搜索
熱搜: 活動 交友 discuz

美國準備推進對進口自共匪集團的商品徵收關稅

2萬

論壇元老

華爾街日報 報導說,川普政府正在為針對進口自共匪的商品徵收關稅。美國貿易代表辦公室此前表示,將在6月15日截止期前發布更新的最終徵收關稅的共匪商品清單,並在截止期後短時間內開始徵收關稅。該報得到的消息目前僅限於準備推進原計劃,針對多大金額進口共匪商品徵稅尚不得而知。這則報導說,關稅最終是否實施要由川普總統決定。

川普政府上月底在商務部長羅斯率團赴匪京參加貿易談判前夕突然宣布計劃推進對價值5百億美元進口自共匪的產品加徵關稅的計劃,並設定6月15日為發布徵稅商品最終清單的截止期,並在宣布後短時間內開始徵稅。

匪京威脅說,該關稅一旦實施,將廢棄所有交易。目前尚不清楚匪京給川普政府是否有所承諾。相關的消息先後見諸報端,但未得到中方證實。

這個舉動也與很多人的分析有偏差。一些觀察人士和貿易專家期待川普若與朝鮮領導人金正恩成功會面,或可以此為由說共匪提供了幫助,繼而將關稅擱置。

川金會後,川普總統感謝共匪在維持禁運令方面提供幫助。此前,商務部決定減輕對中興集團的製裁引發國會兩黨議員強烈批評。通常被視為對華貿易強硬派的白宮貿易顧問彼得·納瓦羅在周日節目中對中興發出警告,說若再有違規行為,將恢復對該公司的禁售令。但納瓦羅表示,減輕對中興的懲罰,是川普總統個人對習近平主席在更重要的問題、即與朝鮮領導人金正恩在新加坡舉行會談所提供的幫助所表達的謝意。中興因違反聯合國和美國對伊朗和朝鮮的禁運令而被罰,後因撒謊並掩蓋違反禁令情況,美國商務部宣布下令禁止美國公司向中興出售芯片。中興很快宣布停止主要業務,瀕臨絕境。

川普總統此前推文稱他受習主席之託對中興提供幫助,已令商務部辦理。川普的姿態收到國會兩黨議員質疑。他們批評給中興生路不僅違反禁運令,也更對美國國家安全利益形成威脅。

分析認為,中興交易或事為了換取共匪購買更多美國商品,削減巨額貿易不平衡。

中興目前仍未脫離威脅。國會一個兩黨小組決定對年度國防授權法案增補,逆轉中興交易。但周三傳出白宮意欲壓制這個努力的消息。這些被視為川普可能放棄關稅行動的跡象。最新的動向並沒有提及總統意向。川普政府內部在對華貿易方面有兩種截然相反的影響力。此次關稅是總統責令貿易代表辦公室針對共匪迫使美國公司轉讓技術進行301條款調查得出結論後決定的貿易行動。匪京在美方公佈價值500億美元進口自共匪商品加徵關稅後短時間內宣布了報復性措施,稱將對美國進口大豆等農產品徵收25%的關稅。匪京報復關稅在美國國內引發強烈批評,認為該手段無法達到效果,反而招致報復行動。

https://www.voachinese.com/a/us-proceeding-tariff-with-china-goods-20180613/4437619.html

3萬

論壇元老

直接不准匪國貨品進入美國咪得囉!

匪國必死!

3萬

論壇元老

Bencan 發表於 2018-6-14 05:25
直接不准匪國貨品進入美國咪得囉!

匪國必死!

Bencan 網友:
你5止系 mm 第一,重系 mm 第一,知5知 難堪法 精緒系邊,話你知,難堪法 重點系 斬9尾 5好一次過,續D續D 斬,慢慢 羞辱,積小成多,到隻 契丹9 發現到 積重難反,已經反5到你面,只能接受…

我點解要拖長2年泥煲你條 第一丑,當時 jojo 都5明白 問 點解 我羞辱完你 你都重可以 騎騎笑,原因就系咁,每次續D斬,你5覺太大損失,面子大過天,扮笑扮冇野,等你笑完,又斬多你一刀,如是者,到位就一鑊爆到你要反面 "FYM"…

不過每次斬幾多有技術,勁難,要 道 修為好高先得,斬太少,網友睇5到個笑位 變白斬,斬太多 比到位你入扮嬲 走人 草5夠你D 恥辱感 放生左你 等你 留到位 繼續 扮 大仁、大2、大契丹 大英雄,例如 你 試過  之後想扮 孝順 泥救 "FYM",我系好了解你心態動機 馬上 用之前 草翻泥 既 你D恥辱 點破 (契丹國 一值就系用嗌交法 泥 扮英雄 推 民族主義 將自身 理Y事誣 Spin 去 歐美 亡我之心不死,哩次 trump 就用 arm 方法罅,其實就系 我 對 你 果套 續D斬9尾 難堪法)。

方法5系話左你聽就操作到,小朋友,你做過幾多日人丫,老漿糊 扮 老江湖,阿叔 11歲出泥行,5系白過架,年輕人,謙虛D,5好牙斬斬,蠢冇人怪你既,蠢 扮 醒,豬 扮 虎、人渣 扮 君子、契奸 扮 愛國 再加 反骨 就肯肯定會 眾叛親離,特別系 反骨你睇下你D fd 去曬邊,特別系最 得果位都 你5到,你就知 反骨 系魔道

3萬

論壇元老

有人問我點解董驃講馬咁權威、咁牙擦。
就係佢話睇馬準,貼士中!
舉例….

