搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 利瓦仔

全球50間最好餐廳第一名座位於紐約市

1萬

論壇元老

Bencan 發表於 2018-10-5 23:11
此言差矣!你同你老友不是鞭撻大陸留守兒童咩,為何標準有變?
你又話跟足我貼?係美加拼博的曰子睇唔到 ...

留守兒童? 你仔女咪係留守俾菲傭帶大囉

你係美加拼博? 一直你都係話自己退休放狗釣魚喎
唯一聽你拼嘅係同德州仔打交

你哩種將反美當工作移民為生活嘅人
折船走路唔係賣國係乜?

宣誓效忠敵國唔係漢奸係乜?

我父母淒涼? 衣食無憂、身體安康、熱心公益、兒孫滿堂、享盡天倫之樂,你叫做淒涼?
唔通好似你父母咁食金銀衣紙叫做舒坦?
哩種舒坦小弟唔羨慕喎

留返俾你自己享受啦

我跟父母樓上樓下你說我拋棄老人家不同住?
咁你走路去加拿大算唔算係虛擬
同住呀?
兄台熄
機........你父母就唔痛

父命難遺? 你父命令你做漢奸賣國賊㗎?

母親拿主意賞我生日食乜我就食乜
我生日有燒豬食⋯⋯關你乜事?
你羨慕我有父母賞賜呀?
Sorry 喎!父母雙全哩啲福氣你恨唔到㗎喇....

不過你父母生忌死忌.....你班不孝子孫竟然食燒豬同佢地做忌,就真係天下不孝故事日日新

我有母慈子孝同享燒豬過生日,你有不孝子孫同食燒豬做忌,確是各取己需。

5萬

論壇元老

正合奇 發表於 2018-10-6 00:00
留守兒童? 你仔女咪係留守俾菲傭帶大囉

你係美加拼博? 一直你都係話自己退休放狗喎

哦!你留守學校畀老師教大…….你定義自己是留守兒童?

咁你一定無睇足我貼,畀尐線索你啦,參考下 Eastern__decline、beachbum尐貼,無知唔代表無。

咦!愛國、工作、移民、生活唔可共存。
走路?光明正大,弄清手續叫走路?

敵國?加拿大和中國有宣戰嗎?
你身在中華人民共和國境內,自認中國人,歡迎外國入侵是為不忠,不是漢奸是什麼?正漢奸!

哦!你尐祖先食唔食金銀衣紙?唔知?但祭祀就一定無燒豬全體….皆因留返俾你自己享受,尐不孝子孫食咗….

既然樓上樓下咁近,為何不同住?咪扮孝子嘞,寬己律人,不肖子。

無錯!我父命令我不做漢奸賣國賊,你父母痛心你嗎?漢奸賣國賊!

咁你就咪扮嘢係叫母親受難曰啦,虛偽!

係呀!祖先生忌死忌何祗有燒豬,他們喜愛食品都奉上,飲品也不缺,
唔似你祖先生忌死忌就素食,母親受難曰就大魚大肉,杯酒言歡。
誰是不孝子孫自己受啦

1萬

論壇元老

Bencan 發表於 2018-10-6 00:31
哦!你留守學校畀老師教大…….你定義自己是留守兒童?

咁你一定無睇足我貼,畀尐線索你啦,參考下 East ...

係呀!學校求學老師教,家中照顧父母親
鬼似你仔女咁學校求學老師教,家中照顧菲傭親

可以共存
對你哩啲賣國賊漢奸來講,
個口話愛國,對腳就走路......點解唔可以共存?
反美是工作,移民是生活吖嘛
個個賣國賊裸官都係咁啦⋯⋯唔係邊有咁多資産家眷喺美國呀
折船搬屋沉船行動咪愛國囉

父母好客家中學生常常出入,
而我有能力擁有私人空間不影響私生活,又可以當投資
為什麼不可以樓上樓下住?
我不孝? 你叫你啲仔女買間住你隔離先算啦

我父母痛心我? 發神經! 我父母不知幾開心錫我都錫唔切
羨慕

你父母就痛心你做漢奸賣國賊,唔係就唔會被你激死啦

係呀! 我和父母年年生日都一家人大魚大肉慶祝㗎
哦!你父母生忌死忌,你地班不孝子孫唔誡殺生為父母積徳咁咪食燒豬囉⋯⋯
係你父母冇褔關人鬼事?   我只係當千古其聞不孝故事聽下算數

5萬

論壇元老

正合奇 發表於 2018-10-6 01:12
係呀!學校求學老師教,家中照顧父母親
鬼似你仔女咁學校求學老師教,家中照顧菲傭親

學校求學老師教,家中照顧父母親
係呀!你返完學….仲要在”家中照顧父母親” ,佢地當你菲傭用呀?仲衰過留守兒童,唔怪之得你用兩個膊頭搬石油氣嘍,幸福童年喎!

