搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 利瓦仔

全球50間最好餐廳第一名座位於紐約市

1萬

論壇元老

發表於 6 天前 |顯示全部樓層
正合奇 發表於 2018-9-14 23:37
利兄:
你有冇試過酸牛角包?
前幾日行過哩間Bakehouse

奇兄,睇到甘正,本來想試試在家做sourdough
但聽你甘講,mother dough 會唔會有菌呢

米飯和殼類發霉會產生大量黃麴毒素.....
黃麴毒素是超強致癌性菌
是原發性肝癌、胃癌、腎癌的禍源
而且只要極少量的黃麴毒素就可能引發肝癌機率

論壇元老

發表於 6 天前 |顯示全部樓層
利瓦仔 發表於 2018-9-19 23:33
奇兄,睇到甘正,本來想試試在家做sourdough
但聽你甘講,mother dough 會唔會有菌呢

利兄:
Motherdough 產生有一種活菌乳酸可以消除黃麴素同人體其它毒素

唔會發霉嘅.......你放心
所以而家有研究用科學方法隔離sourdough 的lactic acid做解藥
不過....如果你見到mother dough 唔再膨脹又或者冇酸味
咁即係話入面既乳酸菌已死
你就應該放棄唔好要

1萬

論壇元老

發表於 5 天前 |顯示全部樓層
正合奇 發表於 2018-9-19 23:50
利兄:
Motherdough 產生有一種活菌乳酸可以消除黃麴素同人體其它毒素
唔會發霉嘅.......你放心

奇兄,多謝指點
論壇師兄師姐各有各專長
真是得益良多

論壇元老

發表於 5 天前 |顯示全部樓層
利瓦仔 發表於 2018-9-20 00:36
奇兄,多謝指點
論壇師兄師姐各有各專長
真是得益良多

利兄客氣
其實之前jojo 都問過我同樣問題
我當時長篇大論叫佢小心唔好用錯發霉mother dough 做酸包

點知佢舉1反2話......
如果活乳酸菌已死才會發霉
咁冇乳酸菌發酵,麵團唔會產生空氣膨脹
麪團唔膨脹實舊舊根本就做唔成麵包
佢仲話我係書呆子.......咁長氣係多餘
所以我先簡化啲同你講....唔使俾你又瘀多次