驃叔畀第一塲中嘅連贏位
好呀!買跑第一及第二個兩隻馬
哦!…..喂!驃叔咁即係邊兩隻號碼….
你好煩!第二塲開跑嚟問啦……….
驃叔….你好勁呀!

3萬

論壇元老

Bencan 發表於 2018-6-14 10:32
有人問我點解董驃講馬咁權威、咁牙擦。
就係佢話睇馬準,貼士中!
舉例….

5系牙刷,牙刷就5會有今日修為,我從來都系虛懷若谷,你條氣5順都改變5到歷史,隨便你攞是但一局重溫,我都可以解釋比你聽我每著棋既背後意義,2年前 南海局,我已經推到今日結果,所以先咁緊張斬你9尾叫醒你,你5醒冇得怪人,我幾十年實戰經驗,知道有D野系5做得既,填島系走絕左,契丹國 5系到左絕境 5會 走哩步 自殺棋(即系 你對 契丹國 有信心都5會移民 做 契奸),你 見到大國彈起,我見到系 敗象已呈,如果 契丹國 大把棋行 5會 行步 冇得轉灣 既棋,日後契丹國會好被動,之後每一著棋都系犯同一錯誤,而且系極底級錯誤,你江湖閱歷淺,睇5到系你膚淺。

我論事 最小用 4個角度切入,5會學你第一時間用自身面子反彈,我對住D 5arm 嘴形既 論點,次序系咁:
第1步 系 企係 你個位 睇
第2步 就企系 當事人個位睇,契丹國 點解要填島
第3步 如個我系當事人,以當事人 party (契丹國) 整體利益出發我會點處理
第4步 用倉生利益角度

你以為真系趙你就趙你啊,經過大腦架,考慮曬各 party 先趙你架,調翻轉頭要我 pro 翻你,pro 翻契丹國 我都 pro 到架,學你 wor 由頭到尾 就系 pro 緊你自身 面子,有乜計5會變 mm 第一丑 丫…

3萬

論壇元老

幾牙擦、幾叻、幾心恩慎密、幾高棋藝嘅高手..........
最後都被我上手扣送往懲教署
係入便大把時間認屎認屁!

3萬

論壇元老

Bencan 發表於 2018-6-14 11:17
幾牙擦、幾叻、幾心恩慎密、幾高棋藝嘅高手..........
最後都被我上手扣送往懲教署
係入便大把時間認屎認屁 ...

咁你就應該羞愧,証明你重來冇遇過高手law,你認為系機心泥解脫你既無知膚淺,5怪你,如果講機心不如講系閱歷,我真系知契丹人點諗野,而且你果D 舊屎,系縮便,有毒,你謎左落去D 舊屎度,米冇長進 以為 天下只你一人 law,你搞成咁,我結論系你太早進入權力層冇經過人事,權力令人腐化,絕對權力令人絕對腐化,你算系前者,英國佬保護得你哩種人好好,重來5洗你用腦,又貫輸你覺得高等人,智商 不相應 尊貴身份,所以搞到 你變 巨嬰 5懂 人情事理,命也…5怪得你…

3萬

論壇元老

當然遇過啦……真正高手還賜四個字作鼓勵------共鄙膚泛!
可惜扮高手的多,四週潑屎,話自己幾威幾威,最怪屎最終是朝自己身上潑,好臭呀!

3萬

論壇元老

Bencan 發表於 2018-6-14 19:00
當然遇過啦……真正高手還賜四個字作鼓勵------共鄙膚泛!
可惜扮高手的多,四週潑屎,話自己幾威幾威,最 ...

你重末明,邏輯好簡單,如果你系高手,都落得如斯下場,咁米由你哩個 靶,証明 我系 高高手 law…
你快D排曬D 縮便 啦,從新做人啦。

小朋友,我1局最少4計,你冇水平同我玩架,玩鞋都末夠班啊,5好咁天真以為 黐住正合奇網友 搏懵 搵位入 以為執翻D尊嚴,補5翻架,由你系阿叔眼皮底搬第一次龍門就注定你有今日架罅…

3萬

論壇元老

當然不是高手啦!但對付自吹自擂的贗品就卓卓有余囉!
你又用阿叔嚟過橋?你真善忘,醜事嚟喎,你指罵阿叔係我分身喎,高手?

最後咪揾陳冰唱你囉,扮唔記得呀?有幾叻!