搜索
熱搜: 活動 交友 discuz

[九巴罷駛] 葉蔚琳收解僱信:是否秋後算帳,大家有目共睹

1萬

論壇元老

【九巴車長罷駛】葉蔚琳收解僱信:是否秋後算帳,大家有目共睹  

九巴解僱「九巴月薪車長大聯盟」召集人葉蔚琳和她丈夫劉卓恆等合共4人。晚上葉蔚琳和丈夫劉卓恆一同見記者時表示,已聯絡其他九巴工會,待諮詢律師或勞工處後再決定下一步行動。至於今次是否「秋後算帳」,她說大家有目共睹。

葉蔚琳說,早在上月底開始每天上班都是留在車廠內,一直沒出過車,也沒有人向她解釋留廠原因,最近一次是高層跟她談解僱事宜。她同意按公司要求交出職員證,明天起亦不會再返車廠,「公司叫我做乜就做乜」,但強調已聯絡其他九巴工會;會否有新一輪行動如集會等,待眾人討論後再定。

葉蔚琳說上月發起「人生中第一場工業行動」,只是希望公司聽到員工聲音,期望團結各工會。她認為自己可以做的都做了,算是功德圓滿,雖然失去一份穩定工作,也不捨其他同事,但因為總算成就了一些事情,「此生無憾」。

她說離職後跟丈夫生計不會有即時大問題,反而關心「九巴月薪車長大聯盟」註冊成為工會:「我一早預咗今日嘅事,睇過啲工會規定嗰啲,就算之後我唔係公司員工,亦可擔任工會理事呀、主席呀咁。」

葉蔚琳說,身邊「總有朋友、總有敵人」,唯盼日後可以團結各工會,繼續為其他工人爭取保障。她丈夫劉卓恆則透露,九巴高層沒向他們解釋今次解僱是否「秋後算帳」,期望其他日前有參與罷駛的車長,盡快跟大聯盟聯絡,與其他工會一同討論後續事宜。

https://news.mingpao.com/ins/instantnews/web_tc/article/20180306/s00001/1520344458666

1萬

7萬

論壇元老

單嘢就算上法庭贏咗, 最多咪賠錢... 重新召聘?

單嘢就算上法庭贏咗, 最多咪賠錢, 斷估都不會被重新召聘啦!
大家 早睡早起身體好 啦!

1萬

論壇元老

9巴,同左9一樣啦,而家有法西C阿爺照,一於秋後算賬,威權至上,逆我者屎......同工賊拍晒膊頭,基層含9啦

論壇元老

#46     http://forum.memehk.com/forum.ph ... page%3D1&page=5

呢單 CASE , 衰撚過  冇靈  老屈婆婆 既 行政災難,
市民一定會反對資方, 保護司機權益,先至安心坐車,
因為資方唔係 揸車果個, 司機受委屈, 市民同樣會受害.

論壇元老

chan-jacky-18 發表於 2018-3-7 01:11
#46     http://forum.memehk.com/forum.php?mod=viewthread&tid=261490&extra=page%3D1&page=5

呢單 CASE ...

全康港市民 都有同一願望,
就係改善 巴士司機 既待遇, 足夠養家活兒,
司機可以尊心服務乘客, 一舉兩得 !

點知資方又將市民既生命泥教飛, 向司機 秋後算帳 !
係唔係想 永遠唔放煙花 ?

1萬

論壇元老

留在公司都係等俾人陷害,找個藉口解僱自己。

1萬

論壇元老

國泰啲員工又成日搞搞震啦, 又唔見被炒?
九巴動不動就炒人, 今次好明顯就係因為示威單野,
可以告佢無理解僱, 九巴係高明就等件事淡左先至炒

論壇元老

作者: lateautumn    時間: 3 小時前
標題: 九巴暫緩解僱發起工業行動車長
http://forum.memehk.com/forum.ph ... &extra=page%3D1

司機權益受威脅,
乘客難免受災刧.

司機含冤受委屈,
駕駛安全大損失.

論壇元老

今次以危害乘客安全以解決機位司機都係藉口
最重要係唔想有其他分工會成立

1萬

論壇元老

司機騎劫巴士令乘客蒙受損失是拿乘客安危作賭注以增加己方與資方談判的籌碼,此舉天怒人怨,非危急存亡之秋,絕不應隨便使用。

試問假如有醫護人員見約定罷工時間到了,立刻停止手頭上工作,正在輸血也好,做手術也好,都懶理不顧,離開崗位,請問受影響病人是你的家屬,甚至你們自己,你們還會對自己的罷工理直氣壯嗎?

我支持巴士司機向不合理待遇說不,但絕不贊成以此手法達到目的。

因此,紀律處分四人是合理的,但不應解僱。往後勞資雙方應加強溝通和商討員工待遇問題。