咦!你仲未講我點賣國喎?

你是否反中是工作,定居是生活吖嘛
你話有資産家眷喺美國都是個個賣國賊

拆家搬屋分產行動咪愛父母囉,通唔通呀?

哦!你心中孝順父母要人之患學生承擔,同義工探訪老人院,翁晶晶探訪監獄死火山有乜分別?

哦!你一有能力就拋棄父母,你討厭父母佔有你尐私人空間?

投資?藉口啫!租出去有錢收,又好與父母同住,享天倫之樂,不為?咪扮孝子啦。

承父訓不要做裙腳仔,一早叫仔女搬出擁有自己天地,你尐狹隘虛偽思維去茶樓啦。

唉!你連自己是那國人都不敢認……漢奸賣國賊都不如,羨慕你父母?

係囉!知衰啦,一早就唔好扮嘢啦,生日就生曰…搞什麼受難曰….特立獨行,虛偽!

1萬

論壇元老

Bencan 發表於 2018-10-6 01:45
學校求學老師教,家中照顧父母親
係呀!你返完學….仲要在”家中照顧父母親” ,佢地當你菲傭用呀?仲衰 ...

你都傻嘅!後生仔體力旺盛
打暑期工托石油.....
我當係做運動鍛煉身體咋
,點解會唔幸福呀?
乜你啲仔女好食懶非㗎?

你哩啲唔係叫做 男兒 志在四方
,而係志在西方
人地志在四方...年青出征保家衛國
而你就....年老先舉家做逃兵⋯⋯
借男兒志在四方之名.....做漢奸賣國賊

我裙腳仔? 你啲仔女成年人仲扯住你衫尾移民做漢奸賣國贼⋯⋯
佢地至係正宗裙腳仔呀,懵佬 !

唔係個個移民都好似你咁賣國嗰喎
點解你係賣國賊人哋唔係?
人哋宣誓咗做美國人、加國人、就真心認同西方民主自由人權普世價值
視中共破壞西方價值觀背道而馳為敵國

所以人地移民後反共係愛國⋯⋯愛宣誓效忠的國家,愛自由民主普世價值

而你移民後支持中共........係西方國家的叛徒賣國賊

你衰到唔只做加拿大賣國賊,仲做埋中國人漢奸
點解你係漢奸?
共賊屠殺億萬漢人、毀滅漢族道德民化
而你竟然口口聲聲叫共產黨匪為領導人
班PK讚你愛國....你就執到寶咁開心,引以為榮跟班遺嗅萬年同流合污
你自豪做漢奸做到出曬面啦.....仲詐乜傻扮乜懵呀?

神經病!乜你冇私人空間㗎? 被你老婆霸佔曬? 咁小弟可憐你囉!
我會討厭父母佔有我啲私人空間? 好笑

父母居所都係我為左方便照顧老人家所置
佢哋以前舊居唐樓就真係出租收錢喇,傻佬!

住樓上樓下叫討厭父母?  扺你啲不肖仔女唔理你⋯⋯
抵你父親節孤零零食麥當勞

你就CC縮縮不敢認自己宣誓咗做那國人
我早話左我係香港人
非中華人民共和國人,
無中華人民共和國身份證或護照,
中國已於1949年被共產黨侵略而亡國
現在的中共並非原本的中國

你就知衰!我生日不敢忘記母親受難日之苦⋯⋯當與母親同過

哀哀父母,生我劬勞。
無父何怙,無母何恃。
出則銜恤,入則靡至。
父兮生我,母兮鞠我。
拊我畜我,長我育我。
顧我復我,出入腹我。
欲報之德,昊天罔極。

忓逆如兄台者,瓶之罄矣,維罍之恥。鮮民之生,不如死之久矣。

5萬

論壇元老

正合奇 發表於 2018-10-7 20:09
你都傻嘅!後生仔體力旺盛
打暑期工托石油.....
我當係做運動鍛煉身體咋,點解會唔幸福呀? ...

