-12-8 09:01
Jojo 妳好番晒未呀. 点解唔瞓下唞下仲整豆腐呢. 食咁多生冷嘢点好得快

4萬

論壇元老

jojo2016 發表於 2017-12-8 08:55
其實 自己做豆腐很容易。只要將豆漿煑到差不多滖,再加入少量lemon 汁輕攪均,放入紗布袋隔水冷卻15分鐘就 ...

腐竹和腐皮 基本上是 人手做?

高級會員

fangtao 發表於 2017-12-8 09:51

你放心阿叔唔系孟胜系唔会要佢做徐弱嘅. 就算佢制我都唔肯

2萬

論壇元老

toylet 發表於 2017-12-8 13:13
腐竹和腐皮 基本上是 人手做?

2萬

論壇元老

FelixW 發表於 2017-12-8 23:21
你放心阿叔唔系孟胜系唔会要佢做徐弱嘅. 就算佢制我都唔肯

高級會員

Bencan 發表於 2017-12-8 23:31

印印支同老江湖兩条友做乜玩冷戰呀?

高級會員

Bencan 發表於 2017-12-8 23:31

啊!兩个都唔讲咁等我阵间问下人睇下知唔知啦. 周公揾走先