搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 利瓦仔

全球50間最好餐廳第一名座位於紐約市

論壇元老

發表於 7 天前 |顯示全部樓層
利瓦仔 發表於 2019-1-14 10:13
奇兄,呢桶係咪只係豆腐花
再送上YouTube 秘訣
溫度一定要75-80度

利兄:
哩桶喺薑汁豆腐花,不過都過到癮
薑汁撞奶就算整唔成功都可以飲....無浪費
但你個蛋糕發唔起......點處置?
都幾頭痕

2萬

論壇元老

正合奇 發表於 2019-1-15 07:34
利兄:
哩桶喺薑汁豆腐花,不過都過到癮
薑汁撞奶就算整唔成功都可以飲....無浪費

奇兄,呢隻芝士蛋糕鬆軟無比
所以份量唔啱就發完承託唔到自己重量
不過都食得冇問題
而家要搵到正確材料比例至得
如果jojo 出完差可能得俾到啲意見

論壇元老

利瓦仔 發表於 2019-1-15 08:17
奇兄,呢隻芝士蛋糕鬆軟無比
所以份量唔啱就發完承託唔到自己重量
不過都食得冇問題

利兄:
你同Jojo都鐘意日本美食
大叔話佢而家就係日本
咁啱你哋都睇中日式啲輕泡泡面包蛋糕
不過佢食嘅似乎唔似蛋糕.......似係pancake

2萬

論壇元老

正合奇 發表於 2019-1-15 22:46
利兄:
你同Jojo都鐘意日本美食
大叔話佢而家就係日本

jojo 俾我上次舖taxy 幅圖吸引咗去日本親自視察試食
另外呢個忌廉donut 佢都鐘意

論壇元老

發表於 5 天前 |顯示全部樓層
利瓦仔 發表於 2019-1-15 23:32

利兄:
原來係你介紹Jojo 去日本食pancakes 嘅

....
不過睇佢對住塊pancake好似做手術咁款
而且另外啲相中見到佢枱面叫咗5、6種不同款式pancakes
睇佢似係硏究緊點
樣 "偷師"
多過享受滋味喎

論壇元老

發表於 4 天前 |顯示全部樓層
利瓦仔 發表於 2019-1-15 23:32

利兄:
今日休班陪家父行完山後.....
兩仔爺去咗食雞粥、豉油皇炒麪
乳鴿....
超正!食唔晒仲有得打包今晚宵夜

https://www.openrice.com/zh/hongkong/r-新記雞粥-旺角-港式-粥品-r576981/reviews?page=2

論壇元老

發表於 3 天前 |顯示全部樓層
利瓦仔 發表於 2019-1-14 10:13
奇兄,呢桶係咪只係豆腐花
再送上YouTube 秘訣
溫度一定要75-80度

利兄:
多謝youtube秘訣
尋晩宵夜再接再厲
薑汁撞奶終於成功

不過.........可能落得太多薑汁
灘凍咗就有啲多瀉水情況

2萬

論壇元老

發表於 3 天前 |顯示全部樓層
正合奇 發表於 2019-1-19 07:47
利兄:
多謝youtube秘訣
尋晩宵夜再接再厲

奇兄,父慈子孝,旁人唔恨得咁多

無獨有偶,我都係度整緊,點知都係整咗兩碗奶水,果然暖胃

2萬

論壇元老

發表於 昨天 00:43 |顯示全部樓層
正合奇 發表於 2019-1-19 07:47
利兄:
多謝youtube秘訣
尋晩宵夜再接再厲

奇兄,又有另一視頻
香港呢隻 full cream milk 唔知係幾多% milk fat

論壇元老

發表於 昨天 06:28 |顯示全部樓層
利瓦仔 發表於 2019-1-21 00:43
奇兄,又有另一視頻
香港呢隻 full cream milk 唔知係幾多% milk fat

利兄:
香港全脂鮮奶 whole milk 大約3%左右milk fat
唔同牌字相差0.1-0.3%
不過我買嘅多數係日本3.6牛奶,有3.6%milk fat
另外.....
尋日食早餐睇到枱面哩張薑汁蛋白維他奶
一時醒起.....
如果撞奶唔凝結
可以加蛋白落去加熱都得喎