搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 利瓦仔

全球50間最好餐廳第一名座位於紐約市

3萬

論壇元老

正合奇 發表於 2018-10-10 23:14
至於你啲香港、紐約、安大略 身份證、國籍、護照問題......
唔該你攪清楚所有英文生字 (identity, identif ...

正合奇兄:
你孭氧氣筒叻啫,乜搬龍門樂此不疲?

加拿大有冇多種加國身份證?#242
提供你永久居民卡(Permanent Resident Card) ,安省照片身分證」(photo ID card)。
你唔滿意呀?這是加拿大政府承認的身份証明文件喎。

係都要見到 Identity Card幾隻字先條氣順尐?畀你囉

NYCid 唔係身份證而係文娛卡可以方便享用圖書館、公園、旅遊景點折扣等等
你唔好揾張紐約市發嘅文娛咭出來頂數

哦!你將他其中的功能而忽視其身份證的身份?

https://immigrationview.foxrothschild.com/employment-verification-compliance-including-i-9s-e-verify-and-enforcement/new-nyc-resident-id-card-id-available-to-all-could-it-be-used-to-gain-employment/

3萬

論壇元老

東邪西毒 發表於 2018-10-11 07:47
佢唔係分唔清,係就算明知唔同,都會搵來充。
佢並不要求自己論述有多正確,主要係耗費你時間精力,以最後 ...

哦!你唔認楓葉卡?咁加拿大用什麼作身份証來証明身份,你個邊唔承認BCID?

另外,佢只提美加做反例。因為美加都係聯邦制國家,各省(州)實為加盟成員身分,聯邦和地方是分權。用到單一制的中國身上,「中央全面管治香港」的權力關係,則是自相矛盾。

你講乜呀?同身証有關

金牌會員

Bencan 發表於 2018-10-11 08:24
哦!你唔認楓葉卡?咁加拿大用什麼作身份証來証明身份,你個邊唔承認BCID?

另外,佢只提美加做反例 ...

認!楓葉卡系比外國人既身份證明!
如果大陸身份證vs香港身份證可以類比 楓葉卡VS安省身份證, 即係香港身份證 或者 大陸身份證 是但 一種只發比外國人。你arm lo
咦,紅線呢?

你講乜呀?同身証有關
你講乜啊?身證?過身證?失身證?健身證?

論壇元老

Bencan 發表於 2018-10-11 07:12
正合奇兄:
你抬石油氣叻啫,乜搬龍門都咁醒?

Bencan兄:
你玩來玩去....其實都係將我啲字折開來擺
砌我生豬肉質我食死貓啫
你明明好清楚我話少時家貧,
一家八口屈居陋室,家父又何來有樓收租?
佢哋而家搬近我,先將空置咗嘅以前舊居唐樓出租

你將學生打暑期工同集中營比較
係唔係過份咗呀?
反而我話菲傭係奴隸制度下集中營似啲

你用下個腦好冇?
邊有人帶埋紅豆冰同個包去托石油托米㗎
我係話做到攰就抖下氣唔托住
走去買杯嘢飲下
無鋪頭係附近嘅車上亦有食物
體力勞動出汗多又容易肚餓
所以車上經常有預備面包同水嘅

至於氧氣瓶⋯⋯同你再講落去都無意思
你其實係將我啲說話斬開一舊舊切數字遊戲
目的係話我為咗慳錢唔請背夫

你想咁諗就由你噏
你自己喺紀律部隊咁多年都唔識乜叫做團隊精神
咁樣只證明你真係踩住他人上位升級快

3萬

論壇元老

東邪西毒 發表於 2018-10-11 12:19
如果大陸身份證vs香港身份證可以類比 楓葉卡VS安省身份證, 即係香港身 ...

如果大陸身份證vs香港身份證可以類比 楓葉卡VS安省身份證, 即係香港身份證 或者 大陸身份證 是但 一種只發比外國人。你arm lo
咦,紅線呢?

菲律賓算唔算外國?菲律賓人算唔算外國人?菲傭都有香港身份證,算唔算?
https://www.hlc.com.hk/apply-first-hkid-card.html
咦,條線呢?

3萬

論壇元老

正合奇 發表於 2018-10-11 22:46
Bencan兄:
你玩來玩去....其實都係將我啲字折開來擺
砌我生豬肉質我食死貓啫

正合奇兄:
我不懂占卜,也不識拆字,衹是依據你所講之事而論。
尐生豬肉、死貓是你自己烹飪,自己享受。

你明明好清楚我話少時家貧,
一家八口屈居陋室,家父又何來有樓收租?

係呀?我唔知你” 少時家貧” 也不知你一家八口,但你好清楚寫 : “佢哋以前舊居唐樓就真係出租收錢喇,傻佬!#233” 你唔認係你寫咪得囉。

佢哋而家搬近我,先將空置咗嘅以前舊居唐樓出租
呢句係你補鑊之作,你要我在#233 知道#252 的文字, sorry!我不通靈。

你將學生打暑期工同集中營比較
係唔係過份咗呀?
反而我話菲傭係奴隸制度下集中營似啲

你又比喙喩不論嘞,係用摧殘度作比較?
菲傭係奴隸制度下集中營?她賺錢可在家鄉起上居下鋪房屋,家人生活改變喎。
為病人拿屎抹尿,血肉濃瘡橫流,呻吟不絕,生死互換,你覺得醫療人員工作像奴隸制度下集中營嗎?