用兩個膊頭去鍛煉身體?你唔舉啞鈴?
講到尾咪為錢….做到殘有幾體力旺盛呀?虛偽!

我尐仔女畀錢教練教游水、做Gym…..自己跑步就正式運動鍛煉身體嘞。
我就唔會畀仔女摧殘身體式工作,作為父母唔忍心囉?

此言差矣!你指西方是美國,將年青人出侵毀別人家滅他人國
有志之人是保家護國,而我….年青就已保家護港,責已盡,你敢言尚能飯否?正打壞後生。

你尚未敢定義何謂漢奸賣國賊?賊喊捉賊,呸!

裙腳仔!你走得幾遠呀?一間茶樓就鎖住你啦,裙腳仔!懵人!

移咗民就係賣國?宣誓咗就真心認同西方民主自由人權普世價值?
你乜邏輯標準,你無移民、宣誓難道你從來無認真、真認同西方民主自由人權普世價值?
你移民、宣誓就要反晒傳統東方教育、思維而視為敵國?

假若你心儀是西方人,咁有曰你心儀宣誓嫁咗你做正家人,是否就要就真心認同東方民主自由人權普世價值,而要拋棄其西方民主自由人權普世價值更視為敵國,係西方國家的叛徒賣國賊?
你既然知道共賊做咁多壞事,你又服務共賊,食其周粟,有幾清高呀?

你口口聲聲叫共賊的人,就是做緊你領導人,你唔認就當唔係啦,你尐升級批核全是你口中的漢奸賣國賊,你以此為榮跟班遺嗅萬年同流合污,仲詐乜傻扮乜懵呀?扮乜清高呀?等攞周粟啦。

共享與霸佔你分得到嗎?可憐你囉!摸到心儀隻手未呀?

笑話!那有同住更方便照顧老人家?咪扮孝順啦,不孝鑿咗係額頭啦。

係呀!你雙親曰曰用茶樓餌才釣到兒郎歸,高手!Catch and release,真幸福。

咪自欺欺人,面對現實啦!
你話自己是中國人而家唔敢認呀?無恥!

貴庚呀?有無填過舊式學生手冊,有一項是籍貫,你點填呀?唔識問下人之患啦。
籍貫和國籍都分唔到?養不教,父之過;教不嚴,師之惰。

你認為”中國已於1949年被共產黨侵略而亡國” 是否承認1949年前的中國?
無亡國喎,中華民國尚在,你有中華民國身份證或護照?你說清楚你話中國人的身份先,大話精!

香港是中華人民共和國特別行政區,是中華人民共和國領土的一部份,你還厚顏狡辯無中華人民共和國身份證或護照,可憐你囉。

難為你母親受難日,要自資提醒自己蒙難餵養難根,啃老!
唉!如果吟詩可以吟得甩,天下孝子何” 奇” 多!

1萬

論壇元老

Bencan 發表於 2018-10-7 21:32
用兩個膊頭去鍛煉身體?你唔舉啞鈴?
講到尾咪為錢….做到殘有幾體力旺盛呀?虛偽!

哦!我托石油就係摧殘身體
而你俾錢教練....就係鍛煉你仔女身體
咁你唔摧殘啲仔女又週身病到要全家驗身.....呵、呵護、呵

你年青保家護港?
你自己都話為咗份糧將尊嚴鎖係locker中啦
無尊嚴嘅人點保家護港呀?
我定義你點做賣國賊漢奸啦.......你扮唔識字咪得囉
你啲仔女咪係扯住你衫尾移民嘅.....裙腳仔囉

神經病!國家等如父母婚嫁等同移民?
我睇你唔只要驗DNA.....仲要驗埋個腦㖭喎

同父母住唔係更方便照顧老人家?
唔通好似你咁遺棄父母走路
虛擬照顧老人家更方便?

