搜索
熱搜: 活動 交友 discuz

廣州黃小姐俾嚴九鼎評為文盲 不懂歷史 不認共匪吹牛第一

1萬

論壇元老

發表於 6 天前 |顯示全部樓層
廣州黃小姐俾嚴九鼎評為文盲 不懂歷史 不認共匪吹牛第一

金牌會員

利兄:
中國人最本事係唔講邏輯。高鐡係西方發明,就算中國抄得點叻都唔可以認叻。
其實,中國成日話淨用咗30年就追到西方,那是因為人地走在前頭開創硏發,而中國就走在後面抄。

咁抄嗰個緊係快過創作者㗎,仲可能抄得仲靚㖭!
但係要真正比較實力,中國就唔敢用自己5千年歷史來面對西方嘅成就!

1萬

論壇元老

正合奇 發表於 2018-5-15 06:39
利兄:
中國人最本事係唔講邏輯。高鐡係西方發明,就算中國抄得點叻都唔可以認叻。
其實,中國成日話淨用咗 ...

奇兄,黃小姐自以為賺到幾個臭錢就以為自已認識全世界
嚴九鼎成功引佢自暴其短
其實呢班老百姓唔知點解唔識將自己代入清朝比較下
俾一個非中華文化統治要佢地剃頭留辮
點解俾滿州人管治咗300年要推翻佢
點解唔俾啲時間佢改呢
俾列強欺負,梗係要個強大嘅滿清帝國至好啦,點解要攪革命
共匪係一套非人性要階級鬥爭大家互片嘅制度,同俾蘇聯統治一樣,點解咁馴服

3萬

論壇元老

正合奇 發表於 2018-5-15 06:39
利兄:
其實,中國成日話淨用咗 ...

奇兄:
你中國國籍喎…….你真坦白!

中國人最本事係唔講邏輯。

金牌會員

Bencan 發表於 2018-5-15 10:32
奇兄:
你中國國籍喎…….你真坦白!

哦!

註冊會員

聽到廣州黃小姐嘅說話,真是令人不寒而憟,吹牛認叻造假最厲害的首選中共國。人家營運共交最重要的不是效率而是安全,但凡有意外發生都要深入調查,找出原因,然後改進,不要再出同樣的錯誤。反觀中共國每有意外發生都要封鎖消息,不準採訪,然後誇張的報導救援人員的全力搶救,轉移目標。

3萬

論壇元老

正合奇 發表於 2018-5-15 10:37
哦!

金牌會員

johnguy 發表於 2018-5-15 10:37
聽到廣州黃小姐嘅說話,真是令人不寒而憟,吹牛認叻造假最厲害的首選中共國。人家營運共交最重要的不是效率而 ...

最主要係在歐美國家,鐵路並非唯一交通工具。
有些國家人人有車,
有好多機場同完善巴士為後備交通工具。
所以安全首要、效率次要

1萬

論壇元老

johnguy 發表於 2018-5-15 10:37
聽到廣州黃小姐嘅說話,真是令人不寒而憟,吹牛認叻造假最厲害的首選中共國。人家營運共交最重要的不是效率而 ...

廣州黃小姐嘅德國觀就係因為佢同幾個德國傾計而受唔住佢地牙刷
全世界注重高性能品質高嘅用家都選擇平治寶馬自然德國人就會自豪,故此德國人點會讚法拉利
外國人講嘢直接唔轉彎抹角就當人牙刷
自以為是德國人牙刷因而指責德國鐵路不容有錯
而家有意外出錯調查就話德國爬唔番起身
所以嚴九鼎標題係中國邏輯

論壇元老

發表於 3 天前 |顯示全部樓層
只是一家之言,洗同佢勞氣。
蕭生同甄生公佈美加西之行。希望大佬有機會同兩人聚會。早前己通知甄生你想和他見面。