搜索
熱搜: 活動 交友 discuz

當年稱追究屠城責任 高志森今讚鄧小平「果斷平亂」

1萬

6萬

論壇元老

當年稱追究屠城責任 高志森今讚鄧小平「果斷平亂」

(資料圖片)

啱啱過去嘅星期一係「六四事件」29周年,維園有十一萬五千名市民到場悼六四死傷者。事件造成嘅傷害,唔單止係人命,更多嘅,係之後帶出嘅社會分歧。

噚日朝早,一向對政治相當「敢言」嘅導演高志森,喺佢嘅個人FB上發表對六四事件嘅睇法,佢話:「沒有鄧小平先生當年的果斷平亂,就沒有今日中西的繁榮昌盛!這是八九六四最需要『平反』的一點。」言論一出,短短一日已經有接近三千人「Like」,更有網民留言表示雖然當年有份參與遊行,但現時回想就對傳媒報道嘅「真相」表示懷疑。

亦都有網民貼出八九年六四事件剛發生時,高志森導演出席一個活動時對六四嘅看法,片段中高志森導演表示:「原本我哋今日嚟係希望做一啲電影嘅宣傳,不過我覺得依家電影嘅宣傳可以唔使做住喇,因為今朝早北京當局係射殺、屠殺北京嘅市民同埋學生。我覺得依家唔係做電影宣傳嘅時候,我覺得應該係同全港市民一齊,站在一起、團結一致爭取香港將來嘅自由民主,同埋反對北京政府暴力鎮壓學生同市民,係要盡一啲力。」

貼出該片段嘅網民留言:「高先生,你唔好刪除你自己講過嘅嘢。」不過,留言最終已被刪除。

尋日高志森喺個人FB發表對六四嘅睇法。(FB截圖)

有唔少網民支持高志森導演(FB截圖)

不過有網民貼出高導演當年嘅言論之後,留言好快就被消失。(FB截圖)

https://hk.entertainment.appleda ... e/20180606/58284972

1萬

論壇元老

曾斥北京六四屠殺學生 高志森:為當年無知痛心,
佔中旺暴令自己醒覺

高志森今早在 facebook 轉發一段 1989 年 6 月 4 日的新聞片,片中他接受訪問解釋臨時叫停電影宣傳的記者招待會的原因。他表示北京當局「射殺屠殺北京市民和學生」,故「現在不是做電影的時候」,「應該與全體香港市民站在一起,為爭取香港將來的自由民主,反對北京政府暴力鎮壓學生市民而盡一點力」。

轉發舊片段,高志森感嘆「很多事情只能在回頭望才能恍然大悟」。他表示,佔中和旺角騷亂令他醒覺反華勢力無時無刻想盡一切辦法破壞中國、瓦解中國,用不見血的軟刀子「顏色革命」來達到「牠們」的目的,是「最狠毒的招數」。重看舊聞,他坦言為自己「當年的無知感到痛心」,又言:「如果當日中國政府不果斷處理,野火燒遍全國就一發不可收拾,四分五裂了的中國那有今天的繁榮昌盛和充滿希望?」

對於今日的我打倒昨日的我,高志森認為「人會成長,病會治癒」,正如國家可以走出谷底邁向盛世。他重申,佔中和旺角騷亂令一眾香港人(包括他自己)更加清醒,道:「沒有強大的國家,我們甚麼都不是」。

http://www.thestandnews.com/politics/%E6%9B%BE%E6%96%A5%E5%8C%97%E4%BA%AC%E5%85%AD%E5%9B%9B%E5%B1%A0%E6%AE%BA%E5%AD%B8%E7%94%9F-%E9%AB%98%E5%BF%97%E6%A3%AE-%E7%82%BA%E7%95%B6%E5%B9%B4%E7%84%A1%E7%9F%A5%E7%97%9B%E5%BF%83-%E4%BD%94%E4%B8%AD%E6%97%BA%E6%9A%B4%E4%BB%A4%E8%87%AA%E5%B7%B1%E9%86%92%E8%A6%BA/

1萬

論壇元老

讚自己果斷轉身,為當年無水痛心

1萬

6萬

論壇元老

換魂大法? 穢土轉生? 鬼仔附身?

會不會 中咗 傳說中 的 換魂大法?
還是 穢土轉生 了?
小人絕對相信 中央 有 妖術師 啦!
edit:
漏咗一個可能性: 鬼仔附身?

1萬

論壇元老

此一時   彼一時  

1萬

6萬

論壇元老

夏雪 發表於 2018-6-8 06:23
此一時   彼一時

一個 正常人 是無可能咁樣!
所以, 小人先懷疑是妖術!
漏咗一個可能性:
鬼仔附身? ISIS 都是用這招?

1萬

論壇元老

toylet 發表於 2018-6-8 12:24
一個 正常人 是無可能咁樣!
所以, 小人先懷疑是妖術!
漏咗一個可能性:

森魔

1萬

6萬

論壇元老

toylet 發表於 2018-6-8 00:47
會不會 中咗 傳說中 的 換魂大法?
還是 穢土轉生 了?
小人絕對相信 中央 有 妖術師 啦!

大大你有計嘅.救救佢喇.

1萬

6萬

論壇元老

夏雪 發表於 2018-6-8 15:10
森魔

身摸就真

1萬

6萬

論壇元老

bbchk 發表於 2018-6-8 21:06
大大你有計嘅.救救佢喇.

小人只是普羅大眾, 只可作觀眾!