咁又係,你一熄機父母就心無漣漪⋯⋯無感覺唔識痛嘅

係呀!一路走來⋯⋯捉著父母的手無限溫暖

我真係好幸福㗎

你掛住捉緊魚干...無捉緊父母的手
而家後悔莫及啦

我真係無中華人民共合國護照喎⋯⋯信不信由你

至於中國人身份⋯⋯
中國人今日就好似猶太人咁
國已亡......中華兒女要等共產倒台
復國之後先可以做中國人

5萬

論壇元老

正合奇 發表於 2018-10-7 22:08
哦!我托石油就係摧殘身體
而你俾錢教練....就係鍛煉你仔女身體
咁你唔摧殘啲仔女又週身病到要全家驗身... ...

哦!我對石油氣無研究,求教於Google先!

泗和棧石油工程有限公司董事總經理葛文泰入行40年,本身是註冊樽裝石油氣分銷商,亦是註冊氣體工程承辦商,見證樽裝石油氣行業變遷。他憶述入行時,是樽裝石油氣的黃金時期,「在七十年代,一個工人一日送貨高達六七十罐」,那時工人要拿着兩個重量各16公斤、注滿石油氣的氣罐走上400級樓梯,到筲箕灣山上的寮屋區送貨,亦面不改容。
http://www.mingpaocanada.com/tor/htm/News/20150222/HK-ghc1_r.htm

16公斤約 35.3磅,兩罐就有70磅,由一個讀緊書約15、16歲少年要行樓梯托上唐樓,60-70罐約2450磅,不算摧殘身體是乜。

有教練就是用科學有系統地專業評估壓力而鍛煉身體,係咪愛惜子女呢!

哎喲!如果係醫療人員就唔會說出週身病先去驗身。人蠢….

份糧同尊嚴鎖起就不能保家護港?咁保家護港係咪要攞晒份糧同尊嚴係身先得?
你用尊嚴換周粟,算唔算保家護港呀?

我定義你點做賣國賊漢奸啦.......你扮唔識字咪得囉
哦!你嘅賣國賊漢奸定義是” 扮唔識字” ,不過我無 扮唔識字,算唔算賣國賊漢奸?
咁你又認同” 扮唔識字” 等如賣國賊漢奸?你需要驗DNA.....仲要驗埋個腦㖭喎?

係!唔同父母住疏於照顧老人家?路程遙遠,能力末逮,不能盡孝,畀人話不孝….都抵死嘅!
但你近在咫尺,伸手可及,也虛擬照顧老人家?唔方便咩?無漣漪⋯⋯無感覺唔識痛嘅?

係呀!都有尐後悔莫及感覺㗎,當你一手捉著老人家隻手,另一隻手夾著燒賣進食時….想想雙親付出多少心血才換來捉手的幸福。

哦!信!你無中華人民共合國護照都可以離境,你咪告訴咗網友你有其他國籍護照囉,咪你口中的賣國賊漢奸囉,有幾清高呀?

錯!猶太人現在的國家叫以色列,存在中。

中華民國未亡喎,你當佢死㗎!等乜共產倒台?你乜人嚟㗎

1萬

論壇元老

Bencan 發表於 2018-10-8 01:54
哦!我對石油氣無研究,求教於Google先!

泗和棧石油工程有限公司董事總經理葛文泰入行40年,本身是註冊 ...

一日送六七十罐石油氣好出奇呀?
高手在民間,哩位65歲老人家都送咗幾十年

不過我個年代已經唔使踩單車送貨
而係做跟車工人只負責托罐上樓

托70磅上樓梯好難呀? 你點當差㗎? 正一無鬼用

我做托米嗰陣仲一百斤米一包咁上樓
以前住唐樓我日日都孭祖母上落樓梯幾次
去爬起馬拉亞山⋯⋯
人哋孭五六十磅裝備藥物我可近百磅
我一個人孭3個氧氣瓶連隊嘅氧氣筒都孭埋

你啲仔
有教練専業評估壓力鍛煉?
咁菲傭又真係幾專業嘅......

心理輔導佢哋咁大個人仲扯住你衫尾移民走路....裙腳仔醜呀!

你保家護港 ??
你份糧俾老婆鎖起的確可以保家.....儲錢移民
不過你份尊嚴鎖喺locker就唔知點護港咯
係咪守羅湖打蛇嗰陣......
有紅包就保家、冇紅包就護港?

