搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 利瓦仔

全球50間最好餐廳第一名座位於紐約市

論壇元老

Bencan 發表於 2018-6-26 22:10
正合奇兄:
唉!小弟呀!小弟呀!你點解仲係宅男?
就係無個人中心思維,面對現實不要自欺欺人吧! ...

Bencan兄:
唉! 兄台呀! 兄台呀! 你點解仲係老宅男?
就係無世界觀思維,面對世界不要匿埋basement做人吧!

3萬

論壇元老

正合奇 發表於 2018-6-26 22:15
Bencan兄:
唉! 兄台呀! 兄台呀! 你點解仲係老宅男?
就係無世界觀思維,面對世界不要匿埋basement做 ...

正合奇兄:
個點已經點咗落去,你選擇自大,不懂太之苦心,個人修為囉。

論壇元老

Bencan 發表於 2018-6-26 22:21
正合奇兄:
個點已經點咗落去,你選擇自大,不懂太之苦心,個人修為囉。 ...

Bencan兄:
唔使故弄玄虛喎!
師妹講嗰啲唔係點,而係罐頭豆豆嚟

佢眼利一望就穿唔使我多講

3萬

論壇元老

正合奇 發表於 2018-6-26 22:46
Bencan兄:
唔使故弄玄虛喎!
師妹講嗰啲唔係點,而係罐頭豆豆嚟

正合奇兄:
Fangtao尐藥力發作呀,諉過於人?

論壇元老

正合奇 發表於 2018-6-26 13:33
唉! 有人孝順中共當父母,有人和壽司談戀愛當情人
Jojo妳有無聽過柏拉圖有句名言.......
戀愛是嚴重 ...

知道呀! Love is a serious mental disease.  柏拉圖說時科學還未有證據,但現在基本科學界已經承認,戀愛的感覺其實是兩個人由身體第一次接觸所產生的腦電磁波化學反應 。所以,説是精神病也並沒有錯。

荷爾蒙產生一見鍾情,hormones
腎上腺令人砰然心動,Noradrenaline
多巴胺促使難捨難分,dopamine
苯乙胺決定生死與共,Phenylethylamine
内啡肽保持天長地久,endorphins
催產素化思念為幸福,Oxytocin
血清胺素失戀忘情水,Serotonin

Plato 也說沒有肉體接觸的精神戀愛最甜蜜滿足。而更進一步的從沒有見過一面的神交才能夠達到靈魂溝通,也是最純㓗和沒有玷污的,因為它摒棄了所有世俗眼光中的一切雜質如貴賤、年齡、貧富、美醜、種族 、宗教等等,完全是精神上靈魂的結合。

我想應該有點像宗教信仰吧!

論壇元老

jojo2016 發表於 2018-6-27 10:06
知道呀! Love is a serious mental disease.  柏拉圖說時科學還未有證據,但現在基本科學界已經承認,戀 ...

Jojo一向感性㗎,又會勿然間咁理性嘅???
妳是否想暗示Bencan兄愛國精神病....千錯萬錯其實都係醫生錯?

咁妳現在明白我點解日日提醒佢食藥啦?
妳有冇發覺近來有我提佢食藥,又幫佢心理輔導......
佢成個人都正常翻好多,少咗同妳理誣事歪做珍寶蟹啦!
我係咪好大功勞呢?有冇獎?

2萬

論壇元老

正合奇 發表於 2018-6-27 21:30
Jojo一向感性㗎,又會急然間咁理性嘅???
妳是否想暗示Bencan兄愛國精神病....千錯萬錯其實都係醫生 ...

:lol:lol:lol:lol:lol:lol:lol:lol:lol:lol:lol:lol:lol:lol:lol:lol:lol

論壇元老

jojo2016 發表於 2018-6-27 10:06
知道呀! Love is a serious mental disease.  柏拉圖說時科學還未有證據,但現在基本科學界已經承認,戀 ...

以我之見:

妳和利兄與美食相戀,閒之以博奕,申之以詠歌,陶陶然樂在其中,無防!

但柏拉圖精神戀愛,可遠觀而不可褻玩焉,此情無計可消除,才下眉頭卻上心頭,何苦?

神交更是超越時空,十年生死兩茫茫,不思量,自難忘,浪漫飄無。在科學上是種非實體的思想境界,亦是一種投影力學,可以用量子物理學quantum physics粒子原理解釋。

科學理論上簡單來說,實體愛情其實係人體化學反應;非實體愛情是人體腦電波反應。

論壇元老

fangtao 發表於 2018-6-27 21:36
:l ...

.........唔知師妹有冇獎謝我哩?

2萬

論壇元老

正合奇 發表於 2018-6-27 22:13
.........唔知師妹有冇獎謝我哩?

奇兄:
你又話做義工既…