搜索
熱搜: 活動 交友 discuz

求讓座與孕婦同坐躁男不滿女乘客扮啞片公審捱轟

1萬

6萬

論壇元老

求讓座與孕婦同坐 躁男不滿女乘客扮啞片公審捱轟

讓座問題再引起爭議!港鐵有男乘客見一名坐着的女乘客,兩旁各有一個空位,遂希望她移坐一邊,好讓他與同行的孕婦一齊坐。但女乘客只顧用手機未有理會,令該男子大為不滿,於是邊用手機拍片,邊說「唔知係啞咗定點」,批評對方不肯讓座,結果反被網民公審,「有位你就座,點解要讓?」

有網民前日(7日)在facebook群組「突發事故報料區」上載影片,並寫道:「你們覺得誰是誰非」。片中所見,一對男女乘東涌線列車往香港站方向期間,向一名坐着、兩邊各有一個空位的女乘客提出讓座請求,以讓他們可以相鄰而坐。不過,坐着的女乘客一直沒有反駁及理會該男子,惹來男方不滿。他在影片中說:「呢位小姐唔知係啞咗定點,佢隔離有兩個位,我哋有個大肚婆,但係佢唔肯借個位畀我哋,而家唔出聲。」

該男子在片尾更謂:「大家記住佢」,似欲公審對方。惟影片在群組廣傳後,大多數網民都留言斥責片中男乘客要求無理,「一齊坐少陣都可以啦」、「老馮要畀你坐一齊咩,仲要隨便影人道德審判」、「人哋都有畀錢,不一定要讓座位比你哋」、「咁巴閉又唔捨得畀錢老婆搭的士」。不過,亦有網民認為男乘客既然開口請求,照顧孕婦亦非無理要求,讓座也是舉手之勞。

http://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/1236882/

1萬

論壇元老

讓坐系舉手之勞,但5系老馮,而且呢次系無必需性,想學阿差米高賤卡尼,判決,賤男一名

論壇元老

講咁多做乜?

一野坐落去喇, 夾到條臭閪無氣呌為止.

1萬

論壇元老

移吓個屁股都唔肯,有啲過份,郁啲就拍片擺上網亦都唔係咁啱,香港嘅深層次矛盾好似越來越厲害

1萬

論壇元老

讓就係人情,唔讓就係道理。

1萬

6萬

論壇元老

又 一單 網上欺凌?

又 一單 網上欺凌 了!? 估下有無 (休班?)警察 兮 後面?

論壇元老

三四五六七八隻 發表於 2018-6-11 19:22
讓就係人情,唔讓就係道理。

人地出到聲求你,
讓一讓有乜問題

借錢就驚你唔還啫

好多時候行街, 搭車, 過馬路, 出出入入,
都要人讓一讓路, 借一借位,

咁唔通你又讓就人情, 唔讓就道理咁咩?
與人方便, 自己又無損失,

何樂而不為呢????

1萬

論壇元老

而家唔係講緊,讓一讓有咩問題,而係講緊,唔讓有咩問題。「讓一讓無問題」唔代表「唔讓就有問題」。

有啲嘢,可做可唔做。對於呢啲事情,有啲人,傾向會做,你想佢唔做,要搵個理由俾佢唔做;亦有啲人,傾向唔會做,你想佢做,要搵個理由俾佢做。

又或者講得簡單啲,我會做善事,但係唔會責難人哋唔做善事。