你路途遙遠,能力未逮,不能盡孝?
兄台乜特然咁謙呀?之前你唔係咁講喎

你好招積咁話自己生活優閒
拎住本加國護照鐘意去那國都得

隨時心血來潮買張機票
想去那國住多久就多久......住到厭為止

乜原來兄台你係厭倦父母⋯⋯

所以連父母大去之年都唔肯侍奉呀?
你唔好怕俾人話不孝抵死

你應該怕自己良心不安扺死至真

你數下你服待你啲狗嘅日子係咪多過服待父母? 算唔算係畜生哩可?

無錯!猶太人亡國幾百年而家先有以色列
無錯!台灣未亡,有日共產黨倒台,台灣政府可以重返大陸
復中華,到時就可以復國

我係乜人?
兄台成日問人係哪國人,乜護照

你做賣國賊漢奸良心有愧?
我一次過答你唔使你死唔斷氣問完又問
我係香港人,唔係中華人民共和國人
有香港身份證,唔係中華人民共和國身份證
有香港特區護照,唔係中華人民共和國護照
咁你而家明白未?

5萬

論壇元老

正合奇 發表於 2018-10-8 23:20
一日送六七十罐石油氣好出奇呀?
高手在民間,哩位65歲老人家都送咗幾十年
不過我個年代已經唔使 ...

唔奇!成年人養家活兒是男人天職,更辛苦也扞,你問他願意讓15、16歲兒子做此活嗎?
一個幹苦活的老粗也不願意,何妨一個有樓受租的人之患?講出都心傷。
踩單車、跟車不是重點而是托重物行上樓。
嘩!石油氣還不止?仲要一百斤米一包咁上樓?聽者流淚,聞者心酸!
當差要托兩罐石油氣?
你由15、16歲就要孭祖母上落樓梯,60幾歲就要人孭,你家真要多行善積福囉
哦!登山氧氣瓶不是個人裝備?你孭3個氧氣瓶連隊友嘅氧氣筒都孭埋?佢地唔需要?你連登山藏人也不租……你賺理?真恨錢?
你又話跟開我貼?我如何對待偷渡者的心態,溫下啦,扮清高!
係呀!父母在生時鼓勵我們去多尐地方遊覽,開擴心胸,不要圍床扮孝的裙腳仔。
你父母未去之年都唔肯侍奉呀?近在咫尺但遙不可及,真孝順。
你數下你服待人地父母嘅日子係咪多過服待父母? 算唔算係畜生哩可?
錯!猶太人亡國何祗幾百年而家先有以色列
錯!台灣是地區何來未亡?祗有陸沉才算,有日共產黨倒台,台灣從來無政府,祗有中華民國政府可以重返大陸統一中國,到時就可以統一中國。
你自欺欺人,不敢面對事實,中華民國尚存何來複國,你回避中國人身份實在太可憐可恥
咁我就代人之患教其蠢拙兒啦
我係香港人,唔係中華人民共和國人
香港係中華人民共和國的一部份,國籍是中國,籍貫是香港人。無人認為是香港人而不是中國人,儍人例外!
紐約係美利堅合眾國的一部份,國籍是美國,籍貫是紐約人。無人認為是紐約人而不是美國人,儍人例外!
有香港身份證,唔係中華人民共和國身份證
香港係中華人民共和國的一部份,國籍是中國,籍貫是香港人。無人認為有香港身份證的人而不屬於中華人民共和國其中一份身份證,儍人例外!
紐約係美利堅合眾國的一部份,國籍是美國,籍貫是紐約人。無人認為有紐約身份證的人而不屬於美利堅合眾國其中一份身份證,儍人例外!
有香港特區護照,唔係中華人民共和國護照
香港係中華人民共和國的一部份,國籍是中國,籍貫是香港人。無人認為有由特區發出護照的人而不屬於中華人民共和國其中一份護照,儍人例外!
紐約係美利堅合眾國的一部份,國籍是美國,籍貫是紐約人。無人認為有由紐約發出護照的人而不屬於美利堅合眾國其中一份發出,儍人例外!
以上均以中華人民共和國和美利堅合眾國法律條文限制作準。
你本香港特區護而封面大大隻字寫著中華人民共和國騎在香港特別行政區之上,就是你萬般不願,你也要拿著出國代表你的身份------中國人!

咁你而家明白未?