你用下個腦好冇?
邊有人帶埋紅豆冰同個包去托石油托米㗎
我係話做到攰就抖下氣唔托住
走去買杯嘢飲下
無鋪頭係附近嘅車上亦有食物
體力勞動出汗多又容易肚餓
所以車上經常有預備面包同水嘅

那些17-18歲的青年是在專人監管之下,用專業而有系統之下操練,若有頂不順倒下,馬上得到醫療救治,你!在樓梯倒下,誰人救你?聽天由命囉!#241
我係問你工作其間 “在樓梯倒下,誰人救你?” 你答乜呀?

至於氧氣瓶⋯⋯同你再講落去都無意思
你其實係將我啲說話斬開一舊舊切數字遊戲
目的係話我為咗慳錢唔請背夫

唔係!係質疑你登喜馬拉雅山,扮大隻扮過咗火啫。

你想咁諗就由你噏
你自己喺紀律部隊咁多年都唔識乜叫做團隊精神
咁樣只證明你真係踩住他人上位升級快

團隊精神?就是每人在自己崗位上盡責,不是一人攬晒上身博出位,因你一人出事成團受罰,有你尐思維……全組托大圓木遊行矣。

金牌會員

Bencan 發表於 2018-10-11 23:06
如果大陸身份證vs香港身份證可以類比 楓葉卡VS安省身份證, 即係香港 ...

一早知道你會咁講,因為你會 選擇性 當睇唔到“只發”

楓葉卡 只會 發比外國人不會發本國人。你想話香港身份證好似楓葉卡,只會發比外國人,比如菲律賓人,所以持有人都唔系中國人?明!

3萬

論壇元老

東邪西毒 發表於 2018-10-12 12:12
一早知道你會咁講,因為你會 選擇性 當睇唔到“只發”。

楓葉卡 只會 發比外國人,不會發本國人。你想話 ...

佢並不要求自己論述有多正確,主要係耗費你時間精力,以最後一po宣告勝利。

—楓葉卡VS身分證,充當「兩種身分證」,不如拿埋EAD卡出來啊笨。(佢真係會拿)#248

另外,佢只提美加做反例。因為美加都係聯邦制國家,各省(州)實為加盟成員身分,聯邦和地方是分權。用到單一制的中國身上,「中央全面管治香港」的權力關係,則是自相矛盾。
如果大陸身份證vs香港身份證可以類比 楓葉卡VS安省身份證, 即係香港身份證 或者 大陸身份證 是但 一種只發比外國人。你arm lo #251

一早知道你會咁講,因為你會 選擇性 當睇唔到“只發”。

楓葉卡 只會 發比外國人,不會發本國人。你想話香港身份證好似楓葉卡,只會發比外國人,比如菲律賓人,所以持有人都唔系中國人?明!

嗱!睇返你自己發言就知你龍門如何搬來搬去。

楓葉卡VS身分證,充當「兩種身分證」 -----楓葉卡不是「兩種身分證」是一個身份證明文件而有兩種功能。

有香港身份證,唔係中華人民共和國身份證#237
此論題從來無限制是否”只會 發比外國人,不會發本國人” ,而事實香港身份證與中華人民共和國身份證都有發比外國人和會發本國人喎。

安省身份證-----不是一種只發比外國人,是任何16歲以上安省居民都可申請的官方身份証明文件。
http://chinghan99.pixnet.net/blog/post/30597650-ontario-photo-card-%E5%AE%89%E7%9C%81%E6%9C%89%E7%85%A7%E8%AD%89%E4%BB%B6

一早知道你會咁講,因為你會針對性祗睇到“只發”
摸下啦,服未?

金牌會員

Bencan 發表於 2018-10-12 21:42
佢並不要求自己論述有多正確,主要係耗費你時間精力,以最 ...

香港係中華人民共和國的一部份,國籍是中國,籍貫是香港人。無人認為有香港身份證的人而不屬於中華人民共和國其中一份身份證,儍人例外!
此論題從來無限制是否”只會 發比外國人,不會發本國人” ,而事實香港身份證與中華人民共和國身份證都有發比外國人和會發本國人喎。

“從來無限制即”,係你一直都答非所問。#240早就排除不能發給本國公民的情形。

3萬

論壇元老

東邪西毒 發表於 2018-10-13 12:06
香港係中華人民共和國的一部份,國籍是中國,籍貫是香港人。無人認為有香港身份證的人而不屬於中華人民共 ...

盲人!什麼叫做答非所問,#240是正合奇的貼,摸清楚尐啦,你用正合奇的回覆當是我的發言?
執到囉!你龍門如何搬來搬去是否慌不擇路呀?你是盲人是否不打自招呀!

唉!對盲人真係要寬容尐好…..罪過!罪過!

“從來無限制即”,係你一直都答非所問。#240早就排除不能發給本國公民的情形。

無人認為有香港身份證的人而不屬於中華人民共和國其中一份身份證----bencan
你儍㗎?  什麼叫做中華人民共和國其中一份身份證?
既然大家是中華人民共和國國民,又何來需要幾種身分證?
加拿大有冇多種加國身份證?
一個國家若是完整何需劃蛇添足發多種身分證?
只有中華人民共和國.....殘破不全五分六裂
民心背向,不求仁義服人,先至要以力役使強民依歸----
正合奇